Voluntar de Profesie, ediţia a IV-a, la final. Ce urmează?

Voluntar de Profesie, ediţia a IV-a, la final. Ce urmează?

Programul Voluntar de Profesie, ediţia a IV-a, s-a încheiat, după şase luni de când voluntarii noştri au plecat la drum plini de speranţe şi de ambiţie. Au fost şase luni în care, acolo unde nu s-a reuşit o rezolvare concretă, s-au deschis uşi, s-au ivit speranţe, s-au făcut auzite voci.

În afară de rezultatele atinse în cadrul proiectelor, ne bucură foarte mult faptul că o parte dintre voluntarii de profesie care au participat în această ediţie a programului nostru vor continua munca de voluntariat, pentru că a devenit pentru ei un mod practic de a trăi viaţa, cu grijă pentru semeni, cu grijă pentru bolnavi, cu grijă pentru neajutoraţi.

Recent am organizat  întâlnirea finală cu voluntarii de profesie, care ne-au prezentat rezultatele celor 6 luni şi ne-au povestit ce schimbări a produs programul „Voluntar de profesie” în viaţa şi cariera lor. Le mulţumim, şi pe această cale, şi vă invităm să vedeţi care au fost ecourile muncii lor.

Mai multe fotografii pot fi văzute în albumul creat pe pagina noastră de Facebook.

Maria Culescu – Asociaţia M.A.M.E.

Maria Culescu - Voluntar de Profesie 2014

Maria Culescu, a cărei poveste am prezentat-o pe larg aici, a avut ca obiectiv înfiinţarea unui centru destinat copiilor bolnavi de cancer, leucemii şi alte boli grave, care să furnizeze servicii de recuperare şi suport pentru 50 de copii diagnosticaţi cu afecţiuni medicale grave. În acest scop, Maria a derulat o campanie de strângere de fonduri, în urma căreia a strâns 29.500 euro, după cum urmează:

  • 14.500 euro – campania de 20%;
  • 8.500 euro – evenimente;
  • 5.000 euro – campania de SMS;
  • 1.500 euro – alte metode.

Amalia Terceanu – Fundaţia Principesa Margareta a României

Amalia Terceanu - Voluntar de Profesie 2014

Amalia Terceanu s-a implicat în activităţile de comunicare şi de stângere de fonduri ale Fundaţiei Principesa Margareta.

Rezultate, pe scurt:

  • a obţinut licenţa şi a implementat o soluţie software pentru gestionarea datelor din cadrul Fundaţiei Principesa Margareta;
  • a organizat evenimentul Seri de Poveste, în perioada 10-14 decembrie 2013;
  • a realizat o campanie online pentru strângerea de fonduri de Crăciun;
  • a implementat campania 2%;
  • a realizat un proiect în valoare de 26.000 de euro prin intermediul căruia 20 de tineri din centre de plasament sau medii defavorizate vor primi cursuri de calificare, training şi posibilitatea angajării într-o mare companie din domeniul IT&C.

Mai departe

Amalia Terceanu va rămâne în cadrul echipei Fundaţiei Principesa Margareta, unde se va ocupa în continuare de comunicare şi atragerea de sponsorizări.

Ionuţ Vuta – Fundaţia Sfântul Sava

Ionut Vuta - Voluntar de Profesie 2014

Ionuţ Vuta crede că cea mai mare calitate a unui voluntar trebuie să fie bucuria şi cu acest crez a plecat la drum atunci când şi-a propus să renoveze Campusul pentru Copii al Fundaţiei Sfântul Sava din localitatea Bisoca, judeţul Buzău.

