DE CE 13 IANUARIE 2016 NU A FOST O ZI CA ORICARE ALTA • Fundația Vodafone România - e normal sa facem bine

DE CE 13 IANUARIE 2016 NU A FOST O ZI CA ORICARE ALTA

13 ianuarie a picat într-o miercuri anul ăsta. Nu se anunța a fi cine știe ce zi – pentru o mână de oameni însă, semeni de-ai noștri, acest 13 ianuarie a însemnat totul.

Un nou început – și nu e un șablon.

Pentru că în acea zi de miercuri, unui copil în vârstă de doi ani i-a fost scoasă din cap o tumoră de mărimea unui ou de rață printr-o gaură cât un timbru.

Un ou de rață, ați citit bine. Strângeți-vă pumnul și priviți-l. Cam astea erau dimensiunile tumorii. Iar cei care au operat copilul folosind un sistem de neuronavigație sunt doi medici specialiști, doctorii Sorin Târnoveanu și Ionuț Gobej, care au făcut echipă cu anestezistul Adriana Guriță. O premieră la Spitalul Marie Curie.

O premieră și pentru Andrei, băiețelul în vârstă de doi ani diagnosticat cu ependimom anaplazic, o formă severă de tumoră cerebrală care-i ocupase deja jumătate din emisfera stângă. Operația – utilizând această tehnologie de vârf în chirurgia minim- invazivă, neuronavigația – era singura soluție viabilă. Micul pacient, ce cântărea doar 8 kilograme, trecuse anterior prin două intervenții chirurgicale clasice de îndepărtare a tumorii care măsura, potrivit investigațiilor tridimensionale, 8 cm / 7 cm / 8 cm. De mărimea unui ou de rață.

Așa că dr Târnoveanu,neurochirug la Marie Curie, a decis să folosescă noul sistemul de neuronavigație pentru a-l opera pe Andrei în dimineaţa zilei de 13 ianuarie.

La capătul  a 240 de minute de tensiune, folosind sistemul de ghidaj, medicii Târnoveanu și Gobej reușesc să îndepărteze uriașa tumoră, să salveze funcțiile creierului și să reducă la minim impactul intervenției chirurgicale asupra structurilor cerebrale ale copilului. Chiar și incizia pe care neurochirurgii i-au făcut-o băiețelului la nivelul scalpului are dimensiuni reduse – de doar 5 centimetri.

Andrei trăiește, iar data de 13 ianuarie ar putea fi trecută din nou pe certificatul său de naștere. Acum se află sub supraveghere medicală, urmând să continue tratamentul oncologic de specialitate. El este primul pacient cu tumoră cerebrală operat la Marie Curie cu aceasta tehnologie minim-invazivă, neuronavigația. O intervenție ce reprezintă o șansă în plus la viață oferită copiilor români diagnosticați cu tumori cerebrale.

Neuronavigaţia reprezintă o platformă computerizată care permite redarea pe un monitor HD, în timp real, a unei imagini 3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului. Sistemul este astfel comparabil cu un GPS.

Cu ajutorul sistemului de neuronavigaţie, neurochirurgii beneficiază de precizia, controlul şi vizualizarea necesară pentru a îndepărta în totalitate tumorile, a salva în acelaşi timp funcţiile creierului şi a reduce la minim impactul intervenţiei chirurgicale asupra structurilor cerebrale, precum şi timpul operator principal.

Astfel, în timpul intervenţiilor chirurgicale asistate de Neuronavigaţie, neurochirurgii pot vizualiza anatomia pacientului 3D şi locaţia exactă a instrumentelor chirurgicale în raport cu creierul pacientului, putând astfel extirpa tumorile craniene cu o precizie deosebită.

Dotarea Spitalul Clinic de Urgență pentru copii „Maria Sklodowska Curie” cu un sistem de neuronavigaţie este un proiect derulat de Fundaţia Vodafone România în parteneriat cu Asociaţia Inima Copiilor sub umbrela Mobile for Good.

Scroll to Top