Abilitățile contează – sănătate și viață activă în scaun rulant

de: Fundaţia Vodafone România ianuarie 21, 2019

Partener: Fundația Motivation România
Beneficiari:
– 200 de copii și adulți în scaune rulante și aparținătorii acestora
– cel puțin 20 de cadre medicale din spitalele/centrele de recuperare implicate
Localizare: București, Ilfov, Prahova, Giurgiu, Ialomița, Dâmbovița, Călărași, Buzău, Teleorman, Constanța
Anul lansării: 2018
Buget: 196.000 de lei

Scopul proiectului: crearea unui model de servicii de sănătate (conectat la sistemul public/privat de sănătate) care să asigure o viață activă pentru 200 de persoane în scaun rulant

Problema:

În baza statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în România trăiesc peste 50.000 persoane în scaun rulant. Viețile lor sunt grav afectate de calitatea slabă a majorițății scaunelor rulante disponibile la furnizori precum și de lipsa informațiilor privind sănătatea și mobilitatea. Persoanele care au suferit un traumatism vertebral și care folosesc scaune rulante pot avea un stil de viață independent dacă beneficiază de îndrumarea potrivită și servicii de sprijin corespunzătoare. Totuși, deși mare parte dintre informațiile necesare reluării unei vieți active sunt legate de îngrijirea sănătății (înțelegerea afectărilor survenite după traumatismul vertebral, prevenirea sau îngrijirea escarelor sau infecțiilor urinare, etc) sistemul de sănătate nu asigură aceste informații de bază. Situația este agravată și de faptul că nu există standarde de calitate privind scaunele rulante distribuite.

Soluție:

– introducerea, în premieră, a sistemului computerizat de evaluare a presiunii pentru prevenirea escarelor, sistem care presupune așezarea utilizatorului de scaun rulant pe o pernă cu senzori, care analizează presiunea șezutului și arată zonele în pericol de a dezvolta răni;
– donarea echipamentelor de mobilitate pentru utilizatori de scaune rulante către spitale/centre de recuperare: paturi, elevatoare, scaune de duș, scaune rulante de probă pentru pacienții în scaun rulant;
– identificarea, evaluarea și instruirea beneficiarilor utilizatori de scaun rulant.

Rezultate estimate:

– 200 de persoane cu dizabilități locomotori și însoțitorii acestora primesc echipamente adaptate și informații privind sănătatea și mobilitatea în scaun rulant;
– 200 de beneficiari în scaune rulante își păstrează/îmbunătățesc sănătatea/independența personală;
– cadrele medicale din spitalele/centrele de recuperare implicate dobândesc echipamente care îmbunătățesc condițiile de muncă și serviciile dedicate persoanelor cu dizabilități deservite.

Lasă un comentariu

Toate campurile marcate cu (*) sunt obligatorii iar adresa de mail nu va fi publicata.

Ultimele comentarii:

Alătură-te