Peste 500 de pacienți minori, inclusiv nou-născuți, au beneficiat de testare audiologică performantă • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

București, 12 iulie 2017 – În perioada iulie 2016 – martie 2017, peste 500 de pacienţi din întreaga țară, cu vârste între câteva zile şi 18 ani, au beneficiat de testări auditive realizate cu aparatură modernă achiziționată prin proiectul „Auzul, un dar. Nu-l ignora!”, derulat de Asociația Smiling Faces. În cadrul aceluiași proiect, mai mult de 2.000 de persoane au beneficiat de sesiuni de informare privind diagnosticul de hipoacuzie și peste 100 de medici au primit materiale informative și suport specializat. „Auzul, un dar. Nu-l ignora!” este o inițiativă susținută de Spitalul Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu din București și finanțată de Fundația Vodafone România, prin programul Connecting for Good, cu suma de 40.000 de euro.

Proiectul urmărește educarea populației în vederea conștientizării necesității efectuării screeningului auditiv postnatal și a testărilor audiologice performante. Acesta a debutat prin înființarea laboratorului de audiologie din cadrul Secției ORL a Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, laborator care și-a început activitatea în august 2016. Suportul acordat prin proiect a constat în achiziționarea echipamentelor medicale și IT necesare funcționării laboratorului și școlarizarea echipei medicale pentru folosirea corectă a aparaturii.

În ţară există doar 17 maternităţi care asigură testarea auzului pentru nou-născuţi. În acest context, laboratorul de audiologie de la Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu reprezintă o resursă extrem de importantă, întrucât poate efectua testări audiologice performante pentru copii din toată ţara. În România, hipoacuzia este depistată de regulă la vârste între 2 și 5 ani, adică, în majoritatea cazurilor, prea târziu pentru a le da copiilor șanse de recuperare completă. Cu o diagnosticare făcută la timp și cu tratament corespunzător, copiii au această şansă, auzul fiind singurul simț care se poate recupera în totalitate.

Pe lângă screening și testări auditive pentru micii pacienți, noul laborator asigură direcționarea pacienților suspectați hipoacuzici din maternitățile aflate în zonele învecinate spitalului către Secția ORL, pentru un diagnostic de precizie, precum și organizarea eficientă a circuitului pacienților depistați hipoacuzici (rezultatele testărilor auditive sunt oferite în timp real audiologului protezist, prin intermediul internetului sau al telefoniei mobile).

Fundaţia Vodafone România este o organizaţie neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă şi independentă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998.   În cei 19 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătăţii, educaţiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari – copii, tineri, bătrâni, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit peste 26 de milioane de euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundaţiei sunt disponibile pe fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.

Asociaţia Smiling Faces România este o organizație neguvernamentală care are misiunea de a veni în sprijinul persoanelor cu deficiențe senzoriale prin proiecte care facilitează accesul la diagnostic și tratament corespunzatoar. Proiectele asociației au ca scop creșterea gradului de conștientizare în ceea ce privește diagnosticul de hipoacuzie la copii şi nevoia screeningului auditiv postnatal, urmat obligatoriu de testări audiologice suplimentare performante pentru toți copiii suspectați hipoacuzici, în vederea obținerii unui diagnostic de certitudine și a instituirii tratamentului corespunzător. Mai multe detalii despre activitatea Asociaței Smiling Faces, pe http://www.malformatiifaciale.org.ro/ro/index.jsp

Read in english

Currently not available