În urmă cu 18 ani, Fundaţia Vodafone pornea într-o călătorie anevoioasă. Mânaţi de dorinţa de a avea o ţară civilizată, evoluată şi sănătoasă, încrezători în fiecare pas şi în fiecare proiect, am reuşit… să schimbăm lumea. Nu, nu lumea întreagă. Am reuşit să schimbăm lumea lor. A celor mulţi. A celor pentru care ajutorul nostru a însemnat totul, a celor care au astăzi şansa la o altfel de viaţă sau chiar a celor care au astăzi şansa la viaţă. Pentru noi, acest lucru reprezintă răspunsul la întrebarea de pe buzele unei naţiuni: se poate schimba ceva? Da. Se poate.
Însă pentru asta trebuie să avem puterea de a înţelege ce înseamnă, de fapt, să faci bine într-o ţară în care binele este privit ca o excepţie, ca ceva neobişnuit. Suntem cu toţii de acord, desigur, că cel mai important instrument al schimbării este mentalitatea unei societăţi. Care este, însă, mentalitatea de care ne lovim la fiecare pas atunci când facem un bine? … Avem senzaţia că am făcut ceva extraordinar… Să ai grijă de o familie nevoiaşă, să aduci o bucurie unor copii orfani, să donezi pentru o persoană cu handicap, toate acestea sunt privite ca gesturi cu totul şi cu totul excepţionale, demne de aplaudat la scenă deschisă.
Şi aceasta este poate cea mai mare capcană în care putem cădea. Dacă a face bine este ceva extraordinar, atunci înseamnă că este o raritate. Înseamnă că nu face parte din noi, din rutina noastră, din ceea ce numim normalitate.
Vorbim acum despre acel pas pe care ar trebui să îl facem ca societate în drumul către schimbare. Şi, de această dată, nu mai vorbim de paşi mici. Vorbim despre o problemă care, odată rezolvată, ne va ajuta să facem 100 de salturi în viitor, să punem 1000 de cărămizi la ceea ce încercăm să construim: o viaţă mai bună pentru cât mai mulţi oameni.
A face bine este ceva normal. Și o repetăm. A face bine este ceva normal! Atunci când fiecare dintre noi va considera că a împărţi, a ajuta, a salva, a te implica sunt lucruri fireşti şi nu excepţii demne de aplaudat, abia atunci calitatea vieţii noastre, a tuturor românilor, se va îmbunătăţi. Nu e uşor. E poate cea mai grea misiune pe care Fundaţia putea să şi-o asume, întrucât se luptă cu o mentalitate cu rădăcini adânci. Oamenii care fac lucruri bune sunt priviţi ca nişte eroi de către prieteni, familie, presă; iar acest lucru, oricât de nobil ar suna, spune ceva grav despre noi. Nu eşti special atunci când faci un bine. Abia atunci eşti normal. Ne propunem să inspirăm cât mai mulţi oameni să privească actul de a face bine ca pe ceva firesc, parte din rutină.
Haideţi să ne obişnuim cu binele! Să credem cu tot sufletul. Să credem cu toate forţele în puterea noastră de a privi binele ca pe ceva normal, să credem în schimbare, să credem că se poate, să credem în noi.”
Acest text manifest, a fost prezentat în deschiderea conferinței Connecting for Good, desfășurată pe data de 25 mai în sala Rondă a hotelului InterContinental București.
Conferința Connecting for Good s-a bucurat de prezența a 178 de participanți. Alte peste 1.400 de persoane au urmărit transmisia în direct și apoi înregistrarea evenimentului.
Dincolo de o trecere în revistă a celor mai importante proiecte ale fundației pentru anul 2015 (Implicare la spitalul Marie Curie, Programe Connecting for Good, Investiții în Mediul Rural, Renovarea Centrelor de Transfuzie Sanguină), conferința a fost momentul în care Fundația Vodafone România a prezentat în premieră, spotul: E normal să facem bine.
Printre speakeri s-au aflat Ravinder Takkar, CEO și Președinte Vodafone România, care a vorbit despre istoria de 25 de ani a Fundației Vodafone Group și despre direcțiile strategice pe care le abordăm în România, Florina Tănase, Director Legal & Extrenal Affairs, care a explicat tranziția de la Mobile for Good la Connecting for Good, Irina-Margareta Nistor, Președinte onorific al Fundației Vodafone România, care a vorbit despre importanța donării de sânge și programul de renovare a centrelor de transfuzie sanguină, Angela Galeța, Director Fundația Vodafone România, care a explicat de ce a ales fundația să se implice în mediul rural și academicianul Leon Dănăilă, care a vorbit despre “o viață traită în slujba binelui”.