Centrul de transfuzie sanguină Satu Mare a fost modernizat prin programul „O șansă pentru viață”, sprijinit de Fundația Vodafone România • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Centrul de transfuzie sanguină Satu Mare a fost modernizat prin programul „O șansă pentru viață”, sprijinit de Fundația Vodafone România

București, 6 iunie 2018 – Centrul de transfuzie sanguină Satu Mare a fost modernizat în cadrul etapei 2017-2018 a programului „O șansă pentru viață”, derulat prin parteneriatul Fundației Vodafone România cu Asociația React. Proiectul de modernizare a centrului a inclus renovarea spațiilor care acoperă traseul donatorului, având o suprafață totală de aproximativ 1.200 de mp și dotarea cu scaune pentru recoltarea sângelui. Finanțarea acordată de Fundația Vodafone România în cadrul proiectului de la Satu Mare a fost de 110.000 de lei.

Construit în 1976, centrul din Satu Mare deservește direct șapte spitale din județ, de aici fiind trimis sânge recoltat și către centre de transfuzie din alte județe. Anul trecut, aproape 11.300 de persoane au donat sânge la Satu Mare, numărul pacienților beneficiari ajungând la peste 41.600.

Pe lângă proiectul de la Satu Mare, etapa actuală a programului „O șansă pentru viață” include renovarea și modernizarea traseului donatorului din alte 23 de centre de transfuzie sanguină, dintre cele 42 existente în întreaga țară. Primele 18 centre au trecut prin acest proces, în cadrul aceluiași program, în perioada 2014-2016.

Este estimat că numărul donatorilor de sânge și al pacienților care vor beneficia de schimbările produse la nivel național în centrele de transfuzie, în urma renovării și dotării acestora cu mobilier și echipament medical, va ajunge la aproape 1.260.000, în total.

Programul „O șansă pentru viață a fost demarat în 2008, finanțarea totală acordată de Fundația Vodafone România fiind de aproximativ 1 milion de euro. În perioada care a urmat momentului lansării, acesta a devenit cel mai mare program național de donare de sânge din România. Programul a început cu o serie de acțiuni anuale de informare și educare în legătură cu importanța donării benevole și periodice, continuând cu mai multe campanii mobile de donare de sânge în locuri publice, în campusuri universitare și la sediul companiilor. În 2014, programul s-a extins prin adăugarea componentei axate pe renovarea și dotarea centrelor de transfuzie cu echipament medical. Centrul de transfuzie sanguină București, cel mai mare din România, a fost primul care a beneficiat de acest program.

Ca rezultat al programului „O șansă pentru viață”, centrele de transfuzie sanguină din România au înregistrat în 2016 o scădere a mediei de vârstă a donatorilor la nivel național, pentru prima dată după 1989. La ora actuală, 30% din sângele donat la nivel național provine de la donatori tineri.

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei 20 ani de activitate, Fundația Vodafone România a finanţat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit peste 28 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe www.Fundația-vodafone.ro, http://jurnaldebine.Fundația-vodafone.ro/ și www.facebook.com/Fundațiavodafone.

Asociația React este o organizație neguvernamentală ce participă semnificativ la dezvoltarea celor patru piloni ai unei comunități prospere: sănătate, educație, economie socială și dezvoltare comunitară. Proiectele implementate produc schimbări majore în viața oamenilor prin intervenții adaptate și implicare activă. În cei unsprezece ani de la înființare, aproape 1 milion de români au beneficiat, direct sau indirect, de pe urma activităților derulate de Asociaţia React. Impactul proiectelor este confirmat de cele 18 premii de excelență naționale și internaționale primite, care poziționează asociaţia printre cele mai premiate organizații neguvernamentale din România.

Scroll to Top