Investiția care îi va ajuta pe medicii de la Marie Curie să salveze mai mulți copii în stare critică. Angela Galeța, Fundația Vodafone România: „Vom dubla capacitatea secției de Terapie Intensivă Nou Născuți” • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Investiția care îi va ajuta pe medicii de la Marie Curie să salveze mai mulți copii în stare critică. Angela Galeța, Fundația Vodafone România: „Vom dubla capacitatea secției de Terapie Intensivă Nou Născuți”

Pe pagina de internet a Secției de Terapie Intensivă Nou Născuți (TINN) de la Spitalul „Marie Curie”, condusă de medicul Cătălin Cîrstoveanu, se află mereu trei numere. Numărul bebelușilor cu boli grave internați acolo. Numărul bebelușilor cu boli grave internați peste capacitatea secției. Și numărul bebelușilor aflați pe lista de așteptare, ai căror părinți se roagă să se elibereze un loc și copilul lor să primească o șansă la viață. „În medie, sunt mereu 15 copii pe lista de așteptare. Anul trecut, 10 copii au murit așteptând să se elibereze un loc la Marie Curie”, spune Angela Galeța, directorul executiv al Fundației Vodafone România. Pe unul dintre ecranele din camera medicilor de la TINN se află același număr spre care privesc zilnic, toți, cu inima grea. Doar că lângă el sunt trecute numele copiilor care așteaptă – numele și orașele din România în care nu pot fi salvați. 

O clădire nouă pentru salvarea nou-născuților la Spitalul „Marie Curie”

În anul 2013, Fundația Vodafone România și Asociația Inima Copiilor au inaugurat noua secție de Terapie Intensivă Nou-Născuți de la „Marie Curie”, una din cele mai moderne din Europa. Pentru că vechea secție nu putea fi extinsă la standardele secolului 21, au construit, chiar în curtea spitalului, o clădire nouă, de patru niveluri. 

De atunci, aici sunt salvați în fiecare an în jur de 400 de bebeluși în stare critică. Un număr greu de închipuit în urmă cu aproape 9 ani, când Angela Galeța a ajuns pentru prima dată în secția TINN.

„Când am ajuns prima dată la Marie Curie, am intrat în secția domnului doctor Cîrstoveanu care avea o suprafață de aproximativ 180 de metri pătrați. Aici se tratau anual în jur de 200 de nou-născuți, veniți din toată țara și cam tot atâția erau refuzați în fiecare an pentru că terapia intensivă funcționa în permenență la capacitate maximă. Era evident că e nevoie de o secție mult mai mare. Țin minte că am fost odată la Marie Curie în secția veche și, din păcate, unul dintre copii murise. Într-un spațiu nu foarte generos, în care erau toate incubatoarele, într-o parte erau copii care se luptau să supraviețuiască și undeva în spate, după un paravan pe care personalul medical îl pusese ca să asigure un pic de intimitate, o mamă își lua rămas bun de la copilul ei”, își amintește ea. 

Construirea noii secții a durat mai puțin de doi ani. 

„În 16 luni, am reușit să finalizăm o clădire independent de patru etaje, cu o suprafață de 900 de metri pătrați, situată, lângă spital. Aici funcționează un etaj pentru terapie intensivă, un etaj pentru post-terapie, există o bancă de lapte matern, există un spațiu dedicat unde pot fi cazați părinții. În fiecare an de la inaugurare, din 2013, aici au fost salvați peste 400 de copii. Dar din păcate, acum ajuns într-un fel la o situație similară cu cea din 2011-2012, când ne-am apucat să construim noua secție de la Marie Curie. Și anume, în acest moment, există din nou o listă de așteptare, pentru că la Marie Curie ajung cazurile cele mai grave din toată țara, secția fiind dotată cu aparatură de ultimă generație, cu soluție de telemedicină. Are medici foarte bine pregătiți, un personal medical dedicat. Am încercat să ne punem în locul părinților, gândindu-ne cum e să știi că ai un copilul care poate fi salvat doar dacă se eliberează un loc. Sau cum e să fii medic, să fii asistentă, să fii cadru medical, să știi că există un copil care așteaptă să vină la tine în secție, ai putea să îl salvezi dar nu ai loc pentru el”, explică Angela Galeța. 

