Voluntar de Profesie: Susţinem terapia acvatică

După cinci ani de lucru în departamentul de comunicare al unei multinaţionale, timişoreanca Elena Daria a luat decizia să facă altceva, prin care să-i ajute pe semenii din jurul ei.

Nu mă mai regăseam în mediul corporatist şi simţeam că trebuie să fac altceva. Am început să caut alte variante şi, chiar înainte să-mi dau demisia, doamna care de luna viitoare îmi va fi şefă, mi-a spus despre proiectul Voluntar de Profesie. Sunt fericită că am aplicat la acest program şi că am câştigat un loc printre ceilalţi, ne-a spus Elena, care a fost de acord să ne schiţeze planul ei de bătaie pentur următoarele nouă luni.

Voluntar de Profesie - Elena Daria
Voluntar de Profesie – Elena Daria | Fundaţia Vodafone România

Elena Daria va lucra pentru Asociaţia Şcoala Mamei Junior din Timşoara, iar proiectul cu care participă în cadrul Voluntar de Profesie se numeşte Hidroterapia. Misiunea acestui proiect este de a crea acces copiilor cu dizabilităţi din judetul Timiş (peste 2000) şi nu numai, la una din cele mai consacrate şi eficente terapii în tratarea bolilor ce ţin de întârzierile de dezvoltare.

Apa vindecă

Scopurile terapiei acvatice pot fi variate, de la întărirea musculaturii, la coordonare, echilibru, conştientizarea propriului corp sau rezistenţă. Apa reduce greutatea corpului cu până la 90% şi de aceea este mult mai uşor ca unele exerciţii să fie efectuate în apă.

Terapia acvatică ajută la îndepartarea durerii. Datorită faptului că apa încetineşte anumite mişcări, pentru un copil este mai usor să răspundă schimbărilor de poziţie în timp ce lucrează într-o piscină. Mişcarea în apă presupune un anumit ritm care ajută la dezvoltarea coordonării mişcărilor şi la dezvoltarea spiritului de independenţă al copilului. Este dovedit ştiinţific că terapia acvatică este eficientă în tratarea dereglărilor de dezvoltare, a problemelor neuromotorii, a problemelor ortopedice şi musculare, a deficientelor senzo-motorii, precum şi în recuperarea după intervenţii chirurgicale sau alte traume fizice.

Voluntar de profesie în acţiune

Proiectul „Hidroterapia” a luat naştere în aprilie 2013, cu un număr iniţial de şapte copii cu nevoi speciale. În prezent, numărul a crescut la 117, iar programul este susținut de o echipă din  doi medici, un psiholog, doi kinetoterapeuți,  doi fiziokinetoterapeuți, doi instructori de înot și aproximativ 15 voluntari.

În acest context, Elena Daria, care este un bun comunicator, va gestiona diversele parteneriate cu alte ONG-uri, cu primăria din Timişoara, va realiza materiale pentru informarea părinţilor, va identifica noi sponsori şi va organiza diverse concursuri pentru copiii cu nevoi speciale.

Sursa foto