București, 4 martie 2024 – În perioada 1 aprilie 2023 – 31 ianuarie 2024, 1.885 de elevi și familiile acestora, 99 de bibliotecari, 49 de profesori și 165 de coordonatori ai cluburilor de robotică și programare CODE Kids au parcurs programul Școala din viitor, constând în activități educaționale pentru îmbunătățirea competențelor tehnice și digitale. Acestora li s-au adăugat 110 de copii, alumi ai ediției anterioare a programului. „Școala verde din viitor” s-a derulat într-un parteneriat al Fundației Vodafone cu Fundația Progress și face parte din programul „Skills Upload Jr.”, o inițiativă a fundațiilor Vodafone din nouă țări creată pentru a-i încuraja pe educatori și elevi să își dezvolte gândirea critică și să utilizeze în mod creativ tehnologia și soluțiile digitale.
Potrivit Raportului de Rentabilitate Socială a Investiției (SROI) elaborată de Fundația Progress, în urma analizei beneficiilor aduse de program la nivelul comunității și a impactului asupra elevilor și cadrelor didactice implicate, pentru fiecare leu investit în proiect, valoarea socială creată este de 7,96 lei, investiția în program dovedindu-și astfel rentabilitatea financiară. Cea mai mare valoare socială, conform analizei, a fost generată pentru elevii înscriși în program și coordonatorii cluburilor.
„Copiii talentați din mediul rural au nevoie de sprijin pentru a ține pasul cu provocările unei lumi din ce în ce mai digitalizate. Un avantaj al intervențiilor noastre în cluburile din bibliotecile publice rurale îl reprezintă șansa copiilor și a tinerilor de a lua contact cu tehnologia și de a o folosi pentru explorarea oportunităților care le pot transforma cu succes viitorul”, a declarat Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone.
„Impactul social al investițiilor este un raport relevant pentru orice organizație care implementează proiecte și pentru orice finanțator. Raportul obținut pentru Școala verde din viitor ne arată că randamentul banilor dați pentru educație este mai mare și mai vast decât o generație sau un copil. Bunăstarea se revarsă asupra familiilor și comunităților. Mulțumim bibliotecarilor, copiilor și tuturor celorlalți parteneri că fac aceste lucruri minunate să se întâmple”, a declarat Camelia Crișan, CEO Fundația Progress.
Pentru mai multe detalii ale proiectului și ale metodologiei SROI aplicate, puteți consulta Raportul SROI Școala verde din viitor 2023 complet, accesibil aici.
Despre Fundația Vodafone
De peste 25 de ani punem la un loc resursele noastre și ale partenerilor noștri pentru ca împreună să construim proiecte incluzive și durabile. Apelăm la tehnologie și la inovație socială și investim anual în jur de 2 milioane de euro în dezvoltarea comunităților defavorizate din România. Modernizăm secții de terapie intensivă neonatală și susținem programe de educație digitală care pregătesc copii și tineri pentru meseriile viitorului. Alături de celelalte fundații Vodafone din întreaga lume, scopul nostru este să îmbunătățim viața a 400 de milioane de persoane până în 2025.
Suntem o organizație neguvernamentală românească înființată în 1998, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operațiunile comerciale ale companiei Vodafone România.
Mai multe detalii despre programele noastre se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro și www.facebook.com/fundatiavodafone.
Despre Fundația Progress
Fundația Progress este o organizație non guvernamentală, înființată în anul 1996 în Bistrița, ce contribuie la dezvoltarea instituțiilor comunitare, a persoanelor și grupurilor vulnerabile și ajută oamenii să devină mai puternici prin educație, tehnologie, cercetare și inovație. Organizația oferă sprijin cetățenilor pentru a evolua, a-și valorifica potențialul și a atinge bunăstarea în comunități durabile și reziliente. Prin parteneriatele create, Fundația Progress se concentrează pe facilitarea învățării pe tot parcursul vieții, transferul inovației, crearea de competențe IT și STEM și dezvoltarea de noi metodologii pentru proiectarea participativă și incluziunea socială. În îndeplinirea obiectivelor și pentru a ajunge la orice grup social organizația folosește bibliotecile publice și spațiile comunitare din sate și orașe ca puncte focale de învățare și centre de inovație socială. Pentru mai multe informații, vă rugăm să accesați www.progressfoundation.ro