București, 15 martie, 2018 – În perioada noiembrie 2017 – februarie 2018, 60 de copii din întreaga țară, diagnosticați cu afecțiuni incurabile sau care le limitează viața, aflați în centrele HOSPICE Casa Speranței din București și Brașov, au beneficiat de peste 300 de sesiuni de terapie bazată pe realitatea virtuală şi augmentată. Numărul total al copiilor care beneficiază de terapie este estimat să crească la peste 100 până la finalul anului. Sesiunile de acest tip fac parte din noua soluție Tech Room, implementată în cele două centre HOSPICE prin proiectul „Conexiune pentru îngrijire și compasiune”, realizat cu finanțarea acordată de Fundaţia Vodafone România, în cadrul programului național Connecting for Good. Bugetul întregului proiect, lansat în noiembrie 2017, se ridică la aproape 760.000 de lei. Din această sumă, aproape 590.000 de lei reprezintă finanțarea acordată de Fundația Vodafone România.
Terapia bazată pe realitatea virtuală și augmentată, implementată în centrele HOSPICE Casa Speranței, folosește mai multe tipuri de echipamente ce integrează tehnologii de ultimă oră. Printre acestea se află o stație VR care are integrat un simulator de joburi cu ajutorul căruia copiii pot experimenta diverse meserii, un perete virtual care le permite să interacționeze cu diverse personaje fantastice și un pian gigantic la care pot cânta păşind pe clape.
„Connecting for Good a fost lansat in România în 2012 pentru a sprijini inițiativele care folosesc tehnologia în rezolvarea problemelor sociale majore, care devin urgente pentru societate. Până acum, fundația a investit 4 milioane de euro în 55 de proiecte, dezvoltate de organizații partenere pentru mai mult de 40.000 de beneficiari din toată țara”, a declarat Angela Galeța, Directorul Fundației Vodafone România.
„Pentru copiii de la HOSPICE, Tech Room-ul este locul în care prind încredere în ei, învață comportamente sănătoase de relaționare, sunt stimulați cognitiv printr-o formă ludică și plăcută. Indiferent de activitățile pe care le au, cu ajutorul realității virtuale sau augmentate, copiii văd imediat efectele, simțindu-se valorizați. Ne dorim ca tehnologia să aibă un rol important în creșterea eficienției îngrijirii paliative, iar acest proiect derulat cu sprijinul Fundației Vodafone România ne ajută să îmbunătățim viața pacienților noștri”, a declarat Mihai Mănescu, managerul proiectului.
Pe lângă Tech Room, proiectul „Conexiune pentru îngrijire și compasiune” include un sistem integrat de servicii medicale, servicii de consiliere psiho-socială-emoţională, de sprijin educaţional şi servicii de tip respite menite să le ofere părinților timp liber pentru rezolvarea altor probleme sau pentru a-și recupera forțele. În cadrul proiectului, copiii au beneficiat astfel și de 794 de sesiuni de terapie prin joc și mișcare, peste 2.200 de ședințe de kinetoterapie și mai mult de 1.100 de sesiuni educaționale, clasice sau oferite online. Pentru părinți, au fost organizate peste 77 de sesiuni de tip respite, prin care li se oferă acestora timp liber pentru rezolvarea altor probleme sau pentru a-și recupera forțele.
Implementată în cele două centre sub numele Tech Room, soluția a fost gândită pentru a-i ajuta pe pacienții-copii să suporte mai ușor boala și procedurile medicale, de multe ori chinuitoare, prin care trec.
Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei 20 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari – copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 28 milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.
HOSPICE Casa Speranței, organizație non-profit înființată în 1992 la Brașov, a introdus conceptul de îngrijire paliativă în România. HOSPICE este cea mai mare fundație din țară care oferă gratuit servicii specializate de acest tip. Organizația are două centre cu servicii integrate, în Brașov și București, și echipe mobile în Făgăraș și Zărnești, pentru îngrijirea persoanelor diagnosticate cu boli incurabile. HOSPICE a dezvoltat servicii complete de îngrijire paliativă, care sunt oferite în centre de zi, ambulatorii și unități proprii pentru internare, la domiciliul pacienților și în spitalele partenere. În cei 26 de ani de existență, HOSPICE a adus alinare și speranță pentru peste 22.000 de copii și adulți cu boli incurabile. HOSPICE Casa Speranței dezvoltă îngrijirea paliativă la nivel național și internațional prin informare, prin programe educaționale dedicate profesioniștilor, pacienților și comunității și prin îmbunătățirea legislației în materie. Poți sprijini pacienții HOSPICE și cauza îngrijirii paliative cu o donație (https://www.hospice.ro/doneaza/ ) sau cu un SMS la 8844 cu textul OPTIMISM. Pentru mai multe informații, accesați www.hospice.ro. Ne găsiți pe Facebook și pe Instagram , iar pe Youtube puteți afla povestea HOSPICE și istoria îngrijirii paliative în România.