Proiectul „Aproape Adult” îi pregătește pe tinerii instituționalizați pentru viața pe cont propriu • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Proiectul „Aproape Adult” îi pregătește pe tinerii instituționalizați pentru viața pe cont propriu

București, 3 decembrie 2020 – Proiectul „Aproape Adult” derulat de Asociația The Social Incubator pregătește tineri instituționalizați, cu vârste între 18 și 26 de ani, pentru o mai bună integrare din punct de vedere social și profesional. La acest program complex de formare participă 90 de tineri din județele Prahova, Argeș și Dâmbovița. Inițiativa este finanțată cu 164.000 lei de Fundația Vodafone România prin Fondul pentru Fapte Bune – ediția 2020 și se desfășoară în perioada septembrie 2020 – septembrie 2021.

„Aproape Adult” a debutat în județul Prahova cu un modul online pentru 30 de tineri care participă la întâlniri de inițiere și cunoaștere pentru formarea bazei necesare activităților lor viitoare: ateliere de educație non-formală pentru autocunoaștere, dezvoltare personală, angajabilitate și pregătire pentru intrare pe piața muncii. Echipa care se ocupă de tineri este alcătuită din formatori, psihologi, consilieri vocaționali și mentori (voluntari). Aceștia organizează inclusiv sesiuni individuale de consiliere vocațională și dezvoltare a carierei în care tinerii sunt ghidați pentru pregătirea documentelor necesare obținerii unei slujbe (CV și scrisoare de intenție) și în care sunt urmărite opțiunile educaționale sau profesionale conform rapoartelor vocaționale: acces la platforme de teste și la portaluri de joburi, identificarea potențialilor angajatori, vizite exploratorii la angajatori și aplicarea online pentru un loc de muncă.

Tinerii instituționalizați, ajunși la vârsta majoratului, sunt nevoiți să înfrunte viața singuri. Pășesc în necunoscut, nepregătiți pentru o viață pe cont propriu, într-o lume plină de provocări și tentații. Sprijinul celor aflați în situații vulnerabile a fost în permanență o prioritate pentru Fundația Vodafone România. Ne bucurăm să finanțăm proiectul Asociației The Social Incubator, atât de necesar tinerilor în  tranziția  de la copilărie la viața adultă”, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

Primim adesea mesaje din partea tinerilor prin care ne solicită ajutorul. De cele mai multe ori rândurile primite sunt scurte, cu cerințe punctuale, dar dincolo de vorbe se citește strigătul care ascunde atâtea nevoi și frici. În urma unui astfel de mesaj am gândit proiectul Aproape Adult, ca un răspuns la temerile pe care tinerii le au atunci când sunt nevoiți să părăsească sistemul instituțional. Știm că 90 de tineri reprezintă doar o mică parte dintr-un întreg, dar ne punem toată speranța în ei, în forța lor de a depăși obstacole, de a învăța și inspira pe alți tineri în situații asemănătoare să creadă în puterea lui împreună și într-un viitor mai bun”, a declarat Adriana Preda, directorul executiv al Asociației The Social Incubator.

Anual, peste 3.000 de tineri părăsesc sistemul instituționalizat de protecție al statului nepregătiți pentru o viață independentă. Ei se numără printre categoriile de tineri cele mai afectate, aflate în risc de excluziune socială, și se confruntă cu o serie de probleme precum slaba dezvoltare sau chiar lipsa abilităților pentru o viață independentă, probleme emoționale și de comportament, lipsa competențelor necesare integrării pe piața muncii, un nivel scăzut de educație. În contextul pandemiei COVID-19, problema găsirii unui loc de muncă s-a acutizat, mulți dintre tineri fiind disponibilizați sau întâmpinând probleme mari în accesarea unui loc de muncă. Astfel, orice intervenție care duce la creșterea gradului de angajabilitate și oferă suportul individualizat în această direcție este extrem de relevantă și utilă.

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei peste 20 de ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.168 de programe derulate de 745 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 31 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatiavodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.

Asociația The Social Incubator a fost înființată în aprilie 2014 pentru a determina o schimbare reală și sustenabilă în viețile tinerilor vulnerabili din România (cu precădere cei care au părăsit – sau urmează să părăsească – sistemul de protecție a copilului, cu vârste cuprinse între 16 și 26 de ani), oferind soluții sociale inovatoare pentru acești tineri. Abordarea este una personalizată, de tip 1-1, oferindu-le tinerilor un pachet complex de aptitudini ce le facilitează tranziția către viața adultă și asigurarea independenței. Proiectele cele mai recente ale asociației cu impact asupra comunității sunt:

Plan de viață: proiect de creștere a notorietății cauzei tinerilor instituționalizați ce implică relatarea vieții de zi cu zi a 10 tineri ce au părăsit sistemul de protecție și învață să-și facă auzită vocea, să calce ferm și să meargă pe drumul lor, să scrie noi capitole din viața lor care să cuprindă zâmbete, speranță și reușite.

Bun în carieră: platformă vocațională ce sprijină tinerii în valorificarea potențialului individual, prin teste vocaționale, sesiuni de consiliere şi mentorat pentru descoperirea carierei potrivite.

Detalii despre proiectele și campaniile asociației găsiți pe www.asociatiasocialincubator.org și rețelele sociale :
www.facebook.com/asociatiasocialincubator,  www.instagram.com/thesocialincubator , www.linkedin.com/company/asociatiathesocialincubator

Scroll to Top