„Avem 31 de copii într-o secție de 27 de paturi, iar 13 dintre ei sunt – pre și postoperator – cu maladii cardiace congenitale: de la defect septal ventricular (DSV) la cord stâng hipoplazic. Practic, reanimarea noastră s-a transformat la ora actuală în cel mai mare centru de chirurgie cardiacă din țară”, spune Cătălin Cîrstoveanu, șeful secției de Terapie Intensivă nou-născuți de la Marie Curie.
Potrivit medicului, e prima dată când are atât de mulți copii cardiaci în secție: „și toți operați la inimă de doctorul Tammam, aici, în plină criză Covid. Omul ăsta e pentru mine un erou”, mai spune Cîrstoveanu despre colegul său cardiochirurg în timp ce pregătește documentele de externare pentru o fetiță ce tocmai a împlinit opt săptămâni. Născută cu retur venos total aberant, o malformație cardiacă în care niciuna dintre cele patru vene pulmonare ce aduc sânge oxigenat de la plămâni nu se implantează în atriul stâng, așa cum ar fi normal, Elena-Ariana a fost operată la Marie Curie, la șapte zile de la naștere, de către Tammam Yousef și echipa lui. Copila este unul dintre cei 36 de pacienți, salvați în aceste zile la Cardiochirurgie, în cadrul misiunilor medicale organizate de Inima Copiilor.
Luni, 13 aprilie. Fotografia a fost realizată înainte de externarea Arianei Elena. Alături de fetiță și de mama ei se află echipa care a îngrijit-o: medici și asistenți de la Terapie Neonat și Cardiochirurgie.
La finalul zilei însă, când Elena-Ariana va fi în sfârșit acasă, în secția de 27 de locuri de Terapie Intensivă Nenonat rămân 30 de copii internați, iar alți 17 pe lista de așteptare.
La aceștia din urmă, la cei care așteaptă, dar și la cei pierduți în ultimele luni, se gândește doctorul Cîrstoveanu: „Anul acesta, pe lista noastră de așteptare au fost 11 copii care au murit, copii care ar fi trebuit să trăiască, să se bucure de copilărie, să fie adulți și să contribuie la PIB-ul acestei țări. Anul trecut, am avut încă 10 morți pe lista de așteptare. Toți au murit pentru că nu au avut un loc unde să fie puși, nu au avut un aparat de ventilație, un monitor, un incubator și profesioniști care să îi îngrijească. Alții au ajuns prea târziu..Ei nu strigă, nu vorbesc la televizor, doar că îi cuantifică cineva la sfârșit de an și rezultă un număr, un procent. E la fel ca astăzi”, spune Cîrstoveanu.
Potrivit medicului, 30% dintre nou-născuții cu afecțiuni grave din România nu sunt tratați deloc și mor. În fiecare an, în fiecare zi. Soluția pentru salvarea acestor vieți – „o problemă sistemică a României” – o reprezintă investițiile în sistemul medical și implicarea fiecăruia dintre noi. Trebuie să avem cu 40% mai multe locuri de îngrijire”, afirmă șeful Nenonat Marie Curie. Militant pentru construirea spitalelor de pediatrie, dr Cîrstoveanu știe că numărul actual de paturi pentru nou-născuții cu grave probleme de sănătate este total insuficient și a gândit extinderea secției de Terapie Intensivă nou-născuți de la Marie Curie, standard în îngrijirea nenonatală în Europa de Sud-Est, cu alte 20 de paturi, noi spații și facilități, inclusiv cu farmacie dedicată secției.
În mai 2020 proiectul tehnic va fi gata, anunță dr Cîrstoveanu. „Vom începe să luăm aprobările și autorizația de construcție, și tot ce dorim este ca în doi ani să avem încă 20 de paturi de reanimare, pe lângă cele 27 existente. Adică să tratăm încă 200 de nou-născuți cu afecțiuni medicale grave anual și să dezvoltăm multe facilități pentru cel mai mare centru de chirurgie nenonatală din țară și nu numai”.
Medicul le mulțumește tuturor românilor care sprijină acest proiect de extindere și are un mesaj pentru ei, pe care îl redăm integral mai jos:
„Dragi părinți, dragi prieteni, dragi contributori,
Zilele pe care le trăim sunt unice: toată țara tratează noul coronavirus lăsând deoparte mulți bolnavi grav, care probabil niciodată nu vor fi parte ale unor statistici de mortalitate explicabile. Din fericire, România pare a fi altfel decât frații noștri italieni, fie datorită unui context epidemiologic diferit, poate și datorită măsurilor luate, fie că pur și simplu Dumnezeu are milă de noi și, dacă este să credem statistica, sistemul medical așa cum este el va face față numărului îmbolnăvirilor grave cu noul coronavirus.
Motivul pentru care va scriu, însă, este altul: de ani de zile ne sustineți munca, ieri, azi, și sunt convins că și mâine, și pentru acest lucru doresc să îmi exprim întreaga recunoștință eu și toți colegii care lucram la Terapie Intensivă nou-născuți la Spitalul Marie Sklodowska Curie.
