Există speranță! Iată ce se poate face cu 2 milioane de euro, bani privați, într-un spital de stat care va salva copiii • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Există speranță! Iată ce se poate face cu 2 milioane de euro, bani privați, într-un spital de stat care va salva copiii

„În urmă cu 5 ani nimic nu mergea”, spune Livia Frățiman, șefa secției de neonatologie de la Spitalul Județean de Urgență Constanța. În secția supraaglomerată de Terapie Intensivă Nou-Născuți, erau înghesuiți într-un spațiu care avea pe hârtie doar 8 locuri, peste 22 de nou-născuți în stare gravă. Echipamente pentru resuscitare lipseau, la fel și echipamentele pentru introducerea cateterelor venoase, care i-ar fi scutit pe bebeluși de înțepături inutile.

Foto: Secția, înainte de renovare

„Și ce era mai rău era că nu aveam echipamente pentru ventilație mecanică. Eu îmi amintesc gărzi în care ventilam cu balonul un copil, făcând schimb cu asistenta când oboseam, o zi și o noapte. Și intra în colega mea în tură și trebuia să stea cu balonul până când copilul putea să respire singur. Și nu puteau toți”, explică medicul. În urmă cu patru ani, au murit în secția pe care o conducea, 50 de nou-născuți. Anul trecut, aproape 30. „Am scăzut numărul deceselor doar cu ajutorul echipamentelor demo primite pe perioadă limitată, de la firme distribuitoare, și cu știința noastră, care a crescut, pentru că ne-am școlit. Dacă aveam trei luni un echipament, îl foloseam și un copil care ar fi murit trăia”, spune Livia Frățiman. 

Alina Pătrăhău, fondatoarea Asociației Dăruiește Aripi, a ajuns într-o zi în secția de la Constanța și a văzut o imagine care o urmărește și astăzi: un bebeluș mort într-un incubator. Și s-a hotărât să facă ceva.

Foto: Secția, înainte de renovare

Peste 2 milioane de euro investiți în renovare și modernizare

Astăzi secția arată cu totul altfel: a fost renovată după standardele din cele mai perfomante spitale ale lumii, astfel încât să le ofere bebelușilor bolnavi cele mai bune șanse să trăiască. Fundația Vodafone România, Asociația Dăruieste Aripi și Asociația Inima Copiilor au terminat lucrările de renovare și reabilitare a secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți a Spitalului Județean Constanța, unde anual sunt îngrijiți peste 1.000 de copii născuți cu afecțiuni medicale sau prematur din județele Constanța,Tulcea, Ialomița, Călărași, Brăila și Galați. Lucrările au început în august 2017, iar investiția totală s-a ridicat la 2.060.000 milioane de euro, fonduri puse la dispoziție de către Fundaţia Vodafone Romȃnia (1.540.000 de euro), Asociația Dăruiește Aripi (280.000 de euro) și Asociația Inima Copiilor (240.000 de euro). Un rol important l-au avut și miile de donatori individuali care și-au unit forțele pentru a-i ajuta pe nou-născuții din sud-estul României.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Holul de la intrarea în secție, după renovare

„Mortalitatea infantilă din regiunea de sud-est a țării noastre trecea de 10 la mie în 2015, fiind de trei ori mai mare decât media europeană. Astfel, modernizarea Compartimentului de Terapie Intensivă Neonatală de la Spitalul Județean Constanța a constituit pentru noi o prioritate. Acesta nu mai fusese renovat, decât parțial, din 1968, anul construirii spitalului. În urma lucrărilor efectuate, compartimentul corespunde standardelor europene, fiind dotat și cu o soluție de telemedicină modernă, ceea ce constituie un punct de plecare pentru a oferi șanse crescute de supraviețuire nou-născuților cu afecțiuni medicale severe, precum și un mediu de lucru adecvat personalului medical”, a declarat Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.

„Am acumulat experiență și am învățat din greșeli”

Întinsă pe 600 de metri pătrați la etajul 8 al spitalului din Constanța, secția a fost renovată după modelul celei de la Spitalul Marie Curie din București, considerată cea mai modernă din Europa. 

