Deși școlile sunt închise, o profesoară din Afumați continuă să le predea de la distanță elevilor săi. 840 de lecții în format electronic, create pe platforma „Școala din Valiză” • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Deși școlile sunt închise, o profesoară din Afumați continuă să le predea de la distanță elevilor săi. 840 de lecții în format electronic, create pe platforma „Școala din Valiză”

Când profesoara de română Mădălina Sebe, de la Școala Gimnazială din Afumați, județul Ilfov, a intrat în programul Școala din Valiză, s-a gândit că o să reușească în acest fel să țină ore mai atractive pentru elevii săi, de la clasele a V-a până la a VIII-a. Însă, în ultima săptămână, și-a dat seama că poate face mai mult de atât.

Programul Școala din Valiză, realizat de Fundația World Vision România, cu sprijinul financiar al Fundației Vodafone România, a furnizat pentru 10 școli din mediul rural instrumente educaționale digitale, care aduc procesul de învățământ în secolul 21.

Cu ajutorul platformei de e-learning și a valizei cu echipamente pe care școala sa de la Afumați le-a primit, Mădălina Sebe a început să facă lecții „altfel”, pe care elevii au început să le aștepte cu bucurie. La literatură, poate să se folosească în clasă nu doar de cuvinte, ci și de muzică și imagine pentru a face lecțiile mai atractive. La gramatică, le dă copiilor teste, la care se simt motivați să răspundă și la care primesc rezultatele imediat, putând în acest fel să învețe mai ușor din greșeli.

Mai mult, profesoara poate să își creeze în platformă propriile aplicații educaționale, adecvate nivelului clasei sale. „Elevilor le place să rezolve teste pe tabletă, de abia așteaptă lecțiile”, mărturisește ea.

840 de lecții create de la închiderea școlii

Când a aflat, săptămâna trecută, că școlile se închid, și-a dat seama că platforma Școala din Valiză va reprezenta o cale bună de a ține legătura cu elevii săi și de a se asigura că nu pierd ritmul de învățare.

„Marți, înainte ca școlile să se închidă, și chiar înainte ca ministerul să ne recomande să ne folosim de resursele digitale pentru predarea la distanță, le-am spus elevilor mei că vom ține legătura cu ajutorul Școlii din Valiză”, povestește Mădălina Sebe.

În prima săptămână de la închiderea școlilor, pe platforma www.scoaladinvaliza.ro, profesorii au configurat 840 de lecții, iar 172 au fost accesate de acasă de peste 1.400 de elevi. Din totalul de 840 de lecții, Școala Gimnazială Nr. 1 din Afumați a contribuit cu 266.

Platforma le permite profesorilor să încarce lecții în format video înregistrat sau text, să dea teste pe care copiii le pot accesa în timp real, să împartă cu ei resurse educaționale, să dea teme. De miercurea trecută, Mădălina Sebe a reușit să țină ore la distanță cu toți elevii ei și să predea chiar materie nouă.

Elevii de clasa a VIII-a au la sfârșitul anului școlar Evaluare Națională și este important pentru ei să nu rămână în urmă. „Am ales să le trimit lecția în format scris și să le verific apoi nivelul de înțelegere cu ajutorul unui test. Ei l-au lucrat, le-am transmis imediat punctajul, au văzut ce au greșit. Am aflat astfel, în timp real, cât și-au însușit din lecție. Totodată, am ținut legătura cu ei și le-am răspuns la întrebări”, explică profesoara.

La clasele a V-a și a VI-a, unde programa nu a presat-o atât de tare, a putut să facă împreună cu elevii teste și jocuri didactice. „Copiii au reacționat foarte bine, au participat cu toții, am avut și susținerea părinților. Toți au acasă internet, telefon, laptop sau tabletă, așa că ne putem conecta la distanță. În perioada următoare, vor fi făcute îmbunătățiri și vom avea posibilitatea să intrăm live, în legătură video”, spune ea.

Inițial, s-au implicat în programul Școala din Valiză 5 profesori de la școala din Afumați. În ultima săptămână, și alte cadre didactice au început să se folosească de platforma de e-learning și de resursele ei digitale precum biblioteca virtuală. „Cred că această situație generată de coronavirus va mai dura, iar noi profesorii trebuie să ne perfecționăm, pentru ca elevii să poată învăța în continuare”, subliniază Mădălina Sebe.

De programul Școala din Valiză beneficiază în jur de 6.000 de elevi și profesori din zece școli din mediul rural, aflate în județele Vaslui, Ilfov, Ialomița, Cluj, Brașov și Vâlcea.

Scroll to Top