București, 23 august 2017 – Copiii cu diabet insulino-dependent din România pot fi de acum montiorizați permanent cu ajutorul tehnologiei de ultimă oră, printr-o soluție de telemedicină care permite renunțarea la testele zilnice prin înțepătură, necesare pentru determinarea glicemiei. În acest moment, 25 de copii din 20 de județe ale țării beneficiază de acest tip de monitorizare modernă, ca rezultat al proiectului Telemedicină pentru copilul insulino-dependent, o inițiativă a Asociației Sprijin pentru Diabet finanțată de Fundația Vodafone România cu 270.000 de lei, în cadrul programului Connecting for Good.
Proiectul a schimbat radical viața copiilor, prin folosirea unor senzori care asigură monitorizarea permanentă, la distanță, a glicemiei fiecărui pacient. Pe lângă eliminarea durerii fizice cauzate de înțepăturile pe care le suportau zilnic prin vechea metoda de monitorizare, acest tip de vizualizare a glicemiilor asigură și un grad sporit de siguranță pentru viața copiilor, prin înlăturarea expunerii la riscul comelor diabetice. În același timp, proiectul le-a redat copiilor independența și posibilitatea de a se integra mai ușor din punct de vedere social.
„Pentru cei 25 de copii au fost puse la dispoziție, gratuit, echipamentele și supravegherea medicală de la distanță asigurată de o echipă de medici voluntari. Proiectul a reprezentat la momentul lansării o inovație tehnologică medicală, oferind îngrijire de înaltă calitate copiilor cu diabet insulino-dependent. Soluția de telemedicină suplinește lipsa de resurse și facilitează accesul pacienților la servicii medicale vitale,” a declarat Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.
„Este primul proiect de acest fel din țară și din străinătate. Sistemul de telemedicină oferă posibilitatea unei îngrijiri personalizate, în timp real, fiind un suport vital în îngrijirea unui copil insulino-dependent. Iar acest suport este asigurat de la distanță, indiferent de locul unde se află copilul sau medicul. Nicio spitalizare având diabetul drept cauză primară, nicio comă diabetică, copii integrați școlar și social în siguranță, familii cu o calitate mai bună a vieții, o comunitate frumoasă a familiilor copiilor cu diabet insulino-dependent în care fiecare membru se simte protejat și părinți reintegrați ocupațional – acestea sunt rezultatele proiectului nostru,” a declarat Doctor Mihaela Vlăiculescu, Președintele Asociației Sprijin pentru Diabet.
Prin sistemul de telemedicină, medicul vizualizează permanent glicemia copiilor, afișată pe dispozitive mobile. Sistemul avertizează sonor părinții și personalul medical în caz de urgențe glicemice, aceștia putând interveni prompt pentru ajustarea tratamentului cu insulină, fără a împiedica activitățile copilului, fie că acesta se joacă, este la grădiniță, la școală sau doarme. În plus, datorită faptului că dispozitivele pot fi urmărite și manevrate de la distanță, părinții nu mai sunt nevoiți să stea permanent lângă copilul lor.
Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei 19 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari – copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit peste 26 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.
Asociația Sprijin pentru Diabet este o organizație neguvernamentală ce are ca scop principal facilitarea accesului pacienților cu diabet zaharat insulino-dependent la servicii medicale de calitate, oferind prin echipa de medici voluntari suport medical, educațional, emoțional dar și accesul la tehnologie de ultimă oră care poate îmbunătăți viața copilului și a tânărului dependent de insulină. Asociația este un deschizător de drumuri în folosirea în practica medicală diabetologică din țară a senzorilor de glicemie și integrarea datelor colectate pe această cale în programele de terapie cu insulină.