Marius și Manuela Zarioiu au șase copii. Pe Judith, care are trei luni, am găsit-o dormind. Despre Theo, care are aproape 3 ani, tatăl ei ne-a spus că se întristează atunci când ceilalți frați mai mari își iau sandvișurile și pleacă la școală, așa că primește și ea un pachețel pe care și-l mănâncă liniștită la bucătărie. Rebeca este în clasa pregătitoare și primul lucru pe care ni l-a povestit a fost despre mutatul în noua casă care „a fost fun, asta înseamnă că mi-a plăcut mult”. Cel mai mult spune că i-a plăcut atunci când și-a ales camera unde va sta împreună cu Pufi și Bela, jucăriile ei de pluș. Delia (14 ani), cea mai mare dintre frații ei, învață la o școală în limba germană, la fel și frații ei Sara (9 ani) și Alexandru (12 ani). Vrea să devină medic și pasiunea ei este să cânte la pianină.
Cu toții s-au mutat acum 3 ani din Brașov în comuna Cristian, într-o casă. A lor.
Prima oară Marius și Manuela au locuit într-un cămin, cu baia la comun. Deveniseră părinți pentru a treia oară și le era tot mai greu să se descurce între patru pereți.
„Într-o zi a venit un domn bun care ne-a întrebat dacă nu vrem să locuim în apartamentul lui. L-am aranjat și am locuit acolo șase ani. Apoi apartamentul a fost pus la vânzare și trebuia să ne mutăm iar. Ne știam de mult cu Andrei de la Asociația Diaconia.. Ne-a întrebat dacă nu am vrea să primim o casă. Am crezut că face o glumă. Cum să te întrebe cineva dacă vrei o casă?! Nu ne-a venit să credem când, după câteva luni, ne-a spus că am fost aleși să primim casa”, ne-a povestit Manuela Zarioiu.
Casa unde s-au mutat acum trei ierni are 75 de metri pătrați și face parte dintr-un grup de duplexuri situate în comuna Cristian, în județul Brașov. Deși pare un scenariu SF, după terminarea fundațiilor, cele patru duplexuri au fost ridicate într-un timp record: o săptămână. Familiile beneficiare au muncit cot la cot cu 400 de voluntari Vodafone și echipa de specialiști în construcții la ridicarea lor.
„Când am văzut sutele de voluntari pe șantier nu ne vedea să credem. Erau tineri care puteau să se ducă să își petreacă altfel timpul lor liber, dar ei au ales să se dăruiască, să lucreze aici pe șantier pentru noi. A fost impresionant, nu pot descrie în cuvinte ce am simțit”, își amintește Marius.
De la „Casa Gândac” la o locuință de 85 de metri pătrați. „Am izbucnit în plâns…”
Între beneficiarii proiectului de case sociale se află și familia Siraciov pe care am vizitat-o recent. În ultima zi din decembrie 2015 Loredana (35 ani), Sașa (35 ani) și cei trei copii au lor s-au mutat dintr-o locuință neîncăpătoare și insalubră într-o casă de 85 de metri pătrați. Mezinul familiei, Matei, 7 ani, a ținut să ne povestească despre „casa veche”.
„Noi stăteam înainte în «Casa Gândac» . Erau gândaci peste tot. Bine că nu veneau și în pat, noaptea. Aveam paturi supraetajate, ni le-a dat cineva. Nu ne puteam juca, casa era mică, mică. Făceai trei pași și se termina. Nu venea nimeni pe la noi”, spune Matei, în timp ce se joacă cu Olaf, o pisică „găsită gratis pe olx”.
Vestea că vor avea o casă a lor a fost ca un vis la care nu mai sperau, ne spune emoționată mama lui Matei.
„Acum 2-3 ani, a venit cineva pentru o anchetă socială. Ne-a spus că sunt 20 de familii din care trebuie alese patru care se vor muta în case noi. Seara noi ne rugăm, iar copiii se rugau tot timpul să avem o casă. Nu vă pot spune ce am simțit când am fost anunțați că am fost selectați, în urma anchetei sociale. Am izbucnit în plâns…”, își amintește mama lui Matei care nici în copilărie nu a avut o locuință. Cei șapte membri ai familiei ei stăteau într-o anexă, la o fermă de creștere a vitelor. „Dimineața mergeam la mama care mulgea vacile. Ea se spăla, îmi împletea codițele și îmi punea fundițele albe, iar apoi plecam la școală”, povestește Loredana Siraciov.
La 16 ani a ajuns în Brașov și s-a angajat. După opt ore la o fabrică de lenjerie mergea la două familii și le făcea curățenie. Pe Sașa, soțul ei, l-a cunoscut în Brașov. Ziua vindea la piață piese de bicicletă și diferite scule, iar noaptea lucra ca paznic. La 24 de ani s-au căsătorit.
Când l-a născut pe Matei, ceilalți doi copii aveau trei, respectiv patru ani.
„O prietenă a venit la mine și mi-a adus pulpe de pui și piureu. Sașa era la muncă. Ne-a fost foarte greu în locuința mică pe care o aveam”, mai spune Loredana.
„Eu de exemplu nu am o casă a mea, dar mă bucur că am putut oferi acestor familii defavorizate un cadru în care să se poată dezvolta”, spune Andrei Politic, responsabil cu implementarea proiectelor Asociației Diaconia.
În Cristian sunt 12 familii defavorizate care au primit case sociale în ultimii patru ani. Duplexurile au fost realizate treptat: patru în 2012, apoi alte patru în 2013 și altele în 2015. Proiectul finanțat de Fundația Vodafone România și realizat în parteneriat cu Asociația Diaconia Ajutor Internațional reprezintă cel mai amplu program de voluntariat pentru construcția de case al unei fundații corporative din România.
Aproximativ 400 de angajati ai Vodafone România au participat anul trecut, în programul de voluntariat, la ridicarea caselor sociale, alături de membrii familiilor beneficiare, precum și de o echipă de specialiști în construcții.
Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit, în total, peste 1.426.000 de euro în construcția de case.
186 de familii au primit locuinţe prin programul de construcţie de case sociale finanţat de Fundaţia Vodafone România, în cadrul căruia peste 2.300 de angajaţi au participat pe şantier ca voluntari.