- Profesorii din opt școli folosesc în procesul de predare echipamente și tehnologie de ultimă oră
București, 30 mai 2019 – Elevii și profesorii din mediul rural beneficiază prin programul național „Școala din valiză” de platforma digitală www.scoaladinvaliza.ro și opt valize echipate cu tehnologie de ultimă oră. Programul, derulat în parteneriatul cu Fundației World Vision România, se desfășoară în opt școli din zona rurală pe perioada mai 2018 – august 2020 și beneficiază de o finanțare de peste 420.000 de euro din partea Fundației Vodafone România.
Platforma digitală www.scoaladinvaliza.ro cuprinde două secțiuni, una pentru publicul larg, cealaltă accesibilă doar pe bază de logare. Secțiunea platformei accesibilă publicului larg găzduiește peste 300 de resurse organizate în funcție de disciplină sau nivel de studiu, fiind actualizată continuu cu materiale utile. Printre resursele încărcate în această secțiune se află Biblioteca digitală Vodafone, care include materiale din domeniul istoriei, prezentate sub formă de benzi desenate, precum și resurse de studiu – proză, poezie și filozofie, conținut din manualele școlare preluat de pe website-ul Ministerului Educației Naționale, resurse curriculare și extracurriculare în format online și descărcabil, exerciții interactive, cursuri etc. Utilizatorii au de asemenea acces la teste și informații dezvoltate de Fundația pentru SMURD, cu aplicabilitate în diverse situații de urgență, resurse pentru educarea părinților (din domenii precum sănătatea copilului, educație etc.).
Platforma educațională poate fi utilizată în școli atât online, cât și offline, folosind echipamentele disponibile în cele opt valize digitale. Fiecare valiză, creată după conceptul Vodafone „Instant Classroom”, este similară unui laborator digital mobil. Aceasta conține un server performant, un laptop pentru profesor, 25 de tablete pentru elevi, videoproiector și sistem audio, având autonomie de peste 8 ore și fiind conectată permanent la rețeaua Vodafone 4G. Valizele digitale asigură independență profesorilor și acces la tehnologie pentru întreaga comunitate.
Cele opt valize Instant Classroom au fost distribuite în școlile în care se derulează programul, respectiv: Școala Gimnazială din Gura Văii, județul Vâlcea, Școala Gimnazială din Coșereni și Școala Gimnazială din Sinești, județul Ialomița, Școala Gimnazială Nr. 1 din Afumați, județul Ilfov, Școala Gimnazială Mihai David din Negrești, Școala Gimnazială Nicolae Ciubotaru din Vulturești și Școala Gimnazială Nr. 1 din Parpanița, județul Vaslui și Școala Gimnazială Liviu Dan din Mociu, județul Cluj.
Fiecare dintre cele opt școli participante în program are propriul spațiu online destinat lecțiilor digitale, accesibil doar prin conturi special create. Profesorii care se conectează pot crea diverse resurse – lecții proprii, teste, chestionare și jocuri, sau pot adăuga materiale externe pe care le consideră utile. La rândul lor, elevii utilizează platforma și tabletele la cursuri, beneficiind de acces securizat, prin autentificare pe bază de nume de utilizator și parolă. Administrarea conturilor se face centralizat, la nivel de școală. Până la jumătatea lunii mai, profesorii au creat peste 3.500 de resurse direct în platformă, vizibile doar pentru elevii din clasele lor, acestea fiind accesate de peste 13.000 de ori.
Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 de ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.132 de programe derulate de 730 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut aproape 3 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 30 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe fundatia-vodafone.ro, https://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.
World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundație creştină care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În aproape 30 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe. World Vision România crede în dreptul la şanse egale pentru copiii de la sate şi de la oraş, de aceea, în comunităţile rurale unde este prezentă, desfăşoară programe de dezvoltare comunitară pe termen lung cu focus pe educaţie şi reducerea abandonului şcolar, sănătate şi protecţia copilului, agricultură şi dezvoltare rurală, angajament civic şi creştin. Copiilor li se facilitează astfel accesul la condiţii de viaţă mai bune prin dezvoltarea durabilă a comunităţii în care trăiesc. Proiectele sale se concentrează pe transformarea comunităţilor şi a membrilor acestora, pentru a realiza o viaţă împlinită pentru fiecare copil. Mai multe detalii despre fundație: www.worldvision.ro, www.facebook.com/WorldVisionRomania, blog.worldvision.ro/