Peste 5.000 de persoane din intreaga tara au facut 25.000 de apeluri la Telefonul Varstnicului • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Peste 5.000 de persoane din intreaga tara au facut 25.000 de apeluri la Telefonul Varstnicului

Bucuresti, 21 august 2018Telefonul Varstnicului, prima linie telefonica gratuita si confidentiala, dedicata persoanelor de peste 65 de ani, a inregistrat 25.000 de apeluri si peste 5.000 de apelanti unici, de la lansare, in 2015, pana in prezent. Serviciul telefonic este un proiect al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei sprijinit de Fundatia Vodafone Romania prin programul „Connecting for Good” cu o finantare de peste 100.000 de euro.

 

Dintre cei peste 5.000 de apelanti unici, cei mai multi sunt din Bucuresti (45%), 27% din mediul rural sau orase mici, iar 26% din orase mari. Situatia locativa arata ca aproape 50% dintre beneficiarii acestui serviciu locuiesc singuri, iar cei mai multi au varste intre 70 si 80 de ani (27%). Dintre seniorii care au apelat pana acum Telefonul Varstnicului, 47% au solicitat diverse informatii, 21% au fost interesati de servicii de ingrijire la domiciliu, iar 15% au avut nevoie de sprijin emotional si socializare. Factorii principali care limiteaza accesul persoanelor varstnice la informatie sunt izolarea si discriminarea sociala, migratia accentuata a familiilor tinere si dificultatile de adaptare la mijloacele moderne de comunicare. In prezent, aproape 470 de persoane folosesc in mod constant serviciul de reapelare Telefonul Varstnicului din nevoia de a avea un partener de discutie.

 

De la infintarea liniei telefonice pana acum, persoanele in varsta din Romania au beneficiat de 5.500 de ore de sprijin, informare si consiliere sociala. Operatorii specializati in asistenta sociala ai Fundatiei Principesa Margareta le ofera sfaturi practice, suport de socializare si indrumare catre institutii din comunitatea lor abilitate sa le rezolve problemele.

 

Romania se afla pe locul al doilea in statisticile europene privind ritmul accelerat al imbatranirii populatiei, persoanele varstnice reprezentand 17% din populatia totala. Pe langa neajunsurile financiare si problemele medicale, aceasta categorie se confrunta cu doua mari provocari: accesul limitat la informatie si singuratatea. Studiile realizate de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei arata ca aproximativ 1,5 milioane de varstnici din Romania sunt afectati de singuratate. Numarul femeilor afectate este semnificativ mai mare decat cel al barbatilor, iar persoanele varstnice din mediul urban sunt cele care resimt cel mai mult singuratatea. Odata cu infintarea liniei telefonice, varstnicii din Romania beneficiaza de sprijin emotional, informare, sfaturi practice si consiliere sociala.

 

Telefonul Varstnicului (0800 460 001) poate fi apelat gratuit de luni pana vineri intre orele 08:00 – 20:00 si sambata intre 08:00 si 16:00. Linia poate fi accesata si pentru semnalarea abuzurilor sau a situatiilor dificile in care se afla persoanele in varsta. Serviciul a fost desemnat cel mai bun proiect de Servicii de Asistenta Sociala din Romania si a obtinut Premiul pentru Originalitate, la Gala Societatii Civile.

 

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998.   In cei 20 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari – copii, tineri, varstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 28 milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundatiei sunt disponibile pe fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.Fundatia-vodafone.ro/ si www.facebook.com/Fundatiavodafone.

 

Fundatia Principesa Margareta a Romaniei a fost infiintata in 1990 de catre Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei romane, impreuna cu tatal sau, Regele Mihai. De-a lungul celor 28 de ani de activitate, Fundatia a dezvoltat numeroase proiecte durabile in domeniul educatiei, dezvoltarii comunitatii, societatii civile, sanatatii si culturii, proiecte ce si-au adus contributia la reinnoirea spirituala si sociala a Romaniei. Fundatia Principesa Margareta a Romaniei este astazi o organizatie neguvernamentala de elita care sprijina copii, tineri si varstnici prin interventii durabile, bazate pe schimbul de experienta si valori intre generatii. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.telefonulvarstnicului.ro, telefonulvarstnicului@principesa.ro, www.facebook.com/TelefonulVarstnicului.

 

 

Read in english

Currently not available

Scroll to Top