Fundaţia Vodafone România a lansat recent cea de-a treia ediţie a rundei de finanţare “Fondul pentru Fapte Bune”, în valoare totală de 350.000 de euro. Prin această rundă fundația îşi propune să susţină proiecte derulate de organizaţii neguvernamentale din domeniile educaţiei, sănătăţii şi serviciilor sociale prin care să susțină persoane defavorizate social, economic sau fizic.
Mai multe informații despre cum pot organizațiile aplica la runda de finanțare pot fi citite în regulament.
Pentru a facilita dialogul dintre Fundația Vodafone România şi organizaţiile care doresc să obţină finanţare, a fost organizată o întâlnire cu ONG-urile. Angela Galeţa, directorul Fundaţiei Vodafone România, a răspuns tuturor întrebărilor despre condiţiile de finanţare şi criteriile de eligibilitate, cu scopul de a oferi participanţilor informaţii cât mai utile pentru viitoarele aplicaţii.
S-a subliniat faptul că trebuie să se acorde o atenţie sporită descrierii proiectului, pornind de la identificarea unei nevoi reale şi până la activităţile prin intermediul cărora vor fi atinse obiectivele propuse.
La fel de importantă este și estimarea cât mai reală a bugetului. “Trebuie evitată supradimensionarea bugetului și trebuie incluse exact cheltuielile de care este nevoie pentru implementarea proiectului respectiv.”, a spus Angela Galeţa.
Proiectele propuse trebuie să răspundă unor nevoi reale, nu trebuie să fie ceva revoluționar, iar un mare avantaj il au proiectele care vor putea continua pe termen lung, dincolo de finanţarea obţinută din partea Fundaţiei Vodafone România. Cu alte cuvinte, este foarte importantă sustenabilitatea proiectelor propuse spre finanțare.
“Toate proiectele finanţate de Fundația Vodafone România în primele două ediţii ale Fondului pentru Fapte Bune continuă şi în prezent”, a subliniat Angela Galeţa.
În perioada 14-25 septembrie 2015 se vor anunța proiectele selectate în urma jurizării, perioadă în care reprezentanţii fundaţiei vor vizita fiecare organizaţie în parte.
“Mergem pe teren pentru a vedea fiecare proiect în parte, fie la sediul organizaţiei, fie unde urmează să se desfășoare proiectul. Ne dorim să cunoaștem echipele organizațiilor cu care urmează să colaborăm și să aflăm mai multe despre beneficiarii proiectelor.”, a spus Angela Galeţa.
Lista finală a proiectelor admise pentru finanţare va fi anunţată în octombrie 2015.
Ce trebuie să urmărească ONG-urile ce aplică la finanţare
- Să identifice o problemă reală şi să vină cu argumente solide pentru justificarea proiectului propus ;
- Proiectul trebuie să aibă şanse să genereze o schimbare reală şi pe termen lung;
- Proiectul trebuie să răspundă într-o mare măsură nevoii identificate. Trebuie să existe o legătură logică între nevoi, obiective, activităţi, resurse şi rezultatele aşteptate;
- Resursele trebuie să fie alocate eficient, atât cele de care dispune organizaţia, cât şi cele care urmează să fie folosite cu ajutorul finanţării din partea Fundaţiei Vodafone România;
- Activităţile trebuie sa fie bine planificate şi corelate cu obiectivele proiectului;
- Proiectul trebuie să poată fi finalizat în perioada de timp alocată;
- Bugetul proiectului trebuie să conţină costuri realiste, iar rezultatele aşteptate trebuie să fie clare şi cuantificabile.
- Aplicantul trebuie să identifice soluţii pentru a susţine proiectul pe termen lung, dincolo de finanţarea oferită de Fundaţia Vodafone România.