Te afli tu sau se află cineva cunoscut ție într-o relație abuzivă? Chestionarul care te ajută să evaluezi riscul • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Te afli tu sau se află cineva cunoscut ție într-o relație abuzivă? Chestionarul care te ajută să evaluezi riscul

„Dar poate că…” Niște cuvinte aparent inofensive pot să mențină pe cineva în situația de victimă, minimizând gravitatea abuzului și întârziind momentul în care acea persoană începe să caute ajutor.

„Dar poate că a agresat-o pentru că e nervos din cauza serviciului…” „Dar poate că îi controlează fiecare mișcare pentru că o iubește…” „Dar poate că nu o mai lasă să meargă la serviciu sau să se întâlnească cu prietenii, pentru că vrea să o protejeze…” „Dar poate că a lovit-o pentru că a făcut sau a zis și ea ceva care l-a deranjat…” „Dar poate că nu a vorbit serios când a spus că o omoară, sunt doar niște vorbe rostite la mânie.”

De multe ori, violența domestică rămâne invizibilă, agresiunea devine scuzabilă, iar abuzul trece drept grijă din cauza unor prejudecăți asupra relațiilor de cuplu perpetuate vreme de generații. Uneori, persoanele aflate în relații abuzive au ele însele dificultăți în a conștientiza situația de risc în care se află, în ciuda suferinței pe care o trăiesc. De multe ori, se întâmplă ca apropiați ai acestora să le determine, cu bune intenții, să continue să tolereze abuzurile prin sfaturi de tipul: „așteaptă și tu ca lucrurile să se liniștească” sau „așa sunt uneori bărbații, mai impulsivi.” În realitate, nu există nicio scuză pentru abuz și continuând să rămână în situația de risc victimele sunt expuse unui pericol care crește cu fiecare zi.

O aplicație recent lansată în România își propune să le ofere sprijin victimelor violenței domestice, dar și celor care vor să ajute pe cineva aflat într-o astfel de situație. Numită Bright Sky RO, aplicația a fost lansată inițial în marea Britanie și adaptată pentru țara noastră de Fundația Vodafore România, în parteneriat cu Code for RomaniaAsociația Necuvinte și Poliția Română. Bright Sky RO oferă informații cu privire la violența domestică și demontează miturile din jurul acesteia. 

Bright Sky RO are două secțiuni principale: una destinată persoanelor care cred că s-ar putea afla ele însele într-o situație abuzivă și o alta destinată celor care vor să ajute pe cineva cunoscut. În fiecare dintre ele se află câte un chestionar cu întrebări cheie, la capătul cărora poți evalua riscul în care se află o persoană.

Iată ce cuprinde chestionarul de autoevaluare:

Urmează 12 întrebări care te vor ajuta să evaluezi dacă te afli într-o relație abuzivă (sunt necesare aproximativ 3 minute pentru a răspunde).

1. Partenerul/partenera ta a avut un comportament abuziv față de tine, de copii sau de animalul de companie?

2. Partenerul/partenera te-a amenințat că te omoară?

3. Partenerul/partenera a folosit o armă sau un obiect cu care să te agreseze fizic sau te-a amenințat că o va face?

4. Partenerul/partenera te-a obligat să faci ceva de natură sexuală împotriva voinței tale?

5. Partenerul/partenera îți provoacă stări de teamă?

6. Partenerul/partenera îți spune constant că nu faci nimic bine?

7. Partenerul/partenera încearcă să te controleze și/sau este excesiv de gelos/ă?

8. În prezent, partenerul/partenera consumă alcool în exces sau droguri?

9. Partenerul/partenera ți-a cerut să nu te mai vezi cu prietenii, familia și/sau ți-a interzis să ceri ajutor medicilor sau altor specialiști?

10. Partenerul tău/partenera ta te critică și/sau te umilește în fața altor persoane, discreditându-ți opiniile sau ideile?

11. Trebuie să-i ceri mereu acordul partenerului/partenerei înainte de a cheltui din banii familiei/cuplului?

12. Simți că situația se agravează?

Și iată ce cuprinde chestionarul care te ajută să evaluezi situația cuiva cunoscut:

1. Prietenul tău/prietena ta trebuie să ofere în permanență informații despre locul unde se află?

2. Crezi că este împiedicat/ă să își vadă prietenii și familia?

3. Crezi că prietenul tău/prietena ta sau membrul familiei tale își schimbă aspectul, personalitatea sau interesele pentru a-și face partenerul fericit?

4. Partenerul/a persoanei respective a acuzat-o vreodată că are o aventură?

5. S-a izolat complet de cercul de cunoscuți sau pare să petreacă mai puțin timp cu prietenii?

6. Își asumă vina pentru orice problemă din relație sau pentru comportamentul negativ al partenerului?

7. Ai observat vreodată vânătăi sau orice fel de urmă de agresiune fizică asupra ei/lui?

8. A menționat vreodată că partenerul își schimbă brusc și imprevizibil dispoziția?

9. Ai observat că nu mai are control asupra finanțelor proprii sau că trebuie să îi ceară partenerului/partenerei bani pentru orice?

10. Pare să își fi pierdut interesul față de hobby-uri sau față de activitățile favorite?

11. Prietenul tău/prietena ta este pus/ă în situații jenante sau penibile de partener/ă?

12. Își scuză de fiecare dată partenerul pentru comportamentul lui nepotrivit?

În urma chestionarului, utilizatorul primește o serie de recomandări, dar și informații despre cadrul legislativ și despre planul de siguranță care trebuie urmat de persoana care urmează să se despartă de abuzator. Totodată, Bright Sky RO pune la dispoziția utilizatorilor adresele și informațiile de contact ale instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale care oferă sprijin, consiliere și adăpost victimelor violenței domestice, dar și sfaturi referitoare la obținerea ordinului de protecție.

Prin intermediul aplicației, victimele pot ține un jurnal confidențial și pot strânge dovezi ale abuzurilor, în format video, audio, foto sau text. Acestea nu sunt stocate niciodată în telefon și sunt trimise la o adresă de e-mail sigură, aleasă de utilizator. Dacă acesta se simte în pericol, poate dezinstala aplicația și o poate reinstala din nou atunci când este în siguranță.

Bright Sky RO este disponibilă în limbile română, maghiară și engleză și poate fi descărcată gratuit din AppStore sau Google Play. „Vrem ca platforma să fie utilizată nu doar de victime ale violenței domestice, ci și de publicul larg. Ne dorim ca oamenii să știe cum să recunoască o astfel de situație, cum să acționeze în ea. Cu cât mai multă lume este informată asupra acestui fenomen, cu atât avem șanse mai mari să îl combatem”, spun reprezentanții Fundației Vodafone România.

Scroll to Top