Centrul de zi Hercules

Partener: Asociația Hercules
Localizare: Costești, județul Argeș
Anul lansarii: 2015 (aprilie)

Proiectul pe scurt: Centrul de zi Hercules oferă copiilor defavorizați din Costești (Argeș) șansa de a-și îmbunătăți rezultatele școlare și de a se integra în comunitate, de a se dezvolta frumos din punct de vedere intelectual, emoțional și comportamental; de a deveni adulți autonomi, capabili să se întrețină singuri și să iasă din mediul în care s-au născut.

De ce este nevoie de acest proiect

Orașul Costești (județul Argeș) este situat la 130 de km vest de București, lângă Pitești. Municipalitatea Costești are în componența sa mai multe sate mici, cu o populație totală de aproximativ 10.000 de locuitori, a căror principală sursă de venit este agricultura. Rata șomajului în Costești este mai ridicată decât cea județeană și singura întreprindere industrială are 200 de angajați.

Sărăcia în care trăiesc majoritatea locuitorilor orașului a dus la apariția a numeroase probleme sociale în familii și în comunitate: alcoolismul, violența domestică, neglijarea copiilor, delincvența juvenilă, abandonul școlar, emigrarea în străinătate a întreținătorilor de familii și abandonul copiilor în grija rudelor.

Pentru cei mai tineri locuitori ai orașului nu există facilitați educaționale în afara școlii, nu există locuri de joacă, biblioteci, centre culturale sau cinematografe.

Este evident că o astfel de comunitate nu are prea multe de oferit celor 1200 de copii care cresc în Costești.

Cum ajutăm

La o parte din lipsurile și nevoile celor mai defavorizați dintre locuitorii orașului răspunde Centrul de zi Hercules, care a devenit un punct de reper pentru locuitorii Costeștiului, locul care aduce comunitatea împreună și oferă copiilor șansa la o copilărie și la o viață mai bună.

Pe lângă sprijinul educațional, social și material oferit copiilor, centrul Hercules promovează solidaritatea socială și participarea activă în comunitate, implicarea tuturor membrilor comunității în găsirea de soluții pentru problemele comune sau individuale ale membrilor săi.

Din 2011 Fundația Vodafone finanțează funcționarea Centrului de zi Hercules, asigurând astfel acces la educație, cantină socială, activități recreative și de educație non-formală pentru copii defavorizați din Costești. La cei 50 de beneficiari zilnici se adaugă alți 150 de copii săraci din comunitate care iau parte constant sau ocazional la activitățile de educație non-formală și evenimentele centrului.

Prin toate activitățile sale, Centrul Hercules își propune să prevină abandonul și absenteismul școlar, să îmbunătățească rezultatele școlare ale copiilor, să sprijine integrarea socială a familiilor și copiilor cu probleme, ameliorându-le în același timp situația materială.

Centrul Hercules este frecventat zilnic de 50 de copii de clasele I-VIII (7-14 ani), împărțiți pe 2 grupe de vârstă. Copiii primesc micul dejun și prânzul la centru și își fac temele la after-school sub supravegherea cadrelor didactice voluntare, care oferă și ajutor suplimentar la materiile la care copiii întâmpină probleme la școală.

Cel puțin o oră pe zi este dedicată activităților recreative și de educație non-formală, ce pot include: activități de creație (lucru manual, pictură, obiecte decorative), jocuri în spațiul de joacă al centrului, dar și cursuri de calculator sau cursuri de educație pentru sănătate.

Săptămânal, se desfășoară „clubul literar”, ce are ca scop încurajarea lecturii și a scrierii creative, și “clubul de debate” – unde copiii învață să construiască un argument și un discurs logic și să își susțină punctul de vedere.

În vacanțe, copiii de la Hercules au ocazia să iasă din mediul lor și să experimenteze locuri și situații noi în tabere și excursii în afara orașului, în cadrul cărora vizitează muzee, obiective turistice, merg la teatru și la expoziții.

Pe tot parcursul anului, Centrul Hercules organizează evenimente în comunitate, cu participarea voluntară a familiilor și a vârstnicilor din Costești.

Vezi și:

Abonează-te la newsletter!

Primeşte pe e-mail noutăţile noastre ori de câte ori publicăm pe blog.

Nu ati completat numele. Introduceti o adresa de e-mail valida.

Felicitari, te-ai abonat la newsletter!

Acum vei fi la curent cu toate noutatile Fundatiei Vodafone Romania postate pe blog

Alătură-te
comunității