Foto: Medicul Cătălin Cîrstoveanu, în interiorul secției renovate

„Unele lucruri sunt chiar mai bine făcute la Constanța, pentru că am acumulat experiență și am învățat din greșeli”, spune medicul Cătălin Cîrstoveanu, șeful TINN de la Marie Curie, cel care a gândit întreg spațiul astfel încât să minimizeze riscul de infecții, să scadă numărul erorilor personalului medical, să elimine pașii inutili și să le ofere micilor pacienți confortul de care au nevoie pentru a se recupera. Pe perioada lucrărilor, medicii de la Constanța au făcut stagii de pregătire la Marie Curie, iar pregătirea continuă și astăzi.

Hote cu flux laminar, filtre de aer și o soluție modernă de telemedicină

Noul compartiment are, după renovare, 22 de locuri la terapie intensivă, împărțite în 6 saloane cu câte un pat și 8 saloane cu câte două paturi, și permite extinderea capacității până la 30 de paturi. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Secția după renovare

În camera destinată pregătirii laptelui și cea destinată pregătirii perfuziilor se află hote cu flux laminar care să creeze un mediu steril și să prevină infecțiile nosocomiale. „Chiar și la pregătirea laptelui pot avea loc greșeli care să înrăutățească starea pacientului, am avut astfel de situații”, explică medicul Cîrstoveanu. Monitoarele de pe coridor afișează semnele vitale ale pacienților, iar în toată secția sunt amplasate camere de supraveghere care transmit imaginile pe peretele plin de ecrane din camera medicilor. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Secția după renovare

Atunci când este nevoie aceștia pot face zoom pentru a vedea monitoarele cu funcțiile vitale din saloane. Soluția de telemedicină furnizată de Vodafone va permite transmiterea securizată de imagini și parametri medicali, în timp real, urmărirea de la distanță a semnelor vitale ale pacienților și organizarea de videoconferințe. „La TINN Marie CUrie, avem camere doar la un etaj și chiar asistentele au cerut montarea lor și la celălalt. O supraveghere mai bună salvează vieți”, spune medicul Cîrstoveanu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Secția după renovare

În secția de la Constanța, climatizarea și tratarea aerului se fac cu aport 100% de aer proaspăt, trecut prin 30 de cutii filtrante prevăzute cu filtre HEPA 14, recomandate pentru sălile de operație și secțiile de terapie intensivă. Saloanele sunt prevăzute cu pendante și console medicale, o rețea de distribuție a gazelor medicale și echipamente integrate de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor, precum și de un sistem de desfumare mecanică ce poate realiza inversarea funcțiilor unor ventilatoare dedicate.

 La ușa fiecărui salon există dispensere cu soluție dezinfectantă, iar chiuvetele din saloane sunt foarte adânci. „Când medicul se spală într-o chiuvetă care nu este suficient de adâncă, stropii de apă caldă ajung peste tot, creând un mediu pentru bacterii”, avertizează medicul Cîrstoveanu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Secția după renovare

Ușile saloanelor sunt acționate electric în caz de urgență pot fi deschise manual pe întreaga lățime, astfel încât să permită trecerea rapidă a medicilor și a echipamentelor. Fiecare salon este dotat cu jaluzele acționate electric care să permită trecerea în diferite grade ale luminii naturale. Sistemele de iluminat poziționate pe tavan și pe pereți oferă, în funcție de situație, atât lumină de examinate, cât și lumină indirectă și lumină de lucru. Prematurii și nou-născuții în general se simt mult mai bine în încăperi cu o intensitate scăzută a luminii, spune medicul Cîrstoveanu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Secția după renovare

Pentru ca secția să poată deveni funcțională, Consiliul Județean Constanța trebuie să achiziționeze echipamentele medicale necesare. Reprezentanții CJ Constanța spun că au alocat în acest scop 21 de milioane de lei și că au declanșat procedura de achiziție prin licitații publice  care ar putea fi gata la jumătatea anului viitor.

Odată ce secția va deveni funcțională, medicul Cătălin Cîrstoveanu se așteaptă să își atingă rapid capacitatea și să o depășească. La TINN Marie Curie, unde sunt 27 de locuri sunt internați 32 de pacienți, iar alți 14 se află pe lista de așteptare. „E bine, domnul director, că veți avea 30 de pacienți, pentru că aduceți în locul potrivit pacienți care erau în locuri nepotrivite”, i-a spus Cătălin Cârstoveanu lui Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean Constanța.

Scroll to Top