Cum pot susține utilizatorii de telefoane inteligente lupta împotriva cancerului în timp ce dorm • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Cum pot susține utilizatorii de telefoane inteligente lupta împotriva cancerului în timp ce dorm

La nivel global, 1 din 6 decese este cauzat de cancer, pentru a putea găsi soluții în lupta cu boala, oamenii de știință au nevoie de resurse uriașe de cunoaștere și de tehnologie, care să proceseze o cantitate uriașă de date. O aplicație pe nume DreamLab le permite utilizatorilor de telefoane inteligente să doneze în timp ce dorm puterea de procesare a telefonului lor, care este pusă la dispoziția unor proiecte internaționale de cercetare în domeniul oncologic.

„DreamLab este o aplicație mobilă care accelerează cercetarea împotriva cancerului prin crearea unei rețele între procesoarele telefoanelor inteligente ale utilizatorilor. Cercetători din domeniul oncologic au realizat un algoritm sofisticat care se bazează pe inteligența artificială pentru a analiza date complexe, acesta necesitând o putere foarte mare de procesare. În timp ce telefonul este conectat la rețeaua de electricitate și are acces la internet, aplicația DreamLab folosește puterea de procesare a acestuia pentru a rezolva calcule ce ajută unui proiect de cercetare a cancerului, apoi trimite rezultatele înapoi institutului de cercetare prin tehnologie cloud. De exemplu, unui computer personal care ar funcționa 24 de ore, zi de zi, i-ar trebui 300 de ani pentru a analiza toate informațiile necesare unui astfel de studiu, pe când 100.000 de telefoane inteligente funcționând, fiecare, 6 ore pe noapte ar putea să obțină aceleași rezultate în trei luni”, se arată într-un comunicat al companiei Vodafone, care a lansat joi DreamLab în România. Aplicația dispune de o versiune în limba română și poate fi descărcată din App Store sau Google Play Store.

„Cred că fiecare dintre noi cunoaște pe cineva care suferă de această maladie. Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii estimează că, în România, numărul deceselor cauzate de bolile oncologice va ajunge, în anul 2040, la aproape 60.000. DreamLab ne oferă posibilitatea să facem cu toții bine prin tehnologie. Tot ce trebuie să facem este să punem telefoanele noastre în slujba cercetării cancerului în timp ce dormim și, astfel, ajutăm la accelerarea studiilor privind găsirea unor soluții salvatoare pentru mulți. La Vodafone, suntem optimiști în privința utilizării tehnologiei pentru un viitor mai bun. Acest proiect este parte din misiunea noastră de a susține crearea unei societăți digitale în care Vodafone pune tehnologia în slujba unui mediu de viață mai bun și mai sănătos pentru toți‟, a declarat Murielle Lorilloux, CEO Vodafone și UPC România. 

După descărcarea aplicației, utilizatorul poate să aleagă una dintre temele de cercetare disponibile în acest moment pentru care dorește să contribuie: tumori maligne – descifrarea corelațiilor genotip-fenotip (Garvan Institute of Medical Research – Australia), medicamente personalizate genetic pentru tratamentul anti-cancer (Imperial College London – Marea Britanie) și folosirea arhitecturii genomului în elaborarea medicamentelor personalizate pentru pacienții cu cancer (Istituto Firc di Oncologia Molecolare – Italia).

Vodafone România susține proiectul DreamLab prin acordarea gratuită a traficului de date naționale necesar funcționării aplicației pentru abonații săi. Aplicația nu are acces la informațiile utilizatorilor săi, precizează reprezentanții companiei de telefonie mobilă. 

Lansată de Vodafone Foundation și Institutul pentru Cercetări Medicale Garvan din Australia în noiembrie 2015, aplicația a fost descarcată până în prezent la nivel internațional de peste 320.000 de ori, fiind disponibilă în Marea Britanie, Italia, Australia și Noua Zeelandă.

Primul proiect la care DreamLab a contribuit este Decode, din Australia. Calculele au fost finalizate în februarie 2018 și se estimează că folosirea aplicației a redus la jumătate timpul necesar prelucrării datelor. Rezultatele proiectului arată corelații între tipul de cancer de care suferă o persoană și profilul său genetic, și face un prim pas în elaborarea tratamentelor personalizate pe baza informațiilor genetice.

În iulie 2019, decodificarea proiectului DRUGS a dus la publicarea a două noi descoperiri importante – în primul rând, identificarea a sute de molecule anti-cancer prezente în alimentele de zi cu zi, inclusiv portocală, varză și struguri și, în al doilea rând, potențialul anti-diabetic și anti-microbian al medicamentelor folosite în terapia anti-cancer.

Scroll to Top