Bucuresti, 8 februarie 2016 – A fost finalizată prima aplicație mobilă special destinată copiilor și adolescenților bolnavi de cancer din România, cu vârsta între 6 și 15 ani, care se află în tratament activ, sau care sunt înregistrați în evidența unui medic de specialitate cu un astfel de diagnostic.
Aplicația mobilă, dezvoltată cu sprijinul Fundației Vodafone România prin Programul Mobile for Good, însumează experienţa acumulată de Asociația Little People pe parcursul a 20 de ani. Este vorba despre o interfață dinamică și interactivă a programului zilnic de suport al pacienților ”Nu Mi-e Frică!”, care a fost implementată pentru început în secția de oncopediatrie a Institutului Oncologic Prof. Dr. I. Chiricuță Cluj Napoca, pentru a fi ulterior extinsă în opt secții de oncopeditrie din toată țara.
Lansarea unei aplicații mobile care să permită evaluarea din punct de vedere psihosocial a nevoilor cu care se confruntă un copil bolnav de cancer reprezintă un element de noutate și unicitate în domeniul oncopediatriei și un punct de pornire în elaborarea unor studii naționale de specialitate.
Datele obținute în urma folosirii aplicației vor oferi specialiștilor Asociației Little People informații extrem de importante despre provocările prin care trece fiecare pacient de-a lungul tratamentului. Va fi astfel posibilă personalizarea şi implicit eficientizarea activităţilor terapeutice astfel încât copiii și adolescenții afectați de cancer să obțină mai multe informații despre experiența bolii și să înțeleagă şi să accepte necesitatea tratamentului.
Aplicaţia „Leul Curajos” este disponibilă doar pentru pacienții oncopediatrie și poate fi descărcată în mod gratuit din Magazinul Google Play pentru utilizatorii de terminale cu sistem de operare Android) şi din App Store (pentru utilizatorii de terminale cu sistem de operare iOS).
Folosirea tehnologiei mobile în intervenția terapeutică cu copiii și adolescenții bolnavi de cancer are un impact pozitiv, deoarece oferă accesul la informații relevante într-o manieră atractivă și creează un context virtual în care pacienții îşi pot asuma roluri diferite și pot se pot implica activ în managementul bolii.
Finanţarea oferită de Fundaţia Vodafone România pentru proiectul din care face parte aplicaţia „Leul Curajos” se ridica la 70.000 de euro şi reprezintă o continuare a colaborarii cu Asociaţia Little People, începută în 2011 cu programul “De la diagnostic la supraviețuire”.
Despre Asociația Little People România
Cu sprijinul voluntarilor și al specialiștilor implicați, cu recunoașterea primită din partea doctorilor și cu susținerea oferită din partea sponsorilor și prietenilor, Asociaţia Little People România a devenit în timp lider în lupta împotriva cancerului la copii şi adolescenţi, atât în România cât şi în Republica Moldova! Lucrăm zilnic cu pacienţi de pe secţiile de oncopediatrie din 10 centre oncologice, pentru a oferi fiecărui copil, acces la programele noastre de suport psiho-social, programe premiate în multiple rânduri.
În 2006, Little People a înființat primul grup de suport la nivel naţional care să răspundă nevoilor adolescenţilor şi tinerilor afectaţi de cancer: Clubul Temerarii – clubul tinerilor supravieţuitori de cancer. Acest grup numără în prezent 400 de tineri supraviețuitori din 123 localități ale țării, este un
adevărat exemplu de reușită pentru pacienții actuali și reprezintă una dintre cele mai active comunități de gen din Europa.
Mai multe informații despre activitatea Asociației Little People găsiți pe website: www.thelittlepeople.ro sau pe Facebook: https://www.facebook.com/LittlePeopleRomania
Despre Fundaţia Vodafone România şi Mobile for Good
Fundaţia Vodafone România a finanţat, în cei 18 ani de activitate, peste 963 de programe în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale, având că beneficiari copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit 23 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei se regăsesc pe fundatia-vodafone.ro, www.facebook.com/fundatiavodafone, http://fundatiavodafone-blog.ro. Fundaţia Vodafone România este o organizaţie non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.
Sub umbrela programului Mobile for Good, Fundaţia Vodafone finanţează, în toate cele 28 de ţări în care este prezentă, proiecte care folosesc tehnologia pentru a rezolva probleme sociale presante, pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor şi a genera schimbarea în societate.
Mobile for Good a fost lansat în România în 2012 şi este un program strategic al Fundaţiei Vodafone România prin care se derulează un număr de 19 proiecte, cu o valoare cumulată de 2,9 milioane de euro şi care se adresează unui număr total de 30.227 de beneficiari.