Ne-ați susținut enorm, cu vorba și cu fapta. Și nu a fost în van. Dacă rememorez un pic:
am adus ventilatoarele cu frecvență înaltă în România în 2006 reducând la mare simplitate folosirea lor,
ne-ați susținut și am adus oxidul nitric în 2004, tratand peste 300 de cazuri,
ne-ați susținut și după 20 de ani de muncă susținută și învățătură știm să facem oxigenare extracorporeală – ECMO, toate pentru insuficiențele grave respiratorii, ARDS, sau altele,
ne-ati ajutat să facem epurare renală cu aparate complexe,
ne-ati ajutat să reducem la minim infectiile asociate actului medical, făcând ca mortalitatea legată de această problemă majoră să fie aproape inexistentă,
ne-ati ajutat să digitalizăm procesul medical unde lucrăm,
ne-ați ajutat să facem acum șapte ani prima unitate medicală de reanimare/terapie intensivă cu un pacient într-o cameră “bulversând” mințile celor care dau aprobările,
ne-ați ajutat să facem prima bancă de lapte din România,
ne-ați susținut și avem părinții ca parteneri în procesul de vindecare; părinți pe care i-am lăsat să stea în reanimare, lângă copii, să îi atingă chiar dacă din ei ies 15 tuburi,
ne-ați susținut și unde nu am avut părinți am adus voluntari oficial, ca să avem mai bine grijă de cei care nu au părinți,
ne-ați susținut și ne susțineți să întreținem ce ați creat.
Atâtea și atâtea lucruri bune, de care suntem mândri și recunoscatori. Nu suntem perfecți, nu iese totul bine, dar ne uităm întotdeauna la cei mai buni să învățăm și știm că atunci când este o criză sau când UNUL moare și suntem înfrânți învățăm ceva pentru mâine. EL este profesorul nostru cel mai elocvent.
Anul acesta, pe lista noastră de așteptare au fost 11 copii care au murit, copii care ar fi trebuit să trăiască, să se bucure de copilărie, să fie adulți și să contribuie la PIB-ul acestei țări. Anul trecut, am avut încă 10 morți pe lista de așteptare. Toți au murit pentru că nu au avut un loc unde să fie puși, nu au avut un aparat de ventilație, un monitor, un incubator și profesioniști care să îi îngrijească. Alții au ajuns prea târziu. Ei nu strigă, nu vorbesc la televizor, doar că îi cuantifică cineva la sfârșit de an și rezultă un număr, un procent.
E la fel ca astăzi.
Diferența e că adulții pricep că e vorba de viața lor și toți ar dori să facă ceva, să aducă aparate de ventilație în România, să lupte cumva, să ajutăm, dar poate să nu fiu cumva “eu” acela care are nevoie și să nu existe.
E un sentiment normal.
E bine că am descoperit toți probleme grave ale sistemului medical, că au fost demascați cei care decenii au îngenunchiat și secătuit cu politica lor un sistem care ar fi trebuit să fie apolitic, finanțat, profund profesionist, profund uman, corect, concurențial. Pentru că și ei au nevoie și poate azi au înțeles asta.
Dumneavoastra ați înțeles de mulți ani problemele grave ale copiilor și de aceea valoarea gestului vostru este mare.
Nici acum nu v-ați oprit și, în decurs de patru luni ați strâns peste 300.000 de euro prin SMS-uri trimise la 8844 cu textul BINE, ați trimis contracte de sponsorizare de peste 100.000 euro, ați strâns în campaniile începute recent peste 30.000 euro, ați motivat companii mari din România, de la noi sau străine, să investească în crearea a încă unui corp de spital pentru nou-născuții cu probleme grave. Peste 1.900.000 de euro s-au strâns astfel. Ați prezentat în media aceste probleme grave și nu vă opriți.
Copiii aceștia nu au unde să fie tratați și sunt lipsiți de acest drept fundamental de a fi tratați.
Unii ați avut copiii care au suferit, alții nu ați fost afectați direct niciodată. Dar, toți ați înțeles ca 30% dintre nou nascutii cu afecțiuni grave din România nu sunt tratați deloc și mor. În fiecare an, în fiecare zi. Și ați hotărât să rezolvați o problemă sistemică a României, aici, în București, și la Constanța. Am simțit că e strigătul conștiinței omului simplu, pe care Dumnezeu a pus-o în fiecare inimă.
Vă mulțumim că sunteți zeci de mii care încă ne susțineti, acei 2 euro donati lunar cu multă dragoste, în timpul acestor doi ani de construcție ce vor urma, pot fi exact ceea ce lipsește acum proiectului. Pare puțin, dar de fapt este enorm.
În mai 2020 vom termina proiectul tehnic, vom începe să luăm aprobările și autorizația de construcție. Tot ce ne dorim este ca în doi ani să avem încă 20 de paturi de reanimare, pe lângă cele 27 existente, adică să tratăm încă 200 de nou-nascuti cu afecțiuni medicale grave anual si să dezvoltăm multe facilități pentru cel mai mare centru de chirurgie neonatală din țară, și nu numai”.
Dr. Cătălin Cîrstoveanu
Aprilie 2020