„E mai ușor să faci un BMW de lux decât să transformi un om”. Cât de importantă este continuitatea în serviciile de asistență socială • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

România îmbătrânește într-un ritm accelerat. Anul trecut, de pildă, numărul celor trecuți de 65 de ani l-a depășit cu 301.000 pe cel al copiilor de până în 14 ani (3,576 de milioane față de 3,275 de milioane de persoane). Mai mult de atât, potrivit estimărilor făcute de Eurostat, numărul cetățenilor de 65+ îl va depăși și pe cel al copiilor și tinerilor de până în 19 ani, până în anul 2030. În aceste condiții, dezvoltarea unor programe serioase destinate vârstnicilor devine esențială, atrage atenția Ionuț Chiriță, coordonator de strângere de fonduri la Fundația de Sprijin Comunitar Bacău (FSC), care de 21 de ani oferă servicii sociale în acest județ.

„Serviciile sociale, în special serviciile de îngrijire la domiciliu, sunt vitale. Și nu sunt vorbe mari, înseamnă diferența între viață și moarte mulți dintre bătrâni. Din păcate, e în continuare o mare lipsă. Deși în România, ca peste tot, îmbătrânirea populației e accelerată, totuși serviciile pentru bătrâni sunt foarte, foarte deficitare”, spune Ionuț Chiriță. Unul dintre programele derulate de FSC este un centru de zi, unde vârstnicii din orașul Bacău vin să socializeze și să beneficieze de servicii de recuperare medicală. Un altul este cel de îngrijire la domiciliu, absolut indispensabil pentru vârstnicii rămași singuri. Ambele au beneficiat, de-a lungul timpului, de sprijin financiar din partea Fundației Vodafone România.

Pentru bătrâni, boala cea mai grea este singurătatea

„Am lucrat, cu Fundația Vodafone România foarte mult pe vârstnici, de exemplu pentru susținerea Centrului de zi din Bacău, unde bătrânii vin și fac activități de socializare, activități de recuperare prin kinetoterapie, gimnastică medicală, activități de monitorizare a stării de sănătate. Pentru bătrâni, boala ce mai grea este singurătatea. Cu celelalte se mai descurcă și îi mai ajutăm și noi, dar singurătatea îi omoară. Un program care a fost susținut ani de zile de Fundația Vodafone România a fost cel de asistență la domiciliu, în care îngrijitoarele noastre merg la domiciliul bătrânilor zilnic și îi ajută cu menajul, cu îngrijirea corporală, îi ajută să trăiască decent. În completarea serviciilor sociale, Fundația a mai susținut un program pentru bătrânii singuri: brățările cu buton de panică, care efectiv au salvat și niște vieți. Că au fost cazuri de bătrâni cărora li s-a făcut rău în casă, iar acea brățară cu buton activa telefonul și au putut cere ajutor”, spune Ionuț Chiriță.

„Bătrânei nu-i mai fusese făcut focul, nu mai mâncase și nu mai băuse”

Cu copiii plecați la oraș sau în străinătate, mulți vârstnici devin foarte vulnerabili, mai ales în comunitățile în care oamenii au pierdut obiceiul de a se interesa de soarta celorlalți. În munca lor, cei de la FSC s-au întâlnit cu cazuri extreme.

Ionuț Chiriță povestește că au fost sunați de o doamnă în vârstă, care avusese un accident și care le-a spus că din acest motiv nu a mai putut ajunge să o îngrijească pe mama ei care trăia la țară și era grav bolnavă. Când îngrijitoarele au ajuns acolo, au găsit o scenă de coșmar. „ Bătrânei nu-i mai fusese făcut focul, nu mai mâncase și nu mai băuse. Fetele s-au apucat imediat de treabă, a venit și asistentul medical. I s-a administrat tot ce trebuie ca să fie adusă la stare de conștiență, s-a făcut curățenie generală și câte zile a mai avut, a mai trăit un an și jumătate, a trăit decent. Nu e normal să pățească asta și să pățească asta pentru că trăiește într-o țară europeană în care serviciile lipsesc, indiferența este maximă, oamenii nu se implică și nu le pasă de ce e dincolo de gardul lor. Autoritățile uneori se implică, alteori nu se implică, uneori au bani, alteori nu, dar nu este normal să trăim astăzi astfel de scene. Din păcate nu sunt singulare. Cam așa trăiește un bătrân într-un sat din România”, atrage atenția Ionuț Chiriță.

