Secția de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Județean Mureș va fi inclusă în rețeaua de telemedicină în neonatologie. Medic: „Avem 15-20 de copii la ATI, chiar dacă spațiul efectiv este de 10 paturi” • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Noapte de gardă la neonatologie. Un bebeluș venit pe lume în urmă cu câteva ore are probleme de sănătate, iar medicul decide că este nevoie urgentă de investigații suplimentare. Orice clipă poate însemna diferența între viață și moarte.

Imediat este activat sistemul de telemedicină, iar toți parametrii nou-născutului sunt transmiși unei echipe de la Spitalul „Marie Curie” din București. Doctorii de aici pot citi și interpreta în timp real ecografia făcută copilului, iar o decizie legată de tratament și noi investigații este luată prin consultare între medici în cel mai scurt timp posibil.

Un asemenea sistem de teleprezenţă, care permite medicilor să ia legătura cu cadre medicale din exteriorul spitalului, fie că sunt în România sau chiar în străinătate, funcționează între opt clinici de neonatologie din țara noastră. Prin intermediul lui, un doctor din afara spitalului poate interveni și superviza actul medical, având acces în timp real la datele pe care le furnizează echipamentele de monitorizare a pacienţilor.

Soluţia de telemedicină facilitează integrarea datelor furnizate de aparatele de monitorizare, precum și conectarea și comunicarea cu echipamente medicale variate – radiologie, ecografie etc. – ușurând accesarea rapidă și vizualizarea informaţiilor dorite. Astfel este permisă transmiterea securizată de imagini și parametri medicali, în timp real și urmărirea de la distanță a semnelor vitale ale pacienților.

Prin telemedicină se urmărește și ca, în final, proiecte de succes să fie replicate integral, inclusiv la nivelul experienței practice de lucru cu echipamentele medicale moderne, al modelelor de bună practică în domeniu medical și în organizarea activității în secții.

Rețeaua de telemedicină în neonatologie, funcțională în 8 secții din țară

Primii pași în telemedicina din neonatologie de la noi au fost făcuți în urmă cu 15 ani, de doctorul Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de terapie intensivă nou-născuți de la „Marie Curie”. În prezent, rețeaua de telemedicină asigură conectarea în total a opt secții de terapie intensivă nou-născuți din țară.

Foto: Getty Images

Iar lucrurile nu se opresc aici. Cu sprijinul finanțărilor private, rețeaua va fi lărgită, din această vară.

„Noi vom extinde anul acesta rețeaua de telemedicină prin integrarea secției de terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Clinic Județean Mureș, prin finanțarea Fundației Vodafone România”, spune Delia Vasiliu, coordonatoarea Asociației Cristi Vasiliu (ACV).

Asociația a primit, în 2021, o finanțare de 791.750 lei din partea Fundației Vodafone România, prin Fondul Viață pentru Nou-Născuți. Proiectul ACV prevede dotarea secției de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalului Clinic Județean Mureș cu 36 de aparate și cu un sistem de telemedicină și integrarea secției în rețeaua de telemedicină existentă deja la nivel național.

Din cei peste 1.600 de nou-născuți care au venit pe lume la Clinica de Ginecologie și Obstetrică a Spitalului Clinic Județean Mureș, în anul 2020, aproximativ 20% au fost prematuri sau au necesitat îngrijiri speciale din cauza unor malformații congenitale, așa că a fost nevoie să fie transferați într-o secție cu dotare superioară.

Delia Vasiliu a explicat că un număr mare de bebeluşi sunt îngrijiţi în secţia de nou-născuţi a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, iar gravide din diferite colţuri ale ţării merg acolo pentru a naşte.

„Avem 15-20 de copii în terapie intensivă, chiar dacă spațiul efectiv este de 10 paturi”

Secția de nou-născuți a „Maternității vechi”, cum i se mai spune secției Spitalului Clinic Judeţean Mureş, este una de nivel II, aici putând fi tratate și cazuri care depășesc competența secțiilor de nivel I din județ.

Medicii speră ca modernizarea secţiei de neonatologie şi dotarea cu diverse dispozitive medicale să reducă presiunea asupra secţiei de neonatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş.

