- Proiectul „Şcoala din Valiză” este prezent în 22 de şcoli și centre din mediul rural
- În perioada închiderii şcolilor din cauza pandemiei COVID-19, profesorii din program au creat cu 500% mai multe lecţii digitale în platformă
- Numărul lecțiilor digitale accesate de elevi a crescut cu 700%
București, 28 mai 2020 – Proiectul de educaţie digitală „Şcoala din Valiză”, desfășurat de Fundaţia World Vision România şi Fundaţia Vodafone România, s-a extins în luna mai în alte cinci şcoli şi şapte centre Şcoală după Şcoală din mediul rural, fiind prezent în acest moment în 22 de unități de învățământ aflate în 11 județe. Proiectul a înregistrat peste 11.000 de beneficiari (elevi, profesori, părinţi şi voluntari), dintre care 6.000 sunt profesori și elevi înscriși în platforma www.scoaladinvaliza.ro.
„Şcolile şi centrele în care activăm sunt exclusiv din zona rurală, acolo unde trecerea la educaţia digitală ridică probleme suplimentare, iar cele șapte centre Şcoală după Şcoală integrate în proiect au fost preluate din programul «Investiție în Mediul Rural», pe care îl derulăm încă din 2015. Activitățile din aceste centre au fost regândite și adaptate situației excepționale provocate de pandemie. Am oferit copiilor de la centre tablete și SIM-uri de date pe care să le folosească de acasă și le-am oferit acces gratuit la platforma www.scoaladinvaliza.ro și, acolo unde a fost cazul, am continuat să oferim suport social prin acordarea de tichete sociale sau consiliere de la distanță pentru elevi și părinți„, a declarat Angela Galeța, Director Fundaţia Vodafone România.
„Şcoala din Valiză” dispune de o platformă de e-learning www.scoaladinvaliza.ro, accesibilă profesorilor și elevilor de pe orice dispozitiv conectat la internet, dar și de valize tehnologice mobile dotate cu tablete, laptop și internet, pentru a fi utilizate de elevii lipsiţi de resurse. În perioada ce a urmat închiderii școlilor, pentru a continua procesul educațional, au fost puse la dispoziția beneficiarilor pentru a fi utilizate de acasă. Vodafone a pus la dispoziție 1.850 de SIM-uri pentru elevii și profesorii care dispun de terminale, dar au nevoie de conectivitate. Profesorii predau lecții interactive la toate materiile și participă, la rândul lor, la sesiuni de formare profesională periodice organizate cu sprijinul Fundației Vodafone România.
„Educaţia s-a transferat complet în online în ultimele săptămâni – acolo unde s-a putut, unde au fost resurse, pentru că încă există o Românie offline, unde astfel de măsuri rămân un ideal. Pentru noi, World Vision România, educaţia digitală este prioritară de foarte multă vreme. Ne bucurăm că în «Şcoala din Valiză», proiect pe care îl desfăşurăm deja de câţiva ani în şcoli din mediul rural, trecerea în online a fost firească şi s-a făcut încă de a doua zi după închiderea şcolilor. Ne-am pregătit pentru asta. Am reuşit să creăm conţinut digital de calitate şi să-i ajutăm şi pe alţii să o facă.”, a declarat Mihaela Nabăr, Director Executiv al Fundației World Vision România.
Tehnologia din proiectul „Școala din Valiză” a început să fie utilizată în opt școli din țară în aprilie 2019. În acest moment, proiectul se desfășoara în 22 de școli și centre Școală după Școală din zonele rurale, având peste 11.000 de beneficiari direcți și indirecți.
Odată cu închiderea unităților de învățământ din România, proiectul „Şcoala din Valiză” a devenit o resursă valoroasă și eficientă pentru că permite continuarea educației prin cursuri susținute exclusiv online. În această perioadă, profesorii au creat peste 5.000 de lecţii digitale în platforma www.scoaladinvaliza.ro, cu peste 500% mai mult faţă de ultimele şase luni. 4.000 dintre aceste lecții au fost accesate de elevi, număr în creştere cu aproape 700%, față de perioada anterioară stării de urgență.
Profesorii din proiect au beneficiat în ultimii doi ani de mai multe cursuri de formare digitală, astfel că trecerea la învățământul online nu i-a prins nepregătiți. Ei au dorit să împărtășească din experiența lor în crearea lecțiilor digitale și altor cadre didactice din România și au fost gazdele a două webinarii publice la care au participat peste 250 de profesori din toată ţara.
Pentru a se adapta mai uşor educaţiei exclusiv online, utilizatorii platformei „Şcoala din Valiză” beneficiază și de acces la servicii integrate gratuite. Spre exemplu, partenerii Cisco și IBM oferă acces liber la Cisco Webex, o soluție de videoconferință integrată în platformă, și suport dedicat cadrelor didactice pentru utilizarea platformei. My Koolio a oferit acces gratuit la materiale educaționale validate de către Ministerul Educației și Cercetării și toți clienții Vodafone au în acest moment internet gratuit pentru ultilizarea platformelor www.scoaladinvaliza.ro, www.mykoolio.com și www.webex.com.
Fundația Vodafone România pune accent și pe educația non-formală și a încheiat un parteneriat cu Logiscool România prin care 50 dintre elevii din zona rurală participă în perioada aceasta, timp de patru luni, la cursuri de programare online oferite gratuit de partener.
Şcoala din Valiză înseamnă o abordare de tip 360 de grade a educaţiei digitale. Proiectul susţine profesorii și elevii din mediul rural să-şi dezvolte abilităţile digitale prin acces gratuit la platforma de e-learning www.scoaladinvaliza.ro, la o valiză tehnologică dotată cu tablete și laptop și la internet, dar și prin formarea profesională continuă a cadrelor didactice. Îi ajutăm pe profesori să fie mai încrezători în forțele proprii, să creeze și să susțină lecții digitale interactive, iar astfel, împreună cu aceștia, îi sprijinim pe elevi să fie pregătiți pentru o piață a muncii dominată tot mai mult de tehnologie. În acest fel, profesorii transformă școala, iar elevii învață cu mai multă plăcere și se dezvoltă pentru a face față într-o lume a viitorului. Școala din Valiză înseamnă învățământ digital accesibil și de calitate.
Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 de ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.168 de programe derulate de 765 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 31 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe fundatia-vodafone.ro, https://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.
World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de ţări din întreaga lume. World Vision România este o fundație care desfăşoară programe de intervenţie umanitară de urgenţă, dezvoltare şi advocacy, punând în centrul activităţii sale bunăstarea copilului. Fundația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile şi comunităţile, în scopul depăşirii sărăciei şi nedreptăţii. Inspirată de valorile creştine, fundaţia lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. În aproape 30 de ani de prezenţă în România, fundaţia a ajutat peste 500.000 de copii şi adulţi, în 400 de comunităţi din 8 judeţe. Mai multe detalii despre fundație: www.worldvision.ro, www.facebook.com/WorldVisionRomania, blog.worldvision.ro/.