Secția de terapie intensivă neonatală de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște a fost conectată la rețeaua națională de telemedicină de Fundația Vodafone România și Asociația Cristi Vasiliu • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Secția de terapie intensivă neonatală de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște a fost conectată la rețeaua națională de telemedicină de Fundația Vodafone România și Asociația Cristi Vasiliu

  • 1.663 de nou-născuți au fost internați în secția de neonatologie SJU Târgoviște în anul 2022
  • În ultimii 10 ani, Fundația Vodafone România a investit peste 5 milioane de euro în dotarea și modernizarea de secții de terapie intensivă neonatală din întreaga țară
  • România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeana (UE), cu 5,6 decese la 1.000 de nașteri vii. Rata mortalității infantile în UE este de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii

Târgoviște, 10 iulie 2023 – Secția de terapie intensivă neonatală de nivel III din Municipiul Târgoviște a fost conectată la rețeaua națională de telemedicină prin programul „Fondul Viață pentru Nou-Născuți” inițiat de Fundația Vodafone România. Aceasta este prima dintre cele 17 secții de terapie intensivă neonatală de nivel III ce vor fi incluse în rețeaua de telemedicină națională. Această etapă a programului este finanțată cu 250.000 de euro de Fundația Vodafone România și derulată de Asociația Cristi Vasiliu (ACV România).

Secția spitalului din Târgoviște are un număr total de 50 de paturi, dintre care 30 în sectorul rooming, 10 paturi în sectorul de prematuri și 10 paturi în sectorul de terapie intensivă nou-născuți. În anul 2022, totalul nașterilor din secție a fost de 1.663, dintre care 156 de nou-născuți prematuri și 246 de nou-născuți care au avut nevoie de terapie intensivă. Dintre pacienții de la terapie intensivă, 43 de bebeluși au fost ventilați mecanic, iar șase, care aveau malformații cardiace și digestive, au fost transferați către alte secții.  

„Sistemul de telemedicină nou implementat în maternitatea Târgoviște reprezintă un sprijin în diagnosticarea și managementul cazurilor ce necesită consulturi interdisciplinare, de specialitate. Acest sistem facilitează o comunicare directă, în timp real, cu medici specialiști din centre multidisciplinare în care este implementată soluția de telemedicină. Datorită acestui sistem, diagnosticarea și tratamentul cazurilor ce necesită consulturi interdisciplinare este mult mai rapidă. Totodată, reprezintă și un ajutor logistic atât pentru noi ca maternitate, cât și pentru centrele medicale de specialitate (chirurgie pediatrică, cardiologie pediatrică, neurologie pediatrică etc) cu care putem să intrăm în contact mult mai ușor și pentru serviciul de Transport Neonatal și Ambulanță. Sistemul de telemedicină reprezintă, astfel, un mod de eficientizare a sistemului atât din punct de vedere medical (diagnostic și tratament de specialitate rapid), cât și logistic,” a declarat Dr. Anca Georgescu, medic șef secție neonatologie la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște.

Prin intermediul sistemului de telemedicină, medicii se pot conecta rapid cu specialiști din alte unități sanitare aflate în țară sau străinătate, pot transmite date medicale securizate, pot dezbate un diagnostic și cere o a doua opinie, pot decide dacă pacientul trebuie transferat la o unitate de rang superior sau poate fi tratat în secția în care se află. Acest schimb de informații accelerează luarea deciziilor medicale pentru cei peste 6.000 de nou-născuți cu afecțiuni medicale grave internați anual în secțiile de nivel III, pentru care timpul este adesea un factor critic între viață și moarte.

În cei aproape 10 ani de când ne implicăm în modernizarea și dotarea secțiilor de terapie intensivă pentru nou-născuți, mortalitatea infantilă din România a scăzut de la 9,8 la 5,6 la mie. Aceste cifre și poveștile emoționante pe care le auzim de la personalul medical cu care colaborăm în program ne motivează să continuăm intervențiile în zona de neonatologie și terapie intensivă neonatală. Ținta noastră este să asigurăm acces la servicii medicale de calitate și șanse egale la tratament tuturor nou-născuților cu probleme grave de sănătate, indiferent de locul unde se nasc”, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

„Fondul Viață pentru Nou-Născuți” este un program al Fundației Vodafone România destinat renovării, modernizării și dotării cu echipamente medicale a compartimentelor și secțiilor de neonatologie din spitalele publice din întreaga țară. Cele 17 secții nou incluse în rețeaua de telemedicină se află în spitale cheie din București (Maternitatea Filantropia, Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului cu Maternitatea Polizu și secția de Pediatrie, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon”, Spitalul Clinic „Dr. I. Cantacuzino”, Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan”, Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. dr. Panait Sârbu”, Spitalul Universitar de Urgenţă); Bacău (Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău); Galați (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Galați); Oradea (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea); Sibiu (Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu); Suceava (Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava); Târgoviște (Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgoviște); Timișoara (Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Timișoara și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” prin secția de Obstetrică-Ginecologie „Dr. Dumitru Popescu”).

