Azi am fost la evenimentul de lansare a Bibliotecii Digitale din Licee, o inițiativă digitală socială susțintă de Vodafone România și Bookland.
Evenimentul a avut loc în Amfiteatrul Colegiului Național Gheorhe Lazăr, din București și, alături de cei câțiva jurnaliști și bloggeri, atmosfera a fost însuflețită de aproximativ 100 de liceeni, care au venit în mod special să-l vadă pe Mircea Cărtărescu, cel mai prolific și apreciat scriitor român contemporan.
Mircea Cărtărescu a rostit un discurs în favoarea lecturii și a cărților, sugerându-le elevilor că cititul cărților electronice va fi la fel de autentic și plin de substanță precum lectura tipărită.
„Noi ne-am născut cu cartea în mână. Nu aveam altceva, nu exista alt mijloc de stimulare cerebrală. Voi v-ați născut cu mouse-ul în mână. Cei care vor veni după voi nu vor mai ști nici de mouse. Mouse-ul va dispărea foarte repede. Vor fi gesturi sau alte forme de comunicare”, a spus scriitorul.
Lumea noastră se schimbă cu viteză, spune Mircea Cărtărescu, iar aici este inclusă și experiența lecturii.
„Noi am fost obișnuiți să citim. Noi am pus mâna pe cărți și am citit din ce în ce mai mult până n-am mai citit cărți, am citit literaturi. Pe urmă, n-am mai citit literaturi, ci am citit însăși lectura. Am citit sistemul cultural, sistemul literar, care face ca toate cărțile să existe.
Noi citeam pe hârtie. Și voi citiți pe hârtie, în continuare, dar din ce în ce mai mult trecem cu toții pe substrat electronic. Această lectură, pe hârtie, nu era o lectură primitivă și nu va fi niciodată. Dimpotrivă, este probabil cea mai perfecționată formă de lectură, pentru că ceea ce noi numim carte, fundamental, nu este conținutul, nu este software-ul – adică, știu eu, scrierile lui Sadoveanu. Ceea ce numim carte este un aparat format din file care se dau una după alta”, a spus Cărtărescu.
De ce cititul este superior filmului
De ce cititul este superior filmului? De ce cititul este superior televiziunii? „Pentru că implică o mult mai mare participare din partea noastră. O carte înseamnă o sesiune de lectură de o săptămână, de două săptămâni, de o lună, în care mintea lucrează în continuu”, a spus Mircea Cărtărescu.
Noi învățăm la școală că în lumea cărții există doar două lucruri: scriitorul și cartea. Dar, de fapt, cititorul este la fel de important. Scriitorul spune: „Era seară”. În momentul în care a scris acest lucru, scriitorul s-a gândit la o seară din viața lui, l-a cum a perceput el odată o înserare. Dar voi nu aveți acces la mintea lui. Deci nu puteți să știți exact ceea ce a scris el. Voi vă imaginați o seară pe care ați scris-o voi. Deci, cititorul recrează cartea, care este un simplu cod, cu experiențele lui proprii. Din acest punct de vedere, niciodată doi oameni nu au citit aceeși carte. Fiecare citește altă carte. Noi inventăm orice scriere. De aceea, noi participăm la actul artistic.
Ce este o carte
O carte este un copil născut din dragostea erotică dintre creierul scriitorului și cel al cititorului. Nu poate exista o carte necitită de nimeni. La fel, dacă un scriitor este genial, ne face și pe noi geniali. Fiecare dintre noi, dacă îl citim și îl înțelegem, devenim geniali. Ăsta este un lucru extraordinar pe care îl aduce literatura.
Ce modifică trecerea cărților pe format electronic? Nimic, spune Mircea Cărtărescu, pentru că reader-ele și tabletele nu sunt altceva decât tot cărți, adică aparate care asigură o experiență similară lecturii tipărite.
Nu se poate inventa ceva mai bun decât cartea. Chiar și în format electronic avem tot cărți, în formă de codex.
Utile pentru liceeni
30.000 de elevi din 200 de licee din toată țara au acces gratuit la cărțile din Biblioteca Digitală Vodafone. Elevii pot descărca în mod gratuit 100 de titluri de carte din programa școlară, pe telefonul mobil sau pe tabletă, printr-o simplă scanare a unui cod QR.
Până la sfârșitul anului Biblioteca Digitală Vodafone va fi implementată în 300 de licee.
Dacă ești elev, iar în liceul tău nu există proiectul Vodafone, poți intra pe scoala.bibliotecapemobil.ro, de unde poți descărca în mod gratuit cărțile care te interesează.
Biblioteca Digitală este un proiect inițiat de către Vodafone în august 2012, când a fost lansată prima bibliotecă digitală la metroul din București, în parteneriat cu editura Humanitas.