Foto: Facebook Asociația Cristi Vasiliu

În prezent, echipa secției de Terapie intensivă neonatală a Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş trebuie să facă față unei presiuni foarte mari. Capacitatea secției — de 10 paturi de terapie intensivă – este mereu depășită, spune șefa secției, doctorița Manuela Cucerea. În aceste condiții, paturile de prematuri, care au cam aceleași dotări, sunt folosite pentru a răspunde nevoilor. „Folosim toate ventilatoarele, toate incubatoarele și avem 15-20 de copii în terapie intensivă, chiar dacă spațiul efectiv este de 10 paturi”, adaugă medicul.

Pentru a răspunde tuturor nevoilor, secția Spitalului de Urgență ar avea nevoie de 20 de paturi, „ca să zici că poți respira și să ai în permanență măcar un loc liber, pentru că de multe ori intrăm în gardă cu minus cinci locuri libere”. Nu poate fi vorba de liste de așteptare, „nou-născutul este o urgență în sine”, iar atunci când paturile și echipamentele sunt ocupate, medicii încearcă să găsească un loc la alt spital sau să facă transferul o zi-două, până se eliberează un pat.

Pentru doctorița Cucerea, telemedicina înseamnă un acces imediat la tot parcursul medical al pacientului într-un timp foarte scurt, esențial când vine vorba de nou-născuți. „Știm mult mai multe date despre copil. Uneori când faci transferul ești foarte lapidar, ești grăbit, vine SMURD-ul, vine transferul sau lucrezi cu copilul și încerci să-l echilibrezi și nu ai timp să faci și transferul și să dai toate datele pe care le ai atunci.”

Secția de Terapie intensivă neonatală a făcut parte dintr-un program de telemedicină încă de acum 16 ani, alături de doctori de specialitate din Elveția. Prin viitorul sistem însă, „Maternitatea veche” va putea comunica cu Secția Spitalului de Urgență, care, la rândul său, va fi legată de celelalte centre din orașe ca Timișoara sau București.

Proiectul e în fază de achiziții, spune Delia Vasiliu, iar dotarea și integrarea secțiilor în rețeaua de telemedicină sunt programate să fie finalizate în iunie-iulie anul acesta.

România – cea mai mare rată a mortalității infantile din UE

Statisticile arată că România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană, cu șase decese la mia de născuți vii, aproape dublu față de media UE de 3,4 decese la mia de născuți vii.

În 2019, în România, 1.145 de copii cu vârsta sub un an și-au pierdut viața, iar 57% dintre nou-născuții sub vârsta de un an provin din mediul rural. Doar 14 orașe la nivel național au o secție de neonatologie de nivel III, dotată cu echipamente de ultimă generație pentru terapie intensivă, unde bebelușii în stare gravă pot primi îngrijiri adecvate.

Celelalte 169 de secții de neonatologie sunt de clasa I sau II, oferind acces doar la îngrijiri medicale de bază, pentru că aceste secții nu sunt echipate adecvat să trateze cazuri mai complexe. De aceea bebelușii diagnosticați cu tulburări severe ar trebui transferați în unitățile de clasa a III-a, accesul întârziat la intervenţiile necesare, reducându-le şansele de supravieţuire. Cu toate acestea, numărul de locuri în secțiile de nou-născuți de grad III este limitat și pacienții pot fi internați doar dacă există spațiu liber.

În 2021, șase inițiative din țară au primit 4,5 milioane de lei, prin Fondul Viață pentru Nou-Născuți, finanțat de Fundația Vodafone România, pentru a moderniza, dota și echipa compartimentele și secțiile de neonatologie de nivel I și II din spitalele publice din România.

La fiecare 7 ore, un nou-născut din țara noastră moare într-o secție de neonatologie insuficient dotată.
Trimite RITM la 8845 și donează 2 EUR/ lună pentru nou-născuții cu probleme grave de sănătate.
Împreună putem ține România în viață. Oferă-i și tu o bătaie de inimă!

Articol realizat cu sprijinul Asociației pentru Relații Comunitare.
Sursa: republica.ro