Rezultate, pe scurt

  • a fost schimbată tâmplăria, camerele au fost zugrăvite din nou, au fost modernizate grupurile sanitare, a fost refăcută hidroizolaţia terasei, mobilierul a fost înlocuit, s-a realizat termoizolaţia etajului;
  • Ionuţ a reuşit să implice 35 de voluntari în activităţile de renovare;
  • o broşură de prezentare a Campusului, unde vin anual 1.500 de copii

Gânduri, la final

„Îmi doresc din tot sufletul ca tabăra să rămână gratuită şi cât mai mulţi copii să se bucure de vacanţa petrecută la Bisoca”

Anca Lazăr – Fundaţia pentru Dezvoltarea Popoarelor

Anca Lazar - Voluntar de Profesie 2014

Ştim deja că Anca Lazăr este fericită atunci când face un copil să zâmbească şi ne-am bucurat să aflăm că ea a lucrat, în timpul programului Voluntar de Profesie, pentru copii cu risc de abandon şcolar, ca reprezentant al Fundaţiei pentru Dezvoltarea Popoarelor.

Rezultate, pe scurt

  • a obţinut o sponsorizare în valoare de 10.000 de lei, în 2013, din partea unei firme, şi încă una, tot de 10.000 de lei în 2014. De asemenea, a reuşit să atragă şi o sponsorizare de echipamente, mai precis o imprimantă laser;
  • a obţinut 3.500 de lei din valorificarea produselor realizate de către copiii de care s-a ocupat Fudaţia pentru Dezvoltarea Popoarelor, produse vândute cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi în perioada 1-8 martie

Mai departe

Anca Lazăr a fost angajată de către Fundaţia pentru Dezvoltarea Popoarelor, unde se va ocupa de activităţile de comunicare ale fundaţiei.

Alexandra Răureanu – Asociaţia Română Împotriva Leucemiei

Alexandra Raureanu - Voluntar de Profesie 2014

Alexandra Râureanu a avut un obiectiv extrem de ambiţios, acela de a strânge 200.000 de euro pentru achiziţionarea unui flowcitometru nou, aparat vital pentru diagnosticarea corectă şi rapidă a cancerului de sânge pentru Secţia de Hematologie a Spitalului Universitar. De acest aparat vor beneficia aproximativ 10.000 de copii bolnavi de cancer de sânge.

În timpul celor 6 luni, Alexandra a reuşit să strângă 73.000 de euro şi a obţinut o renegociere importantă a costului aparatului şi o modalitate avantajoasă de plată, încât apartul să poată fi achiziţionat deja.

Mai departe

Alexandra Răureanu îşi va continua activitatea de voluntariat pentru a ajuta cât mai mulţi bolnavi de cancer să aibă o şansă la viaţă.

Raluca Buzea – Fundaţia Vodafone România

În timpul celor 6 luni, Raluca a avut responsabilităţi de comunicare şi project management.

Rezultate, pe scurt

Raluca Buzea s-a implicat activ în organizarea mai multor evenimente:

  • Scrisori către Moş Crăciun
  • Târg de Crăciun
  • Campania Moyo Lesotho
  • Campania 2%

De asemenea, a gestionat comunicarea online a proiectelor Fundaţiei, prin intermediul blogului Fundaţiei, blogului proiectului Voluntar de Profesie, paginii de Facebook şi canalului de Youtube.

Mai departe

Raluca Buzea va rămâne angajată în cadrul Fundaţiei Vodafone România, ca manager de proiect.

Anca Ivancea – Asociaţia Habitat for Humanity

Anca Ivancea - Voluntar de Profesie 2014

Anca Ivancea a lucrat în cadrul proiectului Big Build 13, din satul Vizureşti, judeţul Dâmboviţa,ale carui obiective sunt: construirea unui grup sanitar pentru şcoală, renovarea grădiniţei şi a dispensarului şi construirea unui centru comunitar pentru activităţi educationale, artistice si culturale. Comunitatea beneficiară numără 1.400 de persoane, din care peste 240 de elevi. Anca s-a implicat, totodată, și în proiecte din cadrul Programului de Raspuns la Dezastre al asociatiei, unul dintre acestea constând în refacerea a 20 de locuințe din satul Cudalbi, județul Galați, grav afectate de inundațiile din luna septembrie 2013 și educarea populației în prevenirea și reducerea riscului de dezastre.