Până la acest proiect, în România erau 10 secții de terapie intensivă neonatală prevăzute cu sisteme de telemedicină, trei dintre ele (Spitalul Marie Curie din București, Spitalul Județean Constanța și Spitalul Clinic Județean Mureș) dotate prin programe ale Fundației Vodafone România. Prin adăugarea celor 17 secții de terapie intensivă neonatală de nivel III la rețeaua de telemedicină existentă, toate cele 25 de secții de nivel III și două secții de nivel II din țară vor fi conectate între ele, asigurându-se astfel un cadru optim de comunicare între cele 27 de secții. 

„Soluția de telemedicină implementată prin proiectul nostru este un sistem de videoconferință securizat, în care pot fi conectate aparate medicale de investigație și monitorizare a pacientului, permițând astfel evaluări la distanță în timp real pentru second opinion, pregătirea echipei medicale care primește prin transfer un pacient, reducerea timpului până la instituirea tratamentului adecvat pentru fiecare caz în parte.
Acest proiect este o primă etapă foarte importantă, către aceste secții de nivel III fiind transferate cazurile grave. O rețea comună de telemedicină între toate secțiile de Terapie Intensivă Nou-născuți din țară va contribui la reducerea semnificativă a transferurilor inutile, la reducerea timpului până la instituirea tratamentului adecvat pentru fiecare nou-născut critic și va facilita schimbul de experiență între medicii neonatologi. Obiectivul final al proiectului nostru este conectarea tuturor secțiilor de neonatologie și a principalelor secții chirurgicale în care sunt operați nou-născuți”, a declarat Delia Vasiliu, președintele ACV România.

România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană (UE), cu 5,6 decese la 1.000 de nașteri vii, aproape dublu față de rata mortalității infantile în UE, care este de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii. Doar în 14 orașe din țară, acolo unde există secții de nivel III, dotate cu aparatura necesară terapiei intensive, nou-născuții cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată. Bebelușii cu riscuri majore nu pot fi tratați în restul de 169 de secții și compartimente de neonatologie de nivel I și nivel II și trebuie transferați spre secțiile de nivel III. Pentru unii dintre ei, transferul înseamnă o întârziere a intervenției medicale și poate avea consecințe fatale. Totodată, locurile din unitățile cu nivel III de competențe de îngrijire medicală în neonatologie sunt limitate, cazurile putând fi preluate în funcție de disponibilitatea acestora.

Despre Fundația Vodafone România 
De 25 de ani punem la un loc resursele noastre și ale partenerilor noștri pentru ca împreună să construim proiecte incluzive și durabile. Apelăm la tehnologie și la inovație socială și investim anual în jur de 2 milioane de euro în dezvoltarea comunităților defavorizate din România. Modernizăm secții de terapie intensivă neonatală și susținem programe de educație digitală care pregătesc copii și tineri pentru meseriile viitorului. Alături de celelalte fundații Vodafone din întreaga lume, scopul nostru este să îmbunătățim viața a 400 de milioane de persoane până în 2025.
Suntem o organizație neguvernamentală românească înființată în 1998, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operațiunile comerciale ale companiei Vodafone România. 
Mai multe detalii despre programele noastre se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone

Despre ACV România /Asociația Cristi Vasiliu
Ne trezim în fiecare zi hotărâți să ne folosim resursele pentru a crea o lume în care cât mai mulți copii să aibă șansa de a duce o viață lungă și sănătoasă. Noi, cei din ACV România credem că toate viețile au aceeași valoare. Și credem că oamenii, grupurile și organizațiile au un impact pozitiv mai mare și pot realiza mai mult dacă fac lucrurile împreună. 
Ne dorim să contribuim la scăderea numărului copiilor care mor în fiecare an înainte de a împlini vârsta de 1 an. Facem asta prin dotarea și modernizarea secțiilor de terapie intensivă nou-născuți din România,  dar și prin proiectul de construire de la 0 a unei noi secții de terapie intensivă nou-născuți la Târgu-Mureș. Mai multe despre noi și proiectele noastre puteți afla pe www.acvromania.ro.

Read in english

Currently not available

Scroll to Top