Sufletul care nu vrea să moară - Blogul Fundației Vodafone România

Sufletul care nu vrea să moară

În această cutie transparentă, plină de fire şi aparatură de ultimă oră, se află un copil care cântăreşte 800 de grame. Are grave probleme şi nu se ştie dacă va supravieţui, dar pentru sufletul lui  există o şansă, chiar dacă infimă, să răzbată peste greutăţile pe care viaţa s-a grăbit să i le pună prea repede. Şansa lui şi a multora ca el, născuţi cu grave anomalii şi malformaţii, se numeşte Secţia de Terapie Intensivă pentru Nou-născuţi a spitalului Marie Curie.

Noua secţie tocmai a fost inaugurată, după doi ani de muncă asiduuă, de frământări, de probleme birocratice, logistice şi câte or mai fi fost. Cel mai bine le cunoaşte doctorul Cătălin Cîrstoveanu, cel care a venit cu Ideea. Datorită lui a luat naştere această secţie, iar Fundaţia Vodafone România şi Asociaţia Inima Copiilor nu au făcut decât să înlesnească punerea ei în practică.

Principalele televiziuni din România au fost ieri să filmeze noua secţie de terapie intensivă pentru nou-născuţi. Reprezentanţii lor, dar şi jurnalişti şi bloggeri, au umplut coridoarele unuia dintre etajele secţiei, din dorinţa de a filma, de a fotografia, de a întreba, de a se minuna.

Din toată forfota şi avalanşa de informaţii, din toată furtuna şi zumzetul inaugural de ieri, eu am rămas cu două imagini adânc întipărite în minte: aceea a micuţului din fotografia de sus şi licărul din ochii doctorului Cătălin Cîrstoveanu atunci când l-am rugat să-mi spună care a fost cazul cel mai incredibil cu care s-a întâlnit în cariera sa, care a fost minunea minunilor, supravieţuirea supravieţurilor.

A fost o întrebare egoistă, pentru că e ca şi cum l-ai provoca pe un pictor să-ţi spună care este culoarea lui preferată. Mi-am dat seama de acest lucru chiar în clipa în care am rostit-o, dar am vrut să obţin o crâmpeie, am vrut să întrevăd măcar un micron de secundă din viaţa acestui doctor.

Mi-a zâmbit cu blândeţe şi mi-a spus următoarele:

Mi-e greu să vă spun care este cel mai incredibil caz, dar pot să vă pun că cele mai grele sau, de fapt, cele mai extraordinare, au fost cele în care copiii care nu aveau nicio şansă i-am văzut plecând acasă.

Asta mi s-a părut extraordinar. Medicina spunea că nu trăieşte, noi vedeam că nu trăieşte şi, cu toate acestea, s-a întâmplat să trăiască.

Chiar acum, recent, am avut un copilaş şi cu o problemă cardiacă, şi cu o problemă gravă pulmonară. Ne-am spus că am avut foarte multe cazuri ca al lui şi că niciun un copil nu a trăit cu aceste probleme. Le-am spus părinţilor că o să moară. Ajunsesem într-o fază a tratamentului în care nu mai aveam ce să facem. Eram la zona maximală cu tot ce înseamnă tratamente şi, totuşi, copilul a plecat acasă! Acesta este lucrul extraordinar.  Desigur, te bucuri de fiecare copil care pleacă acasă, dar aceste cazuri te şi motivează foarte mult, te şi emoţionează foarte mult.

În completarea răspunsului său, vă pun în faţă un alt răspuns, dat tot de doctorul Cătălin Cîrstoveanu, în urmă cu doi ani, pentru Gîndul.info:

„Fericirea nu ţi-o dă un caz”, crede medicul. „Eşti bucuros când vezi un copil că pleacă acasă, dar fericit eşti când ştii că ai făcut tot şi bine pentru copilul pe care l-ai avut în mâini. Când ai dat tot pentru copilul ăla”. Spune că nu crede în coincidenţe: „Dumnezeu ne-a aşezat aici să redăm viaţă copiilor”.

Îmi doresc din suflet ca o astfel de minune să se pogoare şi asupra micuţului din imagine. Îmi doresc ca el să fie unul dintre acele suflete care nu vrea să moară, care se încăpăţânează şi se agaţă de viaţă cu disperare. Doctorul Cătălin Cîrstoveanu mi-a spus că au existat cazuri şi mai grave. Spre exemplu, a tratat un copil ce avea 650 de grame. A a supravieţuit, iar acum are 13 ani.

Catalin Cirstoveanu
Cătălin Cîrstoveanu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la spitalul Marie Curie, din Bucureşti

În urmă cu 13 ani

Cu 13 ani în urmă, doctorul Cătălin Cîrstoveanu se afla la o specializare în Statele Unite. Acolo a văzut o clinică specială care l-a marcat, unde nou-născuţii beneficiau de tratamente specializate şi personalizate. Astăzi, ideea lui şi o investiţie de 2,165 de milioane de euro au făcut ca spitalul Marie Curie dispune de cea mai modernă unitate de terapie şi tratament pentru nou-născuţi din Europa de Est şi una dintre cele mai bune din Europa. Secția de terapie intensivă de la Spitalul Universitar Iowa City (SUA) a fost transpusă în secţia de terapie intensivă de la Marie Curie.

Clădirea, de patru etaje, a fost construită de la zero şi suntem mândri că Fundaţia Vodafone România a putut să contribuie cu 1,4 milioane de euro la acest proiect.

Telemedicină pentru salvarea sufletelor

Vodafone România a dezvoltat pentru noua secție o soluție de telemedicină care permite transmiterea de  imagini video și parametri medicali, în timp real, pentru urmărirea semnelor vitale ale bebelușilor.

Implementată pe noua tehnologie 4G, soluția este o premieră tehnologică în România și permite accesul facil și securizat la datele medicale, de la distanță.

Medicii secţiei au fost dotaţi cu tablete performante şi pot observa starea micuților de la distanță, iar imaginile vor putea fi urmărite în detaliu, datorită camerelor video care măresc imaginea de 12 ori.

Pacienții vor putea fi văzuți și monitorizați chiar și de către medicii din alte țări.

Soluția cuprinde și un car de teleprezență, care se deplasează autonom în orice loc din Secție și spital. Acest car poate face transmisiuni de voce și date oriunde în lume și poate fi conectat la ecograf sau la computer  pentru a transmite securizat datele pacienților.

Aş putea să sintetizez într-o singură imagine ce înseamnă secţia de terapie intensivă de la Marie Curie, iar aceasta se traduce în două cuvinte cât se poate de realiste şi concrete: supravieţuire şi fericire.