Rezultate, pe scurt

Anca Ivancea a fost implicată în activitățile organizatorice și de comunicare ale proiectului Big Build 13, precum și de scrierea poveștilor de familie, monitorizarea activităților din Vizurești și follow-up către voluntarii și donatorii Big Build 13. De asemenea, a contribuit la scrierea aplicației pentru obținerea unui grant de cca. 85.000CHF pentru proiectul de refacere în urma inundațiilor, ce vizează satul Cudalbi, județul Galati,

Mai departe

„Voi continua ca voluntar în cadrul asociaţiei, în activitățile de șantier, care îmi sunt foarte dragi,și în sprijinirea asociației pentru identificarea de surse de finanțare pentru proiectele sale”.

Ciprian Timofte – Asociaţia Audiosofia

Ciprian Timofte - Voluntar de Profesie 2014

Ciprian Timofte a avut ca obiectiv instruirea copiilor hipoacuzici cu potenţial ridicat, în vederea îmbunătăţirii situaţiei lor şcolare, dar şi pentru identificarea copiilor cu potenţial de a deveni olimpici.

Rezultate, pe scurt

Copiii nu numai că au devenit mai buni la învăţătură, dar patru dintre ei s-au înscris la Olimpiada de Matematică, iar unul dintre ei s-a calificat la faza pe sector.Cel puţin trei dintre copii înscrişi la gimnaziu au terminat semestrul I cu media 10 la matematică.

Mai departe

„Este un proiect de suflet şi voi continua să-i meditez pe aceşti copii”, a spus Ciprian Timofte, care vrea să organizeze şi un concurs de matematică între şcoala pentru surzi şi o şcoală normală, pentru a le demonstra copiilor că nu există diferenţe între persoanele fără deficienţe şi persoanele cu deficienţe de auz.

Laura Catarig – Asociaţia Rază de Soare Iernut

Laura Catarig - Voluntar de Profesie 2014

Misiunea voluntarului Laura Catarig a fost aceea de a oferi lecţii practice despre economie persoanelor cu handicap fizic şi psihic asistate în cadrul Asociaţiei Rază de Soare Iernut, pentru ca aceştia să-şi poată controla mult mai bine viaţa în cadrul comunităţii locale. Asta a însemnat asimilarea de cunoştinţe de bază legate de bani, facturi, plăţi, cheltuieli, venituri etc.

Rezultate, pe scurt

Cei 27 de copii şi tineri cu dizabilităţi avuţi în grijă de Laura Catarig au obţinut următoarele rezultate:

  • 67%  au cunoştinţe de bază legate de bani, facturi, plăţi, preţ (le pot identifica)
  • 20% au trecut prin schimbări importante:  ştiu să plătească o factură, să meargă la bancă, la cumpărături
  • 50% cunosc banii (tipuri, valoare)
  • 20% ştiu ce înseamna venit, cheltuieli, buget
  • 30% cunosc rolul unei instituţii (primărie, spital, poliţie, bancă)

Resurse financiare atrase în cadrul celor 6 luni

  • 11. 965 lei din donaţii şi vânzări de produse
  • 45.000 de lei din finanţări de proiecte
  • 450 de declaraţii 230

Mai departe Laura Catarig va continua să lucreze alături de Asociaţia Rază de Soare Iernut ca formator şi fundraiser.

Mihaela Butnaru – Asociaţia Socola Iaşi

Mihaela Butnaru - Voluntar de Profesie 2014

Mihaela Butnaru a avut ca obiectiv îmbunătăţirea stării psihice şi fizice a persoanelor cu Alzheimer din cadrul secţiei de demenţe a spitalului de psihiatrie Socola. Mihaela a avut în grija sa 20 de pacienţi.

Rezultate

Pacienţii care au participat la activităţi:
– respiră mai corect
– au mobilitate mai bună
– au echilibru mai bun
– se mobilizează mai uşor în activităţile lor
– dispoziţia lor a crescut

Mai departe

Mihaela Butnaru va continua acest proiect, în calitate de voluntar.

Dan Brad – Asociaţia Catharsis

Dan Brad - Voluntar de Profesie 2014

Pictorul Dan Brad a uimit multă lume atunci când şi-a propus să-i înveţe să picteze pe copiii cu dizabilități severe de vedere din cadrul Centrului de zi Rază de lumină Brașov. Proiectul său a avut ca obiectiv principal demonstrarea faptului ca dincolo de prejudecăți, există egalitate de șanse , dacă exista voință si interes, dragoste si respect pentru semeni.