Un nou proiect: „Vom dubla capacitatea secției TINN de la Marie Curie”

Din acest motiv, continuă ea, Fundația Vodafone România a decis să înceapă un proiect de extindere a noii secții de Terapie Intensivă Nou Născuți de la „Marie Curie”, astfel încât medicii de aici să poată salva mai multe vieți. „Clădirea actuală va crește, de jur împrejur, se va extinde la peste 2.400 de metri pătrați. Vom dubla capacitatea secției, numărul de paturi, numărul de locuri pentru nou-născuți, vom dubla spațiul de cazare pentru părinți, pentru că aici părinții pot veni să stea împreună cu copiii. Vom extinde banca de lapte. Vom face un spațiu în care se va amenaja un centru de training pentru personalul medical din toată țara. În felul acesta, mai multe cazuri vor putea fi tratate la Marie Curie”, spune Angela Galeța.

Proiectul se află acum în faza obținerii autorizațiilor, va începe în vară și ar putea fi gata peste 2 ani. Valoarea sa este estimată în acest moment la 3,4 milioane de euro.

„Fundația Vodafone România a anunțat deja o contribuție de 1,5 milioane de euro. În continuare, am inițiat o campanie de strângere de fonduri, așteptăm parteneri alături de noi, companii, dar și donator individuali, avem deja foarte mulți oameni care au înțeles urgența și nevoia extinderii secției de la Marie Curie și aș vrea să le mulțumesc pe această cale. Sunt oameni care au ales să doneze, lunar, printr-un simplu sms trimis la 8844 cu textul BINE. În acest proiect nu suntem simpli finanțatori, ne ocupăm și de partea de project management. Evident împreună cu dl. doctor Cîrstoveanu”, spune directorul executiv al Fundației Vodafone România.

„Prin condițiile de la Marie Curie s-a reușit atragerea unor medici care plecaseră deja din țară”

Un spațiu din noua secție va fi dedicat formării medicilor din toată țara. De multe ori, se întâmplă ca micii pacienți să fie trimiși la București pentru că medicii dintr-un anumit oraș nu știu să efectueze o manevră medicală complicată, pentru că pur și simplu nu s-au mai confruntat cu o situație similară. Medicii de la Marie Curie le vor împărtăși din experiența lor și le vor arăta care sunt bunele practici din domeniul îngrijirii nou-născuților cu probleme grave de sănătate. „O altă problemă cu care se confruntă țara noastră este migrarea personalului medical. La Marie Curie, de exemplu, prin condițiile de lucru care au fost create, s-a reușit atragerea unor medici care plecaseră deja din țară și care s-au întors să lucreze aici”, povestește Angela Galeța.

Anul trecut, Fundația Vodafone România a terminat, împreună cu Asociațiile Dăruiește Aripi și Inima Copiilor, renovarea și modernizarea Compartimentului de terapie Intensivă Nou Născuți de la Spitalul Județean din Constanța.

„Ne dorim să continuăm această linie de investiție în secțiile de terapie intensivă nou-născuți, pentru că vedem că e o mare nevoie. Așa că vom merge în alte secții din alte orașe. Fie că va fi nevoie de renovare, fie că va fi nevoie de echipamente medicale, fie că va fi nevoie de implementarea de soluții de telemedicină. Rezolvând aceste probleme, vom da, de fapt, o șansă la viață tuturor copiilor nou-născuți cu probleme grave de sănătate. Se spune că atunci când ne naștem toți suntem egali. Atunci așa ar trebui să fie, indiferent că te naști în București, în Iași, în Constanța sau Brăila, ar trebui să ai aceleași șanse la aceleași servicii medicale de calitate”, spune directorul executiv al Fundației Vodafone România.

Scroll to Top