Șansă la viață pentru nou-născuții din sud-estul României. Fundația Vodafone România finanțează cu 1,1 milioane de euro renovarea și modernizarea secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Constanța • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Șansă la viață pentru nou-născuții din sud-estul României. Fundația Vodafone România finanțează cu 1,1 milioane de euro renovarea și modernizarea secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Constanța

Un ventilato  recuperat dintre aparatele aruncate de un alt spital, un plămân artificial rudimentar care le dădea emoții medicilor atunci când îl puneau în funcțiune pentru a trata un bebeluș, un monitor nefuncțional. Acestea era unele dintre dotările cu care medicii de la Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Marie Curie încercau în urmă cu 12 ani să salveze viețile bebelușilor internați aici, povestește medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful TINN. 

Însă ce nu lipsea era dragostea față de copii, profesionalismul personalului medical și dorința de a face în fiecare zi lucrurile mai bine. Medicul Cătălin Cîrstoveanu a reușit, împreună cu Asociația „Inima Copiilor” și cu sprijinul financiar al Fundației Vodafone România, care a investit în acest scop 1,8 milioane de euro, să construiască de la zero o secție care a devenit astăzi model în Europa.

În secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la Marie Curie sunt tratați și salvați de la prematuri ce cântăresc doar 600 de grame la naștere până la bebeluși cu malformații cardiace sau cu alte boli grave. „Suntem foarte mândri ca doctori și oameni într-o țară care pare anormală să spunem că facem tot ce se poate face mai bine în acest moment la nivel internațional și încercăm să ne comparăm cu cei mai buni în ceea ce se întâmplă la nivel de îngrijire”, spune medicul Cătălin Cîrstoveanu. Ce se întâmplă în secția pe care o conduce la București este un model de succes. Un model care trebuie să fie reprodus în mai multe locuri din țară.

La Spitalul Județean Constanța, secția care se ocupă de îngrijirea prematurilor și a nou-născuților cu probleme de sănătate înregistrează o mortalitate infantilă de trei ori mai mare decât media europeană. Și totuși aici sunt tratați copiii din trei județe din sud-estul României – Tulcea, Galați și Constanța. Asociația „Inima Copiilor” și Asociația „Dăruiește Aripi” au început un proiect de renovare și modernizare a secției de Terapie Intensivă Nou Născuți de la Constanța, care va fi dus la bun sfârșit cu finanțare din partea Fundației Vodafone România. În cadrul conferinței „Connecting for Good”, Fundația Vodafone România a anunțat că investește 1,1 milioane de euro în proiectul de renovare și modernizare a acestei secții, care se află acum în desfășurare și care ar putea fi gata la jumătatea anului viitor.

După lucrările făcute deja, secția are o structură nouă, care o înlocuiește pe cea veche, pereți refăcuți, în locul celor cu deficiențe structurale, un spațiu interior recompartimentat și o nouă structură metalică exterioară, proiectată pentru a susține echipamentele de aer condiționat medical. Proiectul a parcurs, de asemenea, etapa de montare a infrastructurii de bază pentru instalația electrică.

„Proiectul de la Constanța este una dintre cele mai importante și ample inițiative în care s-a implicat fundația în cei 20 de ani de existență. Am parcurs deja mai multe etape importante, iar schimbarea este deja vizibilă. Dată fiind complexitatea proiectului, am ales să ne implicăm nu doar prin finanțarea anunțată astăzi, care va acoperi cea mai mare parte a bugetului necesar pentru finalizarea noii secții, ci și prin preluarea unor activități ce țin direct de managementul proiectului”,spune Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.

„Nici nu ne dăm seama cât de mici sunt lucrurile de care acești copii au nevoie ca să facă lucruri mari”

În 20 de ani de activitate, fundația a investit aproape 17 milioane de euro în inițiative dezvoltate la nivel național domeniul sănătății, mai mult de jumătate din bugetul anual fiind direcționat către astfel de proiecte. O altă direcție este reprezentată de proiectele din domeniul educației. Programul strategic național Investiție în Mediul Rural, care urmărește asigurarea accesului la educaţie tuturor copiilor, indiferent de mediul din care provin și sprijinirea categoriilor sociale defavorizate. Lansat în 2015, programul a cumulat până acum investiții totale ale fundației de peste 1,3 milioane de euro și a inclus finanțarea a 13 centre de tip „Școală după Școală”, acordarea de burse sociale, renovarea de școli și grădinițe.

Deși garantat prin lege, accesul la educație este un drept de multe ori refuzat copiilor care trăiesc în sărăcie. Unii dintre ei nu au ghete cu care să se ducă la școală sau nu au rechizite. Mulți dintre ei muncesc în gospodărie, iar părinții lor nu au suficientă carte pentru a-i ajuta la teme. Într-un sistem în care succesul educației depinde adesea de pregătirea suplimentară pe care un copil o face acasă, copiii săraci nu au nicio șansă la un parcurs școlar de succes. Pentru o treime dintre ei mersul la școală este o corvoadă, arată datele World Vision România. „Nici nu ne dăm seama cât de mici sunt lucrurile de care acești copii au nevoie ca să facă lucruri mari”, a spus în cadrul conferinței Connecting for Good Daniela Buzducea, director al World Vision România, una dintre organizațiile implicate în programul Investiție în Mediul Rural. 

Scroll to Top