Voluntar de Profesie: Atunci când informaţia te poate salva

Voluntar de Profesie: Atunci când informaţia te poate salva

Cancer, un diagnostic despre care pacienţii sunt informaţi prea puţin. Condiţiile de tratament sunt precare în multe centre medicale din România, iar asigurarea tratamentului şi diagnosticarea corectă presupun multă birocraţie. Când află diagnosticul, oamenii au nevoie disperată de informaţii, iar de multe ori medicii sunt expeditivi şi Internetul abundă în informaţii false.

În acest context, Georgeta Neacşu, care face parte din echipa „Voluntar de Profesie” alături de Asociaţia Dăruieşte Viaţa, şi-a propus să realizeze ghiduri personalizate, atât tipărite, cât şi online, care să cuprindă protocoalele medicale, pe tipuri de cancer, pe înțelesul bolnavilor, dar și o listă de clinici cărora aceştia se pot adresa în funcție de specificul bolii, astfel încât să știe că au de ales.

Voluntar de Profesie - Georgeta Neacsu - Fundatia Vodafone Romania
Gabriela Neacşu, Voluntar de Profesie – Fundaţia Vodafone România

Este vorba despre o campanie de informare asupra pașilor de urmat pentru tratamentul complet și corect, pornind de la o diagnosticare corectă, care să includă neapărat și a doua opinie medicală, și de o campanie de conștientizare privind drepturile pe care pacienții bolnavi de cancer le au.

“Vrem să aducem la cunoştinţa oamenilor o directivă europeană care se aplică din acest an și oferă posibilitatea românilor să își aleagă furnizorul de servicii medicale, iar acesta poate fi situat oriunde în Uniunea Euopeană, chiar dacă serviciul respectiv este disponibil și în România. Puțini ştiu însă de această posibilitate și de condițiile în care se pot acorda aceste servicii”, ne-a spus Georgeta Neacşu.

De profesie jurnalist, Georgeta are o experienţă de 10 ani în presa scrisă, domeniul său principal de activitate fiind sectorul medical.

“De multe ori mi-am reproşat că nu am putut ajuta oamenii despre care am scris decât cu jumătăți de măsură. Timpul alocat era limitat, nu puteam urmări aşa cum mi-aş fi dorit ceea ce se întâmpla cu ei. Programul Voluntar de Profesie mi s-a părut o oportunitate pentru a face mai mult decât până acum pentru sănătatea celor car îmi cer ajutorul”, ne-a spus ea.

Georgeta crede că cea mai mare calitate a unui voluntar trebuie să fie dorinţa de a ajuta pe cineva nu din obligaţie, ci din plăcere şi înţelegere.

Ghidurile la care va lucra Georgeta se vor adresa celor 100.000 de români care urmează în prezent un tratament pentru cancer. Alţi 400.000 de oameni au supravieţuit bolii, ne-a spus Georgeta, dar din păcate în următorii 20 de ani se estimeză că numărul celor afectati de bolile maligne va creşte cu 50%.

“Vom crea o bază cu date medicale exacte, pe înțelesul omului de rând, despre toate tipurile de cancer, cauzele care favorizează apariția acestei maladii, tratamentele cele mai potrivite. De asemenea, vom face pliante şi reviste cu aceste informații ce vor fi distribuite la centrele medicale de profil (de la laboratoare de analize de stat și private la marile centre oncologice din țară). Pe lângă pliante, vom crea și o aplicație cu aceste informații pe care cei interesați o pot descărca pe telefonul mobil – va fi gratuită pentru clienții Vodafone”, a spus Georgeta Neacşu.

Va exista şi un număr de telefon al Asociaţei “Dăruieşte viaţa”, unde cei interesaţi vor putea afla informaţii de tipul celor menţionate mai sus. În ultima etapă a activităţii sale ca “Voluntar de Profesie”, Georgeta va lucra la o campanie media cu mesajul “Ai aflat că ai cancer? Cere medicului ghidul tău personalizat de informații.”

Citeşte şi:

Scroll to Top