Una dintre problemele care agravează mult situația serviciilor pentru vârstnici este lipsa personalului de îngrijire. Multe asistente și infirmiere au luat deja drumul străinătății, iar să instruiești altele noi durează. Pentru că nu poți să trimiți o asistentă proaspăt ieșită din școală să îngrijească un vârstnic.

„O domnișoară care era în situația de a abandona liceul din lipsă de bani e acum profesoară la ea în sat”

Nu doar bătrânii care trăiesc în mediul rural sunt însă vulnerabili, ci și copiii, care nu au nicio șansă să întrerupă cercul sărăciei fără ajutor susținut. De aceea FSC lucrează cu copiii și tinerii din zone defavorizate, mai ales aflată la estul județului Bacău, la granița cu județul Vaslui. Acolo, FSC a deschis mai multe Cluburi cu lipici, unde copiii sunt ajutați la teme și fac activități non-formale care să îi bucure și să le deschidă interesul pentru învățare. „Minimum 250 de copii-300 de copii care au mers la Clubul cu lipici, au intrat în programul de burse și au terminat un liceu. Unii au mers și la facultate și-au găsit un loc de muncă, unii au plecat în străinătate. Le-am oferit condiții să se poată pregăti mai bine, activități alternative care le-au crescut foarte mult interesul pentru școală, pentru cultură generală. I-am pus în contact cu sute de voluntari care le-au oferit alte modele de viață și altă perspectivă și astfel acești copii au crescut altfel. Au făcut un liceu, iar unii dintre ei au mers și la facultate. Iar o domnișoară care era în situația de a abandona liceul din lipsă de bani e acum profesoară la ea în sat”, spune Ionuț Chiriță. În educație, succesul este dat întotdeauna de continuitate. Nu poți să schimbi destinul unui copil într-un program de șase luni sau un an, iar succesul poate fi cuantificat atunci când un copil pe care ai început să îl ajuți în grădiniță termină liceul, subliniază el.

Ca să reușești să faci acest lucru este nevoie, în primul rând, să lucrezi cu oameni pasionați, care să rămână o perioadă lungă în organizație și care să fie motivați de ceva mai mult decât salariul.

„În al doilea rând, sunt partenerii de drum lung pe care e foarte important să îi ai, să îți înțeleagă misiunea, să îți înțeleagă și eșecurile și să nu-ți întoarcă spatele la primul eșec, pentru că atunci când lucrezi cu oamenii, atunci când faci proiecte care schimbă destine, automat mai și inovezi, întotdeauna greșești. Nu se poate fără. Și dacă nu ai parteneri care sunt alături de tine și când ești acolo sus și când ești jos și îți întind mâna ca să poți continua, atunci se rupe, se rupe acea continuitate. Iar Fundația Vodafone România, o spun cu multă bucurie și cu multă mândrie, pentru că sunt cel care a inițiat relația cu Fundația Vodafone  România, a fost alături de noi de 12-13 anii. Acest lucru este incredibil, pentru că ne-au ajutat să ținem niște proiecte în funcțiune, să fim alături de acei oameni, să inovăm, așa cum am avut ultimul proiect, încheiat la finele anului trecut, 2018, în care am adus inovație în activitatea noastră. Și, da, cu astfel de parteneri, munca devine și mai ușoară și mai plăcută”, crede Ionuț Chiriță.

„E mai ușor să faci un BMW de lux decât să transformi un om”

Să faci asistență socială înseamnă să iei un om aflat într-o situație de vulnerabilitate și să îl susții să facă tranziția spre independență.

„Puțini realizează că mai ușor de făcut un BMW de lux de ultima generație, decât să transformi un om, să îl iei din punctul ăsta și să îl duci în celălalt. Este o muncă incredibilă, care durează zeci de ani, în cazul copiilor. Este o muncă grea și care în unele cazuri, cum e cel al bătrânilor, se încheie într-un mod trist. Pe bătrân îl iei bolnav de cancer și știi că va muri, dar nu poți să îl lași și să își ducă în ultimii ani în lipsă de demnitate și speranță. Important este să îl faci să se simtă om până în ultima clipă”, spune Ionuț Chiriță.