Antreprenoria, prima aplicație de mentorat din România pentru întreprinderi sociale și IMM-uri • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Antreprenoria, prima aplicație de mentorat din România pentru întreprinderi sociale și IMM-uri

Aplicația asigură 1.000 de ore de mentorat pro-bono și poate fi adaptată mai multor categorii de beneficiari din domenii diverse

Bucureşti, 17 noiembrie 2021 – Fundația Romanian Business Leaders lansează Antreprenoria, o aplicație care digitalizează procesul clasic de mentorat în afaceri și pentru întreprinderile sociale, punând la dispoziția antreprenorilor peste 1.000 de ore de ghidare oferite de antreprenori voluntari. Proiectul este susținut de Fundația Vodafone România printr-o  finanțare de 216.000 lei.

Dezvoltarea aplicației de mentorat a fost accelerată în contextul crizei sanitare și a nevoii IMM-urilor și a întreprinderilor sociale de a primi în continuare sprijin pentru a evita falimentul sau pentru a identifica noi moduri de a se dezvolta.  

Am susținut activitățile de mentorat organizate de Fundația Romanian Business Leaders încă din anul 2014 și de aceea am salutat ideea dezvoltării unei aplicații care să calibreze și să optimizeze întâlnirea dintre mentor și beneficiar (mentee) și care să poată fi folosită atât pentru micile afaceri, cât și pentru întreprinderile sociale. Aplicația este una de tip open source și poate fi preluată, adaptată și configurată de către orice entitate care conectează comunitățile dornice să se sprijine reciproc, avantajul fiind că acestea vor economisi timp și o mare parte din costurile de dezvoltare”, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România.

„Prin digitalizarea procesului de mentorat intenționăm să creștem contribuția noastră, oferind acces la sprijin și IMM-urilor și întreprinderilor sociale din orașele mai puțin dezvoltate ale României, acolo unde antreprenorii nu au atât de multe opțiuni. Contribuția fiecărui mentor este foarte valoroasă, de aceea îi invităm să se alăture programului. De exemplu, în ultimii opt ani, contribuția voluntară a mentorilor din programul „Antreprenoria” în dezvoltarea ecosistemului antreprenorial românesc a depășit valoarea de piață de 10 milioane de euro”, a declarat Dragoș Dinu, lider-ul programului „Antreprenoria”. 

Având la bază experiența de peste opt ani a Fundației Romanian Business Leaders în derularea programelor de mentorat față-în-față, aplicația „Antreprenoria” folosește noile tehnologii și dispune de un mecanism de potrivire automată între mentori și mentee. 

Orice antreprenor sau manager care își dorește să sprijine un IMM sau o întreprindere socială poate să devină mentor descărcând aplicația „Antreprenoria” din Apple Store sau Google Play și creând un cont de mentor prin înscrierea în pagina dedicată pe website-ul www.antreprenoria.ro/mentorapp. Automat, mentorul va fi înregistrat în program cu 10 ore de mentorat oferite pro-bono. După completarea profilului, cu ajutorul unui mecanism automat de potrivire, solicitantul va fi sugerat unor antreprenori care sunt în căutare de ajutor. De asemenea, mentorii au opțiunea de a organiza webinarii/workshopuri online pro-bono care vor fi listate în calendarul aplicației și la care poate participa gratuit orice beneficiar.

Antreprenorul care are nevoie de sprijin își poate crea un cont de beneficiar în aplicație, în baza căruia primește 10 ore de mentorat pro-bono, cu posibilitate de prelungire, în funcție de progresul proiectelor sale. Cele 10 ore de sprijin pot fi folosite fie în conversații de mentorat cu antreprenorul care i-a acceptat cererea de mentorat, prin crearea unui proiect comun, fie participând la ateliere online oferite de mentorii din program. 

În cadrul aplicației, mentorul și beneficiarul pot avea conversații în timp real, pot verifica nivelul de progres al obiectivelor și proiectului la care lucrează împreună, își pot filtra subiectele discutate și își pot vizualiza și valida numărul de ore disponibile pentru mentorat. În plus, pentru organizațiile care conectează comunități cu scopul de a se sprijini reciproc și care prospectează implementarea unui program de mentorat, aplicația oferă un sistem de management prin intermediul panoului de administrare.

Mai multe informații puteți găsi pe www.antreprenoria.ro

Programul „Antreprenoria” a fost lansat de Fundația Romanian Business Leaders în anul 2012 cu scopul de a educa și sprijini viitorii lideri antreprenori să își conducă mai bine afacerile. Din anul 2014, Antreprenoria s-a dezvoltat constant și prin sprijinul financiar al Fundației Vodafone România și a devenit o platformă de sprijin și implicare socială pentru noua generație de antreprenori. Până în prezent, peste 800 de cursanți sau antreprenori și intraprenori au beneficiat de sprijinul de acestui program.

Fundația Romanian Business Leaders (RBL) este de 10 ani vocea și vehiculul de acțiune al liderilor de business pentru a construi o Românie în care generațiile viitoare să își dorească să trăiască. Organizație apolitică, neguvernamentală și non-profit care oferă o platformă de acțiune și implicare socială pentru 1.000+ antreprenori și executivi de top din mediul de business privat.  Prin activitățile derulate acestea au implicat, până astăzi, peste 100.000 de români – antreprenori aspiranți, liceeni, antreprenori la început de drum sau cu experiență, români din Diaspora sau din mediul rural, traineri, vorbitori și lideri din educație. Mai multe detalii aici. RBL este membru fondator al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR), o inițiativă privată care oferă o bază coerentă pentru consultare cu Guvernul și alte instituții publice pe teme care au impact asupra climatului economic și de afaceri din România. Mai multe informații puteți găsi pe www.rbls.ro

Fundaţia Vodafone România este o organizație neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operațiunile comerciale ale companiei, înființată în 1998. În cei peste 20 de ani de activitate, Fundația Vodafone România a finanțat 1.168 de programe derulate de 765 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătății, educației, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit 31 de milioane de euro în proiecte desfășurate de organizațiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundației sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatiavodafone.ro și www.facebook.com/fundatiavodafone.

Scroll to Top