Rezultate, pe scurt

Cu răbdare şi dragoste, Dan Brad a reuşit să organizeze două expoziţii judeţene cu picturile elevilor săi, dar şi o licitaţie în cadrul unui eveniment organizat în cadrul Palatului Parlamentului.

Mai departe

Dan Brad va continua să lucreze cu aceşti copii şi să le stimuleze latura creativă.

Gabriel Bâclea – Asociaţia Diaconia Ajutor Internaţional

Gabriel Baclea - Volunar de Profesie 2014

Gabriel Bâclea a avut în grijă 20 de tineri care provin din familii beneficiare ale Asociaţiei Diaconia Ajutor Internaţional, cu vârste cuprinse între 16-26 ani, care au renunţat la şcoală şi care şi-au dorit să se angajeze.

„O parte din ei nu aveau nici măcar buletin sau certificat de naştere. Le-am pregătit dosarele şi ulterior le-am făcut o evaluare, să ne dăm seama ce meserii li s-ar potrivi. Am mers cu ei la interviuri şi i-am ajutat cum să se prezinte”, a spus Gabriel.

Rezultate, pe scurt

Şapte dintre tinerii pe care i-a consiliat au reuşit să se angajeze, iar în prezent cinci dintre ei încă lucrează. Alţi cinci tineri sunt programaţi pentru interviuri cu potenţiali angajatori.

Mai departe

„Proiectul a fost predat şi va exista o continuitate. Vom încerca să găsim şi finanţare pe viitor”.

Cătălin Petrescu – Centrul de Performanţă „Before&After School Conil”

Catalin Petrescu - Voluntar de Profesie 2014

Cătălin Petrescu, pe care l-am numit omul care aduce sunetul, i-a învăţat pe copiii din cadrul Centrul de Performanţă „Before&After School Conil” să cânte la diverse instrumente muzicale. Sarcina sa a fost cu atât mai dificilă cu cât o parte dintre copii au diverse deficienţe.

Rezultate, pe scurt

Au fost puse bazele unei trupe muzicale cu profil rock, care include atât copii şi adolescenţi cu diagnostic din spectrul autist şi ADHD, cât si copii fără deficienţe, talentaţi la instrumente muzicale, precum tobe sau chitară.

Mai departe

„Am ambiţii extrem de mari. Vreau să apelez la vedete care să activeze pe post de voluntari. Vreau să transform acest proiect mititel. Voi continua să lucrez cu ei, nu pot să abandonez acest proiect”.

Laszlo Bodor  – Hospice Casa Speranţei

Laszlo Bodor - Voluntar de Profesie 2014

Laszlo Bodor a lucrat pentru una dintre cele mai cunoscute organizaţii non-profit din România, HOSPICE Casa Speranţei, iar obiectivul său a fost atragerea de noi donatori, companii si persoane fizice, prin campanii de fundraising si consolidarea relaţiei cu toţi susţinătorii fundaţiei printr-un program de Customer Relationship Management. Beneficiarii: cei aproximativ 2.600 de bolnavi incurabili îngrijiţi anual de HOSPICE.

Rezultate, pe scurt

  • A dezvoltat şi a coordonat implementarea unei campanii de strângere de fonduri prin promovarea legii sponsorizării în rândul companiilor. Campania a contribuit la creşerea cu 124% faţă de anul precedent a fondurilor strânse prin legea sponsorizării. Contribuţia directă se poate cuantifica în atragerea a 55 de firme noi care au făcut donaţii în valoare totală de 173.230 de lei
  • A lucrat la dezvoltarea şi implementarea campaniei de strângere de fonduri prin promovarea prevederii 2% în rândul persoanelor fizice. A organizat campanii de drop mail în zona Parcului Plumbuita, unde se va deschide noul hospice şi campanii de direct mailing către companii şi persoane fizice autorizate. Rezultatul estimat al contribuiţiei sale directe la campanie: 600 de formulare 2% şi implicit 600 de noi donatori persoane fizice
  • A organizat pentru echipa de fundraising un workshop privind importanţa bazei de date în procesul de loializare a donatorilor şi un training funcţional privind utilizarea softului folosit pentru baza de date. A stabilit paşii următori pentru a transforma această bază de date într-o unealtă cheie în activitatea de strângere de fonduri

