Ce s-a întâmplat când mai multe familii fără locuință au primit în dar câte o casă. „Astăzi nu mai vorbim nicidecum despre familii sociale, ci vorbim despre oameni care pot să facă un bine societății” • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

Ce s-a întâmplat când mai multe familii fără locuință au primit în dar câte o casă. „Astăzi nu mai vorbim nicidecum despre familii sociale, ci vorbim despre oameni care pot să facă un bine societății”

La sediul din Brașov al Asociației Diaconia, peste 100 de copii își fac zilnic temele, se joacă, participă la ateliere de dezvoltare personală și primesc o masă caldă. Uneori, mâncarea de aici este singura de care au parte întreaga zi a văzut Andrei Politic, manager de proiect la Diaconia. „O zi în care nu vine aici este, poate, pentru un copil, o zi în care rămâne flămând. Sunt copii din familii defavorizate, o bună parte dintre părinții lor sunt analfabeți pentru că au crescut, la rândul lor, în familii aflate la marginea societății. Mai mult decât atât, condițiile de acasă sunt foarte precare, iar pentru unii centrul de zi este locul unde se spală, se îngrijesc. Cei mai mulți dintre ei nu au apă curentă. Ne aducem aminte de copii care au venit și au văzut la noi pentru prima dată în viața lor o toaletă. Apoi viețile lor s-au transformat”, spune Andrei Politic. 

În cei 11 ani de când există centrul de zi, realizat cu sprijin de la Fundația Vodafone România, a văzut copii vulnerabili terminând liceul și primind astfel o șansă pe care părinții lor nu au avut-o și pe care nu ar fi putut să le-o ofere. Pentru că odată intrați în spirala sărăciei, neajunsurile se perpetuează, iar oamenii se afundă tot mai adânc, trăgându-și după ei și copiii. Este nevoie de mult efort și mult ajutor, ca să îi poți smulge de la marginea societății și să îi aduci în lume. Pe lângă pedagogi, Asociația Diaconia apelează și la sprijinul voluntarilor – tineri ori pensionari care gătesc, citesc ori fac ateliere împreună cu copiii, la centrul care este deschis și în timpul vacanțelor școlare. „Când un copil este implicat în centru, părinții încep să aibă o relație cu pedagogii și ne implicăm astfel și în viețile lor. Avem foarte multe familii care și-au transformat viețile, unii dintre ei s-au dezvoltat. Nu avem întotdeauna succes, dar putem vorbi despre familii a căror viață s-a schimbat datorită relației cu Asociația Diaconia”, spune Andrei Politic.

Foto și video: Alexandra Pandrea

O familie stătea într-un coteț de porci, o alta, într-un beci

Asociația Diaconia ajută în mod constant 150 de familii din județul Brașov aflate, din diferite motive, în situații de dificultate. De cele mai multe ori, acest lucru înseamnă că le oferă hrană și îmbrăcăminte, sobe și lemne pentru foc, ori provizii pentru iarnă, așa cum se întâmplă în cadrul proiectului Cămara de toamnă, derulat cu sprijinul Fundației Vodafone România

Însă pentru 12 familii fără locuință a făcut mai mult de atât – le-a construit case și le-a schimbat viața. „O familie trăia un coteț de porci, cineva le-a dat voie să stea acolo, în spatele unei curți, și-au îndreptat puțin pereții, și-au pus un pat și un dulap. Acolo, în 11 metri pătrați, trăiau soțul și soția și cei doi copii. Altă familie stătea într-un beci cu bebelușul de șase luni în frig și în igrasie. Aveam o altă familie care trăia cu doi copii într-o cameră de 10 metri pătrați, într-un bloc care nu avea baie, nu avea nimic”, își amintește Andrei Politic.

Au decis să includă în proiect doar familii fără locuință, cu copii, în care cel puțin un membru era angajat cu contract de muncă. Au avut o listă cu peste 20 de cazuri care se potriveau descrierii, dintre care au selectat 12. Atunci când le-au spus că vor avea o casă a lor nu le-a venit să creadă. „Parcă le povesteam un film. Și apoi încet-încet prin discuții ei începeau să intre în realitatea asta. Fiecare discuție cu oamenii aceștia m-a făcut să apreciez foarte mult viața și posibilitatea pe care Dumnezeu mi-a dat-o în viață. Ei n-au avut-o”, spune managerul de proiect.

„Astăzi nu mai vorbim nicidecum despre familii sociale, ci vorbim despre oameni care pot la rândul lor să facă un bine societății”

Casele au fost construite cu sprijin financiar de la Fundația Vodafone România, dar și cu ajutorul voluntarilor companiei și donate beneficiarilor. Loredana, soțul ei și cei trei copii s-au mutat în casa de la Cristian, lângă Brașov, pe 31 decembrie 2015. A fost prima dată când au avut o locuință a lor, iar de acel Revelion s-au luat în brațe, au stat în fața sobei și au plâns de fericire. Ca și în cazul celorlalți beneficiari ai caselor, viața lor a luat o cu totul altă turnură, iar felul în care trăiesc azi nu mai are nicio legătură cu sintagma de „caz social”. 

„A fost o perioadă în care i-am monitorizat și i-am ajutat pe oameni să ia decizii bune pentru viețile lor. Surprinzător, cea mai mare parte dintre ei au fost capabili să ia decizii foarte bune. Și astăzi ne uităm la 12 familii care au alt stil de viață, sunt foarte responsabile, și-au amenajat casele și curțile într-un stil extrem de frumos. Sunt oameni serioși, toți au locuri de muncă, își văd de viață, de familie, și-au cumpărat mașini. Astăzi, după șase ani de când prima familie s-a mutat în micul cartier din Cristian, putem spune, uitându-ne la ei, că nu mai vorbim nicidecum despre familii sociale. Ci vorbim despre oameni care pot la rândul lor să facă un bine societății“, spune Andrei Politic.

Înainte să lucreze pentru Diaconia nu credea că oamenii sunt capabili să se schimbe într-o asemenea măsură când le dai o șansă. „Ca mulți alții, și eu am crezut că unii oameni, urât spus, „își merită soarta”. Sigur, unii iau decizii foarte rele în viață. Și plătesc prețul deciziilor lor.

Însă o bună parte sunt oameni care nu au avut șansa pe care eu am avut-o. Și dovadă stau zecile de familii, care cu un ajutor și-au schimbat viețile. Proiectele făcute cu Asociația Diaconia mi-au dovedit că sunt oameni foarte capabili, care pot să aibă o viață frumoasă dacă este cineva să le dea un imbold”.

Scroll to Top