Fundația Vodafone România și Asociația Chance for Life au lansat un program intensiv, pe termen lung, cu ajutorul căruia oferă sprijin și orientare școlară pentru un număr de 30 de copii cu potențial intelectual ridicat din Sulina, județul Tulcea, care provin din familii cu risc ridicat de excluziune socială.
Copiii incluşi în programul Bursa Vodafone Sulina beneficiază de toate condiţiile pentru a fi buni la învăţătură, de la o masă caldă, zilnic, până la tabere anuale naţionale şi internaţionale. În fiecare zi ei sunt ajutaţi să-şi pregătească temele şi fac meditaţii la limba română, matematică, engleză şi franceză câte două ore pe zi. Copiii au parte şi de recompense active, cum ar fi relaxare şi joacă după şcoală, o oră pe zi, cursuri de creaţie sau petreceri la fiecare zi de naştere.
Procesul de selecție al copiilor a început de la clasa I și a inclus, în primul rând, vizite la orele de la școală și observarea copiilor în clasă. Ulterior, după o discuţie preliminară cu părinții, au avut loc întâlniri individuale cu cei mici, testarea lor, teste de creativitate, limbaj, dezvoltare şi, în paralel, au fost lansate anchete sociale la domiciliul celor mici.
“Copiii care provin din familii cu risc ridicat de excluziune socială sunt marginalizați de către ceilalți colegi de școală, deoarece familiile acestora sunt dezavantajate financiar, iar părinților le este foarte greu să îi mențină la școală. Spre exemplu, există copii ai căror mămici sunt plecate în străinătate să muncească, iar copiii rămași acasă sunt în grija bunicilor, aceștia neputând face față cerințelor școlare”, ne-au spus reprezentanții Asociației Chance for Life.
Programul Bursa Vodafone Sulina oferă oportunități pentru întocmirea unui plan specific de învățare pentru fiecare copil. Profesorii stabilesc obiective, revizuie și evaluează progresul fiecărui copil în parte. Beneficiarii Bursei Vodafone Sulina au participat deja la concursuri școlare pe diferite teme, unde au obținut punctaje foarte mari, ceea ce îi motivează să mai participe și în viitor.
Spre exemplu, Teodor a obținut premiul II la Comunicare și ortografie, faza națională și premiul III la Fii inteligent – matematică, faza națională. Lucia a luat mențiune la secțiunea Comunicare și ortografie, faza națională. Alte două fetițe au obținut locul I la un concurs de gimnastică, iar unul dintre băieții sportivi a luat medalia de argint la un concurs de arte marțiale.
“Aspirațiile celor mici sunt foarte diferite : visează să devină doctori, muzicieni, fotbaliști, unii chiar morari sau pescar, urmând meserii tradiționale din moși strămoși”, ne-au spus reprezentanții Asociației Chance for Life.
Centrul beneficiază de cinci săli de studiu, o sală de joacă, una de mese și o bucătărie, dotate corespuzător, la cele mai ridicate standarde de calitate. Cei mici beneficiază și de asistență medicală generală – analize, investigații stomatologice etc.