O nouă înfăţişare pentru Centrul de Transfuzii Sanguine din Bucureşti

poza-1
Vlad (32 de ani), analist IT în cadrul unei bănci multinaţionale, este donator de sânge încă din 2007. Pe atunci, spune el, Centrul de Transfuzii Sanguine din Bucureşti arăta jalnic, iar întreg procesul de donare, de la verificare şi analize, până la donarea propriu-zisă, putea dura şi patru ore. „Acum nu durează mai mult de o oră”, spune Vlad.

Pentru Vlad, pentru cele 5.000 de persoane care donează sânge în fiecare lună în cadrul Centrului de Transfuzii Sanguine din Bucureşti şi, cel mai important, pentru miile, zecile de mii de vieţi omeneşti salvate, Vodafone România şi Asociaţia REACT au renovat şi transformat acest Centru într-un spaţiu dotat cu echipamente de ultimă oră şi cu tehnologie informatică la zi.

Ca să vă daţi seama ce a vrut să spună Vlad când a catalogat Centrul de Transfuzii Sanguine din Bucureşti drept jalnic, vă spunem doar atât: în 2012, când au început lucrările de reamenajare, clădirea nu mai fusese renovată din 1952.

Sângele are valabilitate de maximum 30 de zile, iar trombocitele extrase din sânge, extrem de necesare pacienţilor bolnavi de leucemie, au o durată de viaţă de doar patru zile. Clipele preţioase erau şi mai mult scurtate fără modernizarea acestui centru, ne-a declarat Anca Ştefan, preşedintele Asociaţiei React.

Anca Stefan - presedinte Asociatia REACT
Anca Ştefan, preşedintele Asociaţiei REACT

Cât a costat renovarea

În acest an, au fost finalizate lucrările de modernizare ale etajului 1 al clădirii, unde se află zona de consultaţii de specialitate pre-donare, cabinetele medicale şi zona de analiză a sângelui post-donare. Noul spaţiu al Centrului de Transfuzii Sanguine asigură acum donatorilor un circuit optimizat, care a redus timpul de pre-donare cu 50%.

Valoarea lucrărilor de renovare şi dotare cu mobilier şi echipamente pentru etajul 1 se ridică la 110.000 de euro, din care Vodafone România a donat 103.000 euro, iar Asociaţia React a contribuit cu 7.000 de euro, în urma direcţionării a 2% din impozitul pe venit a comunităţii.

Vodafone România s-a implicat în donarea de sânge încă din 2008, când a lansat programul O şansă pentru viaţăcare a contribuit până în prezent la salvarea a peste 150.000 de oameni şi a îmbunătăţit rezervele anuale ale centrelor de transfuzii din ţară cu mai mult de 70.000 de litri de sânge.

Valoarea totală a investiţiei pe care Vodafone România a realizat-o în renovarea şi dotarea Centrului de Transfuzii Sanguine din Bucureşti se ridică la 137.000 de euro. Cu această sumă au fost realizate următoarele:

• s-a renovat etajul 1 din cadrul Centrului (donaţia a fost de 103.000 euro);
  • s-a reamenajat parterul clădirii (donaţia a fost de 23.000 de euro);
  • s-a donat o autosanitară, în 2010, pentru livrarea sângelui prelucrat în Centrul din Bucureşti către spitalele şi pacienţii din capitală (valoarea donaţiei a fost de 11.000 de euro).

La reamenajarea Centrului, Asociaţia REACT a contribuit, per total, cu 17.000 de euro, ridicând valoarea investiţiei totale la 154.000 de euro.

Despre donarea de sânge în România

– Centrul din Bucureşti colectează lunar sânge de la aproximativ 5.000 de persoane

– În România, aproximativ 2% din populaţie donează sânge, în timp ce media europeană este de 10%;

– Conform legii, donatorii de sânge din România primesc, la cerere, şapte tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă, reducere de 50% la abonamentul pentru transport în comun timp de o lună;