Mai departe

„O să am o responsabilitate foarte mare, voi fi director de fundraising şi comunicare la Hospice. Voi coordona o echipă de 13 persoane. Programul Voluntar de Profesie a avut un impact nu numai asupra cauzei, ci şi asupra vieţii mele. A fost un punct de cotitură”

Raluca Muntean – SM Speromax Alba

Raluca Muntean - Voluntar de Profesie 2014

Raluca ne-a povestit recent despre proiectul în care a fost implicată în calitate de voluntar de profesie,

Beneficiarii proiectului la care a lucrat Raluca Muntean au fost 150 persoane afectate de Scleroza Multiplă in județul Alba. Raluca a fost voluntarul bun la toate pentru aceşti oameni.-i-a vizitat pe cei care nu se puteau deplasa, i-a consiliat, i-a informat, i-a ajutat cu treburile administrative, a colectat fonduri pentru ei, a organizat grupuri de suport, dar şi activităţi de socializare.

Tot în această perioadă, activitatea Ralucăi a fost apreciată şi la nivel naţional- ea a câştigat premiul pentru asistentul social din domeniul persoanelor vârstnice şi îngrijiri la domiciliu, acordat de către Colegiul Naţional al Asistenţilor Sociali din România.

Rezultate, pe scurt

  • Raluca a reuşit să viziteze 15 pacienţi pe lună, timp de şase luni;
  • a consiliat 150 de persoane şi le-a făcut chestionare de evaluare;
  • a elaborat un studiu privind nevoile persoanelor afectate de scleroză multiplă;
  • a organizat o masă rotundă, împreună cu reprezentanții autoritățiilor publice, locale și județene, cu privire la problematica persoanelor cu handicap

Mai departe

Raluca Muntean va continua să lucreze în cadrul SM Speromax Alba, unde va ocupa poziţia de vicepreşedinte. „Există nevoia de a ne dezvolta şi suntem optimişti că vom reuşi”.

Adrian Ailincăi – Fundaţia de Sprijin Comunitar

Adrian Ailincai - Voluntar de Profesie 2014

Adrian a avut ca proiect înfiinţarea a două cluburi noi pentru copii aflaţi în grija Fundaţiei de Sprijin Comunitar, de gastronomie şi de prelucrare a lemnului.

Cei 60 de copii care au participat la clubul de gastronomie au învăţat de la Adrian numeroase reţete de patiserie şi cofetărie, iar cei 15 băieţi din clubul de prelucrare a lemnului au învăţat să facă diverse obiecte decorative, precum ornamente de brad sau jucării simple din lemn.

„Sunt convins ca experienţele trăite în proiect îmi vor fi de un real folos în viitor, indiferent de drumul pe care mi-l voi alege în viaţă”, a spus Adrian.

Jean-Baptiste Odobeştianu – Fundaţia Terre des hommes

Jean Baptiste

Jean-Baptiste Odobeştianu nu a putut fi prezent la întâlnirea noastră, dar proiectul său “Ziua Ştafetei – Copiii şi tinerii preiau decizia” a fost prezentat de unul dintre colegii săi.  În cadrul acestui proiect, Jean-Baptiste le-a facilitat copiilor experimentarea meseriei dorite.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului, 2.428 de tineri, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, din 38 de judeţe, au explorat peste 86 de meserii, cu ajutorul a 171 de coordonatori, 2.041 de însoţitori şi 1.032 de mentori.

A fost realizat şi un film video care a fost difuzat în cadrul Galei Festivalului pentru Drepturile Copilului şi care poate fi vizualizat accesând link-ul http://www.youtube.com/watch?v=2wcwpcxEcwQ

Scroll to Top