- Bright Sky RO, lansată de Fundația Vodafone, este singura aplicație gratuită care vine în sprijinul victimelor violenței domestice, oferind asistență specializată persoanelor aflate într-o relație abuzivă sau celor care sunt îngrijorate pentru o astfel de persoană.
- De la lansare și până în prezent, aplicația și pagina web asociată acesteia au fost utilizate de aproape 88.000 de ori de victime ale violenței domestice, preponderent femei, dar și bărbați și minori.
- În perioada ianuarie – aprilie 2023, în România au fost emise 4.075 de ordine de protecție provizorii, cu 3,7% mai multe față de primele 4 luni ale anului trecut.
- În continuare, cea mai mare pondere în sfera violenței domestice o au faptele de „lovire sau alte violențe”, urmate de cele de „amenințare”.
București, 29 mai 2023 – Peste 63.000 de persoane din România se protejează de violența domestică și folosesc activ Bright Sky RO. Aplicația și pagina web asociată acesteia au fost utilizate de aproape 88.000 de ori de victime ale violenței domestice, preponderent femei, dar și bărbați și minori, și de către cei care aleg să ajute în astfel de situații. Accesările au fost înregistrate de la lansarea aplicației în România, în mai 2020, până în prezent. Secțiunea în care sunt explicate formele de abuz rămâne cea mai utilizată din aplicație, cu peste 10.000 de accesări.
Fenomenul violenței domestice este în continuă creștere pe teritoriul țării noastre. În perioada ianuarie – aprilie 2023, în România au fost emise 4.075 de ordine de protecție provizorii, cu 3,7% mai multe față de primele 4 luni ale anului trecut, arată datele Poliției Române.
Bright Sky RO este singurul instrument digital, gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenței domestice din România.
Cele mai accesate funcții ale aplicației rămân: ghidurile (în special formele de abuz și ghidul de siguranță online), chestionarul de evaluare a siguranței într-o relație și funcția de căutare a celui mai apropiat serviciu de asistență și suport.
Bright Sky RO permite apeluri rapide către servicii de asistență. De la lansare, 417 persoane au sunat la 112 și au găsit sprijin, direct prin intermediul aplicației. Funcția „Jurnalul meu”, prin care pot fi trimise poze, videoclipuri sau fișiere audio în mod sigur, fără riscul de a fi vizualizate de alte persoane, a fost utilizată de 823 de ori. Materialele încărcate aici pot fi folosite ulterior ca dovezi, pentru a documenta abuzurile în fața organelor de anchetă sau în instanțele de judecată.
„Este important ca tot mai mulți oameni să acceseze aplicația. Bright Sky RO are o puternică latură de educare și este utilă pentru fiecare dintre noi. Cu ajutorul ei putem învăța mai multe despre abuz și formele în care acesta poate fi uneori ascuns sau acceptat. Inclusiv pe mine m-a ajutat aplicația să înțeleg ce aș putea să fac pentru cineva aflat într-o relație abuzivă. Aplicația te învață să nu judeci victima, ci să stai să o asculți, să vezi cum ai putea să o ghidezi. Dar cel mai important este că victima află, concret, care sunt pașii pe care trebuie să îi urmeze atunci când se decide să iasă dintr-o relație abuzivă. Mai mult decât atât, victima găsește aici sprijin direct la autorități și servicii de asistență. Totul într-un mod sigur pentru ea.“, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.
Ca parte a proiectului Bright Sky, în noiembrie 2022, a fost lansată și o campanie națională de prevenire a violenței domestice, coordonată și derulată de către Poliția Română. Acțiunile continuă și în acest an.
„Prevenirea violenței domestice reprezintă o prioritate pentru Poliția Română. În cadrul acestei campanii cu o durată de 100 de zile au fost organizate 270 de acțiuni cu grupuri țintă în mediul urban și 152 în mediul rural, activități ample de prevenire, cu peste 17.000 de beneficiari. Dorim să diversificăm modalitățile de transmitere a mesajelor și să ne orientăm și spre viitori profesioniști care vor lucra cu victimele violenței domestice, să informăm tânăra generație de medici, juriști și asistenți sociali. De aceea, vom continua și în acest an să ne adresăm potențialelor victime, dar și studenților și masteranzilor și să lărgim aria parteneriatelor în acest domeniu. Îi invităm alături de noi pe toți cei care doresc să schimbe mentalități, să promoveze drepturi egale pentru toți cetățenii, indiferent de sex, nivel de educație sau vârstă, situație matrimonială sau materială.”, a declarat Sorin Stănică, Director al Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității.
Potrivit datelor Poliției Române, la nivelul țării noastre, în primele 4 luni ale acestui an, cea mai mare pondere din infracțiunile din sfera violenței domestice o au faptele de „lovire sau alte violențe” – 62%, urmate de ,,amenințare” – 12% și „abandon de familie” – 10%.
Reamintim că, începând cu 1 octombrie 2022, Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică este funcțional în municipiul București și județele Iași, Mureș și Vrancea, pentru monitorizarea prin intermediul dispozitivelor de supraveghere electronică, în urma aplicării măsurilor în cazul emiterii ordinului de protecție provizoriu, ordinului de protecție și ordinului european de protecție.
Aplicația Bright Sky RO a fost lansată de Fundația Vodafone România, în parteneriat cu Poliția Română (prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii), Asociația Necuvinte și Asociația Code for Romania, în luna mai 2020.
Bright Sky este o inițiativă internațională a Fundației Vodafone Grup și, pe lângă România, funcționează în prezent în alte 12 țări: Marea Britanie, Irlanda, Cehia, Italia, Grecia, Albania, Ungaria, Luxemburg, Portugalia, Noua Zeelandă, Africa de Sud și Statele Unite ale Americii. La nivel global, peste 740.000 de utilizatori au accesat aplicația sau varianta web a acesteia.
Aplicația este disponibilă, gratuit, în App Store și Google Play Store, în limbile română, engleză și maghiară si în versiunea web Bright Sky (bright-sky.org).
Informații detaliate despre aplicație și funcțiile ei pot fi accesate și AICI.
Despre Fundația Vodafone România
De 25 de ani punem la un loc resursele noastre și ale partenerilor noștri pentru ca împreună să construim proiecte incluzive și durabile. Apelăm la tehnologie și la inovație socială și investim anual în jur de 2 milioane de euro în dezvoltarea comunităților defavorizate din România. Modernizăm secții de terapie intensivă neonatală și susținem programe de educație digitală care pregătesc copii și tineri pentru meseriile viitorului. Alături de celelalte fundații Vodafone din întreaga lume, scopul nostru este să îmbunătățim viața a 400 de milioane de persoane până în 2025.
Suntem o organizație neguvernamentală românească înființată în 1998, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operațiunile comerciale ale companiei Vodafone România.
Mai multe detalii despre programele noastre se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.
Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității este direcția din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române care coordonează, monitorizează și controlează activitatea de prevenire a criminalității desfășurată de Poliția Română, la nivel central și teritorial. Începând cu anul 2001, institutul reprezintă România în European Crime Prevention Network (EUCPN), o rețea de prevenire a criminalității care face schimb de bune practici la nivel european și promovează activitatea de prevenire a criminalității.
Mai multe informații despre institut puteți afla pe: www.politiaromana.ro/ro/politia-romana/unitati-centrale/institutul-de-cercetare-si-prevenire-a-criminalitatii.