Construirea unei noi Secţii de terapie intensivă nou-născuţi la Spitalul Marie Curie

Partener: Asociaţia Inima Copiilor

Localizare: Bucureşti

Buget: 27.675.000 de lei

Fundația Vodafone România: 8.100.000 de lei

Asociaţia Inima Copiilor: 3.150.000 de lei

Spitalul Marie Curie: 675.000 de lei

Fonduri generate de Ministerul Sănătății: 15.750.000 de lei

Anul lansării: 2013

Beneficiari:

Principalii beneficiari ai proiectului sunt copiii nou-născuţi şi prematuri din toată țara cu probleme medicale, malformaţii şi traumatisme diverse.

Scopul proiectului:

Construirea în cadrul Spitalului Marie Curie Bucureşti a celei mai moderne Secţii de terapie intensivă nou-născuţi din sud-estul Europei, pentru a da cât mai multor copii şansa la îngrijire şi la viaţă.

Problema:

Până în noiembrie 2013, Secţia de terapie intensivă nou-născuţi a Spitalului Marie Curie reuşea să trateze şi să salveze anual circa 200 de nou-născuţi şi de prematuri cu boli, malformaţii şi traumatisme diverse. Rata de mortalitate neonatală era cea mai scăzută din România, aproape de media din centrele europene de prestigiu, fapt remarcabil într-o ţară aflată la coadă clasamentului european în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă. Cu toate acestea, alţi 200 de copii erau refuzaţi anual la internare pentru simplul motiv că secţia – cu 11 paturi şi o suprafaţă de 190 mp – era neîncăpătoare.

Soluția:

Construirea unei secții noi și dotarea ei la standarde europene. Proiectul a fost finalizat în 16 luni împreună cu Asociaţia Inima Copiilor şi a beneficiat de implicare directă și consiliere din partea doctorului Cătălin Cîrstoveanu, Șeful Secției de terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Marie Curie.

Rezultate:

• Secția nouă este cu 842% mai mare decât cea veche. Se întinde pe 4 etaje și are o suprafață de 1.600 mp;
  • În timp ce vechea secție avea 11 locuri, secția nouă are o capacitate de 27 de paturi şi poate trata anual până la 400 de nou-născuţi din toată ţara;
  • Fiecare pacient este îngrijit într-un compartiment separat, sigur și prietenos atât cu pacienții, cât și cu părinții a căror prezență este foarte importantă pentru evoluția bebelușului;
  • Nivelul scăzut de zgomot, condițiile de intimitate, iluminarea indirectă variabilă personalizată asigură nou-născuților confortul atât de important pentru dezvoltarea psihosomatică din primele zile de viață;
  • Compartimentele sunt prevăzute cu pandante verticale duble cu gaze medicale;
  • Un sistem performant de condiționare a aerului asigură separarea zonelor cu sterilitate diferită;
  • Este posibilă efectuarea intervențiilor chirurgicale „la pat“ pentru pacienții care nu pot fi transportați în condiții de siguranță în sala de operații și pentru care aceste intervenții sunt de importanță vitală;
  • Spațiile pentru depozitarea materialelor, pentru prepararea perfuziilor și a laptelui sunt separate și sterile;
  • Secția dispune de generator electric, sisteme performante antiincendiu, de comunicații și poștă medicală;
  • Sistemul centralizat de monitorizare și telemedicină permite transmiterea de imagini video și date, în timp real, pentru urmărirea semnelor vitale ale copiilor de către medici, oriunde s-ar afla aceștia, pentru diagnosticarea la distanță și realizarea de aplicații în centrul de training situat la parter;
  • La nivelul 2 al clădirii se află cabinete de consultații și încăperi destinate medicilor, asistentelor și părinților. Familiile sunt primite în spații special amenajate, informarea pacienților și consilierea lor psihologică fiind aspecte importante pe care se pune accent;
  • Centrul de training de la nivelul 1 găzduiește 3 spații de școlarizare pentru urgențe neonatale. Sistemul de temedicină permite transmiterea în centrul de training a procedurilor medicale complexe aplicate în tratamentul nou-născuților.
  • Centrul permite efectuarea de consultații multidisciplinare, diagnosticare complexă în colaborare cu centre specializate din străinătate, dar și pregătirea medicilor și a studenților.

Etapele proiectului

1. Săparea fundației și devierea rețelelor de utilități Vezi galeria
  2. Armarea fundației Vezi galeria
  3. Ridicarea structurii metalice la nivel demisol și parter Vezi galeria