400 de copii din întreaga țară vor beneficia anual de tratamente la cele mai înalte standarde în cadrul Secției ORL a Spitalului Dr. Victor Gomoiu București • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

400 de copii din întreaga țară vor beneficia anual de tratamente la cele mai înalte standarde în cadrul Secției ORL a Spitalului Dr. Victor Gomoiu București

  • Secția a fost dotată cu echipamente medicale de ultimă generație, în urma unei finanțări de peste 100.000 de euro

București, 19 octombrie 2017 – Blocul operator al Secției ORL a Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu a fost dotat cu aparatură medicală de ultimă generație care va ușura munca medicilor, va asigura un nivel și mai bun al actului medical și va reduce timpul de așteptare al pacienților. Dotarea cu noile echipamente, care includ un microscop operator Zeiss, un senzor pentru monitorizarea nervului facial, freze chirurgicale și instrumentar pentru cofochirurgie, a fost finalizată printr-o finanțare de peste 100.000 de euro asigurată prin parteneriatul Fundației Vodafone România cu Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu și cu Ascociația Smiling Faces. Aproximativ 400 de copii cu probleme ale aparatului auditiv din întreaga țară vor beneficia anual de tratamente la cele mai înalte standarde datorită acestui proiect, derulat sub numele „Auzul un dar! Nu-l Ignora” și finanțat prin programul „Connecting for Good” al Fundației Vodafone România.

Potrivit datelor statistice, peste 2 milioane de persoane din România au funcția auditivă alterată. De asemenea, ponderea nou-născuților afectați de surditate este de 1-3 copii la 1.000 de nașteri. Lor li se adaugă cei ale caror probleme au survenit în urma diverselor afecțiuni sau accidente.

Tot în cadrul proiectului „Auzul un dar! Nu-l Ignora”, peste 500 de pacienţi din întreaga țară cu vârste între câteva zile şi 18 ani au beneficiat în perioada iulie 2016 – martie 2017 de testări audiologice realizate cu aparatură modernă. De asemenea, 2.000 de persoane au beneficiat de sesiuni de informare privind diagnosticul de hipoacuzie și peste 100 de medici au primit materiale informative și suport specializat. Această componentă a proiectului a primit o finanțare de aproximativ 40.000 de euro prin programul Connecting for Good.

„Auzul un dar! Nu-l Ignora” este un proiect care urmărește, printre altele, educarea populației în vederea conștientizării necesității efectuării screeningului auditiv postnatal și a testărilor audiologice performante. Acesta a debutat prin înființarea laboratorului de audiologie din cadrul Secției ORL a Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, laborator care și-a început activitatea în august 2016.

În ţară există doar 17 maternităţi care asigură testarea auzului pentru nou-născuţi. În acest context, laboratorul de audiologie de la Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu reprezintă o resursă extrem de importantă, întrucât poate efectua testări audiologice performante pentru copii din toată ţara. În România, hipoacuzia este depistată de regulă la vârste între 2 și 5 ani, adică, în majoritatea cazurilor, prea târziu pentru a le da copiilor șanse de recuperare completă. Cu o diagnosticare făcută la timp și cu tratament corespunzător, copiii au această şansă, auzul fiind singurul simț care se poate recupera în totalitate.

Pe lângă screening și testări auditive pentru copii, noul laborator asigură direcționarea pacienților suspectați hipoacuzici din maternitățile aflate în zonele învecinate spitalului către Secția ORL, pentru un diagnostic de precizie, precum și organizarea eficientă a circuitului pacienților depistați hipoacuzici (rezultatele testărilor auditive sunt oferite în timp real audiologului protezist, online sau prin telefonul mobil).

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.   În cei 19 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari – copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit peste 26 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.

Asociaţia Smiling Faces România este o organizație neguvernamentală care are misiunea de a veni în sprijinul persoanelor cu deficiențe senzoriale prin proiecte care facilitează accesul la diagnostic și tratament corespunzatoar. Proiectele asociației au ca scop creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește diagnosticul de hipoacuzie la copii şi nevoia screeningului auditiv postnatal, urmat obligatoriu de testări audiologice suplimentare performante pentru toți copiii suspectați hipoacuzici, în vederea obținerii unui diagnostic de certitudine și a instituirii tratamentului corespunzător. Mai multe detalii despre activitatea Asociaței Smiling Faces, pe http://www.malformatiifaciale.org.ro/ro/index.jsp

Read in english

Currently not available

Scroll to Top